ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Στο πλευρό της Συρίας αραβικές χώρες και Ιράν

Associated Press

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΙΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε τη συνεργασία μας και η Συρία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με γνώμονα τα συμφέροντα του ιρακινού λαού». Αυτό δήλωσε, χτες, η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ, Μπουτέινα Σάναα, η οποία παραχώρησε μακροσκελή συνέντευξη Τύπου, αντιπαρερχόμενη τη σωρεία κατηγοριών και απειλών που έχουν εκτοξεύσει εναντίον της Δαμασκού, τις τελευταίες ημέρες και ώρες, Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Σάναα διέψευσε κατηγορηματικά τους νέους αμερικανικούς ισχυρισμούς, που διέρρευσαν, χτες, υπό καθεστώς ανωνυμίας, σύμφωνα με τους οποίους στη Συρία έχει βρει καταφύγιο ο πρώην αρχηγός της ιρακινής υπηρεσίας κατασκοπίας, της Μουχαμπαράτ, Φαρούκ Χιτζάζι, ο οποίος κατείχε τη συγκεκριμένη θέση, στις αρχές του 1993, οπότε φέρεται να υπήρξε ιρακινή συνωμοσία για πραγματοποίηση απόπειρας δολοφονίας κατά του πατέρα Μπους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κουβέιτ. Ο Χιτζάζι, στη συνέχεια, διατέλεσε πρέσβης στην Τουρκία, και τέλος στην Υεμένη, από όπου οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι μετέβη στη Δαμασκό.

Η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ αποπειράθηκε, επίσης, να χαμηλώσει τους τόνους υποστηρίζοντας ότι «τα διπλωματικά κανάλια ανάμεσα στη Συρία και στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο ήρεμα και πολύ πιο εποικοδομητικά από ό,τι παρουσιάζεται στα ΜΜΕ». Συμπλήρωσε ότι η Δαμασκός θα χαιρέτιζε μια επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, στη Συρία, καθώς «στόχος είναι να συνδιαλεγόμαστε και όχι να ανταλλάσσουμε απειλές».


Associated Press

Εντούτοις, η Σάναα κατέστησε σαφές ότι η συριακή ηγεσία δεν προτίθεται να κλείσει τα γραφεία των παλαιστινιακών οργανώσεων που λειτουργούν στη Δαμασκό και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στη συριακή ηγεσία και στο απερχόμενο ιρακινό καθεστώς, υπενθυμίζοντας ότι η ηγεσία του Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε διστάσει, στις αρχές του '80, να προχωρήσει ακόμη και σε δολοφονίες Σύρων πολιτών, στη Δαμασκό. Απαντώντας, επίσης, στο αμερικανικό αίτημα περί ανάγκης «εσωτερικών μεταρρυθμίσεων», η Σύρια αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που αφορά το συριακό λαό και θα το πράξει όποτε και όπως κρίνει απαραίτητο».

Αραβική υποστήριξη και με προτάσεις

Μετά από πολύωρη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, οι διπλωμάτες των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ αποδέχτηκαν, ομοφώνως, την πρόταση της Συρίας να καταθέσουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με το οποίο θα ζητούν να κηρυχτεί «το σύνολο της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από τα όπλα μαζικής καταστροφής». Στην ανακοίνωσή τους, μετά το τέλος της συνεδρίασης, οι αραβικές χώρες υποστηρίζουν ότι «η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που διαθέτει τέτοια όπλα είναι το Ισραήλ και κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι έχουν, πλήρως, συμπαραταχτεί με την ισραηλινή θέση, ενώ εκτοξεύουν άδικες κατηγορίες κατά της Συρίας, οι οποίες αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την ταλανισμένη περιοχή».

