ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αυξάνονται οι συνοριακές δυνάμεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Διέψευδε κατηγορηματικά η πακιστανική ηγεσία ως «κακόβουλες» τις πληροφορίες του ιρανικού ραδιοφώνου ότι οι μουλάς Ομάρ και μπιν Λάντεν βρήκαν καταφύγιο στο Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Νευρικότητα συνεχίζει να επικρατεί στους κόλπους της πακιστανικής ηγεσίας εξαιτίας των ραγδαίων στρατιωτικών εξελίξεων και της ρευστής κατάστασης που επικρατεί, όλες αυτές τις τελευταίες μέρες, στο γειτονικό Αφγανιστάν. Οι στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των πακιστανο-αφγανικών συνόρων ενισχύονται ώρα με την ώρα, ενώ το Ισλαμαμπάντ διέψευδε μετά βδελυγμίας την πληροφορία ότι ο μουλάς Ομάρ και ο Οσάμα μπιν Λάντεν έχουν βρει καταφύγιο στις ημιαυτόνομες συνοριακές περιοχές της χώρας, που κατοικούνται από Παστούν.

«Φανταστικές και κακόβουλες» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας του Πακιστάν, Ρασίντ Κουρέσι, τις πληροφορίες που μετέδωσε το ιρανικό ραδιόφωνο, νωρίτερα χτες, σύμφωνα με τις οποίες ο θρησκευτικός ηγέτης των Ταλιμπάν και ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα κατέφυγαν οδικώς στο Πακιστάν, και μάλιστα κατονομάζει και την πόλη Μανατίκ ε Αζάντ, στις ημιαυτόνομες πακιστανικές συνοριακές περιοχές που κατοικούνται από Παστούν. Ο Κουρέσι κατηγόρησε τους «εμπνευστές» της πληροφορίας, ότι μοναδικός τους στόχος είναι «να δημιουργηθεί αναταραχή και σύγχυση εντός της χώρας».

Ο Κουρέσι διαβεβαίωσε ότι εντός της χώρας επικρατεί απόλυτη ηρεμία και επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι μετακινήσεις στρατευμάτων προς τα σύνορα με το Αφγανιστάν, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με την ανάπτυξη και τεθωρακισμένων μέσα στις επόμενες μέρες. Ο επικεφαλής ασφαλείας της επαρχίας του Μπαλουχιστάν, Αζμάτ Ορακζάι, υπογράμμιζε ότι έχει κλείσει ερμητικά το μεθοριακό πέρασμα Τσαμάν, κοντά στη νότια πόλη Κουέττα, από όπου επιτρέπεται η διέλευση μόνο στους Αφγανούς πρόσφυγες που χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Παράλληλα, συνεδρίασε, χτες, υπό την προεδρία του Περβέζ Μουσάραφ το Συμβούλιο Ασφαλείας με θέμα τόσο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν όσο και τη διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο η προειδοποίηση προς όσους καταφύγουν στη βία ότι θα αντιμετωπιστούν με αμείλικτο τρόπο.

Μικρές διαδηλώσεις και μικρά διπλωματικά «βήματα»

Καμία σχέση με τις διαδηλώσεις των προηγούμενων Παρασκευών δεν είχαν όσες τελικά πραγματοποιήθηκαν χτες σε ορισμένες πόλεις μετά την καθιερωμένη βδομαδιάτικη προσευχή, την τελευταία πριν από το Ραμαζάνι. Διαδηλώσεις μερικών εκατοντάδων έγιναν στο Ισλαμαμπάντ, στο Πεσαβάρ, στην Κουέττα και στο Καράτσι και διοργανώθηκαν από το Αφγανοπακιστανικό Συμβούλιο Αμυνας. Τα συνθήματά τους στράφηκαν κυρίως κατά του Προέδρου Μουσάραφ, εξαιτίας της υποστήριξης προς τις ΗΠΑ, αλλά και κατά της Ουάσιγκτον και του Τζορτζ Μπους. Εκπρόσωποι ισλαμιστικών οργανώσεων, με πρώτη την «Τζαμίατ ε Ουλέμα Ισλάμι», εκτιμούσαν ότι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το Αφγανιστάν δε θα ηρεμήσει καθώς οι Ταλιμπάν και όσοι συμπαρατάσσονται μαζί τους θα συνεχίσουν «τον ιερό πόλεμο με αντάρτικο».

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Times of India», επικαλούμενη δηλώσεις του αναγνωρισμένου από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ πρεσβευτή του Αφγανιστάν Ροβάν Φαρχαντί, που πρόσκειται στην αφγανική αντιπολίτευση, εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον «έριξε» διπλωματικά το Πακιστάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα και τον Φαρχαντί, οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή στη Βόρεια Συμμαχία να προελάσει και να καταλάβει την Καμπούλ, τη στιγμή που διαβεβαίωνε τον Πακιστανό ηγέτη ότι «δεν πρόκειται να γίνει καμία κίνηση πριν καταληχθεί η εναλλακτική πολιτική λύση για τη χώρα».

Παρ' όλα αυτά, η είδηση, αργά χτες το βράδυ, ότι ο μουλάς Ομάρ αποδέχτηκε να παραδώσει το προπύργιό του Κανταχάρ σε Παστούν ηγέτες, εκτιμήθηκε από πολλούς ως «μικρή πακιστανική νίκη». Και αυτό γιατί η πακιστανική ηγεσία φέρεται να έχει πετύχει κάποιου είδους συμφωνία με τους Παστούν φυλάρχους που δε συμμετείχαν στο καθεστώς Ταλιμπάν και συνομιλούν με την αφγανική αντιπολίτευση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι «φιλικά στοιχεία θα έχουν τον έλεγχο των περιοχών που συνορεύουν με το Πακιστάν».

«Κέντρο διερχομένων»

ΟΥΟΚΙΓΚΑΝ, Πολιτεία του ΙΛΙΝΟΪΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οσο οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν παραμένουν καταιγιστικές και την ίδια στιγμή «σκοτεινές» και δυσερμήνευτες, η παρέλαση ξένων στρατιωτών αρχίζει. Στο παρελθόν, χωρίς ποτέ να έχουν επιβεβαιωθεί, πληροφορίες ανέφεραν για παρουσία ξένων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων, εκτός φυσικά των Αμερικανών.

Για τους Αμερικανούς καμία αμφισβήτηση δεν υπάρχει, ενώ χτες ο ίδιος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, από το Ιλινόις, δήλωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού που βρίσκονται στο Αφγανιστάν «συμμετέχουν» στις μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τους Ταλιμπάν. «Οι Αμερικανοί κομάντος σκοτώνουν Ταλιμπάν που δεν παραδίδονται και μέλη της "Αλ-Κάιντα" που προσπαθούν να μετακινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο», επισήμανε ο Ράμσφελντ κατευθυνόμενος προς ένα κέντρο εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού κοντά στο Σικάγο και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες.

Ομως για το Μαζάρ-ι-Σαρίφ αναχώρησαν χτες και οι πρώτοι 58 από τους 300 συνολικά Γάλλους στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας για τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οπως μετέδωσε το «Reuters» οι στρατιώτες αναχώρησαν από τη βάση Ιστρ στα νότια της χώρας με δύο αεροσκάφη C-160 Transall για το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, από εκεί θα αναχωρήσουν το Σάββατο για τη βάση Κάρχι-Καναμπάντ στο νοτιοανατολικό Ουζμπεκιστάν και στο Μαζάρ- ι-Σαρίφ θα μεταβούν με ελικόπτερο την Κυριακή ή τη Δευτέρα. Στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι η επιχείρηση αυτή έχει σκοπό τη δημιουργία μιας ασφαλούς βάσης στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η οποία θα διευκολύνει την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών διαβίωσης στο Βόρειο Αφγανιστάν, ενώ το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI μετέδωσε ότι η εμπροσθοφυλακή αυτή αποτελείται από αλεξιπτωτιστές. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Αλέν Ρισάρ, το συνολικό εύρος της γαλλικής δύναμης που θα αποσταλεί θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Τέλος, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν βρίσκονται ήδη και Βρετανοί στρατιώτες που προετοιμάζουν την έναρξη της ανθρωπιστικής επιχείρησης στη χώρα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, περισσότεροι από 100 Βρετανοί στρατιώτες έφτασαν στην αεροπορική βάση Μπαργκάμ, που βρίσκεται κοντά στην Καμπούλ, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι στρατιώτες ελέγχουν τις δυνατότητες της συγκεκριμένης αεροπορικής βάσης για να χρησιμοποιηθεί στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Η «Βόρεια Συμμαχία» ανακοίνωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την άφιξη των Βρετανών στρατιωτών.

ΟΗΕ
Βολές κατά της Βόρειας Συμμαχίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Το κύριο εμπόδιο για τη διοργάνωση της σημαντικής συνόδου είναι η καθυστέρηση των αφγανικών κομμάτων και κυρίως της Βόρειας Συμμαχίας, η οποία λόγω των μαχών είναι πολύ απασχολημένη, ιδιαίτερα στην Καμπούλ».

Αυτά τα ολίγα και «φαρμακερά» δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμι, χτες το βράδυ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η αφγανική αντιπολίτευση, Βόρεια Συμμαχία, καθυστερεί τις επείγουσες προσπάθειες για τη διοργάνωση μιας σημαντικής συνόδου που θα ασχοληθεί με το πολιτικό μέλλον της κεντροασιατικής αυτής χώρας. Ο Μπραχίμι πρόσθεσε ότι ο αναπληρωτής του, Φραντσέσκ Βεντρέλ που ήταν μέχρι χτες στο Ισλαμαμπάντ, θα μεταβεί σήμερα στην Καμπούλ για συνομιλίες με εκπροσώπους της Βόρειας Συμμαχίας. Πάντως, διπλωμάτες ανέφεραν ότι ορισμένες αφγανικές πλευρές ζητούν να υπάρξουν προϋποθέσεις για να μετάσχουν στην παναφγανική σύνοδο.

Καταλήγοντας ο Μπραχίμι ανέφερε ότι εκτός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες όπως η Γερμανία, το Καζακστάν και η Αυστρία, προθυμοποιήθηκαν να φιλοξενήσουν την παναφγανική σύνοδο, πράγμα που σημαίνει ότι «για τον τόπο που θα γίνει η σύνοδος δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά το πέρας της λεγόμενης Συνόδου της Ομάδας 21, που συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Ετσι χτες, εκπρόσωποι περίπου τριάντα χωρών που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στο Αφγανιστάν συγκεντρώθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ που στοχεύουν στην εγκαθίδρυση μιας πολυεθνικής κυβέρνησης στην Καμπούλ. Η Ομάδα 21 αποτελείται κυρίως από χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία- και άλλες χώρες όπως οι Αίγυπτος, Ινδία, Ιταλία, Σαουδική Αραβία, Σουηδία και Τουρκία, αλλά και η Αργεντινή, ο Καναδάς, το Βέλγιο και οργανισμοί όπως η Ισλαμική Διάσκεψη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αντιτρομοκρατικό σύστημα» εντός ΟΗΕ προτείνει ο Ιβάνοφ...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τη «δημιουργία ενός σφαιρικού συστήματος που θα μελετά τις νέες απειλές, προκλήσεις και πάνω απ' όλα την πρόκληση της τρομοκρατίας» στο πλαίσιο του ΟΗΕ, υποστήριξε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ρώσος υπουργός υποστήριξε επίσης και την «παγίωση» του «διεθνούς αντιτρομοκρατικού» συνασπισμού, συμπληρώνοντας πως «είναι πρωταρχικής σημασίας να παίξουν τα Ηνωμένα Εθνη «ένα ρόλο εδραίωσης και συντονισμού για να ενισχυθεί ο "αντιτρομοκρατικός συνασπισμός", που έχει βασιστεί αποκλειστικά στο διεθνές δίκαιο, ώστε να οργανωθεί μια συλλογική απάντηση στην τρομοκρατία».

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωποι αρκετών χωρών - μελών του ΟΗΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες τού Οργανισμού και του ειδικού απεσταλμένου για το Αφγανιστάν Λαχντάρ Μπραχίμι με στόχο μία αφγανική «πολυεθνοτική κυβέρνηση ευρείας βάσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