Την υιοθέτηση της πρότασης για το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης είχε προαναγγείλει τόσο η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ, Μπουτέινα Σάναα, όσο και ο Σύρος ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, σε συνέντευξή του στο αυστραλέζικο δίκτυο SBS, ο οποίος επανέλαβε ότι η χώρα του «σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα» και είναι «έτοιμη να υπογράψει μια τέτοια απόφαση». Ο Φαρούκ αλ Σάραα, που σήμερα μεταβαίνει στο Κάιρο, είχε, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, ως προεδρεύοντα της ΕΕ, ο οποίος φέρεται να συμφώνησε ότι «οι αμερικανικές απειλές αυξάνουν την ένταση και υποσκάπτουν την προσπάθεια ειρήνης». Την υποστήριξή του στην πρόταση εξέφρασε και ο πρέσβης του Αραβικού Συνδέσμου στον ΟΗΕ, Γιαχία Μαχμασάνι, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτες και αβάσιμες» τις αμερικανικές κατηγορίες σε βάρος της Συρίας «που δεν έχει κάνει τίποτε επιλήψιμο» και εξέφρασε την ελπίδα ότι, τελικά, «θα επικρατήσει σύνεση και φρόνηση».

Στο πλευρό της Συρίας τάχθηκαν και οι 6 χώρες - μέλη του Συμβουλίου του Κόλπου, που συνεδρίασαν, χτες, στο Ριάντ της Σ. Αραβίας. Στην τελική ανακοίνωση, η Σ. Αραβία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και το Ομάν απορρίπτουν κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες σε βάρος της Συρίας, τόσο όσον αφορά στον ισχυρισμό ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής όσο και στον ισχυρισμό ότι δίνει καταφύγιο σε Ιρακινούς αξιωματούχους. Οι 6 χώρες - μέλη τονίζουν ότι η Συρία «δεν επιθυμεί τον πόλεμο ούτε την κλιμάκωση».

Και η Τεχεράνη υπέρ της Συρίας

«Η συμβουλή μας προς τις ΗΠΑ είναι να αφήσουν τις απειλές προς τη Συρία» τόνισε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μοχάμαντ Χαταμί απέρριψε κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες τόσο κατά της Συρίας όσο και κατά του Ιράν και συμπλήρωσε ότι το Ιράν «είχε πάντα φιλικές σχέσεις με τη Συρία, τις οποίες θα διατηρήσει, και οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή».


ΜΟΣΟΥΛΗ
Η σφαγή συνεχίζεται...

ΜΟΣΟΥΛΗ-ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Οι ταραχές στην πόλη της Μοσούλης συνεχίστηκαν και οι νεκροί πλησιάζουν τους 20 μέσα σε 48 ώρες! Οι κάτοικοι της τρίτης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ μαθαίνουν και αυτοί με τη σειρά τους τι σημαίνει να ζουν «σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό Ιράκ», όπως λένε οι κατακτητές τους...

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες... Κατά το γαλλικό πρακτορείο AFP, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν χτες, Τετάρτη, από πυρά που ερρίφθησαν κοντά σε κυβερνητικά κτίρια της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Ριγιάντ Χάμντι, γιατρός του νοσοκομείου «Αλ Ζαχράουι». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οχτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένας Ιρακινός αστυνομικός.

Ο Ιρακινός αστυνομικός δήλωσε σε δημοσιογράφο του AFP ότι οι άνδρες του αστυνομικού σταθμού, ο οποίος βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα κυβερνητικά κτίρια, που προσπαθούσαν να λεηλατήσουν τράπεζα αλλά και να απωθήσουν πλήθος που είχε μαζευτεί παρά τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, δέχτηκαν πυρά, τα οποία προήλθαν από ψηλά κτίρια της κυβέρνησης όπου βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών των ταραχών της Τρίτης ανήλθε, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, σε 15 και των τραυματιών που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στους 28. Σύμφωνα με γιατρούς του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, «Αλ Ζαχράουι», δεκατρία άτομα μεταφέρθηκαν νεκρά στο νοσοκομείο αυτό και δύο μεταφέρθηκαν νεκρά στο νοσοκομείο «Σαντάμ», το δεύτερο μεγαλύτερο της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι το αιματηρό επεισόδιο έλαβε χώρα την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της υπέρ των ΗΠΑ ομιλίας του διορισμένου από τις ίδιες κυβερνήτη της πόλης, Μασαάν αλ Τζουμπούρι - και πρώην προσωπικό βοηθό του γιου του Σαντάμ Χουσεΐν Ουντάι. Οι παρευρισκόμενοι αντέδρασαν στις διακηρύξεις περί ελευθερίας, ευημερίας και άλλων τινών που φέρνουν μαζί τους οι ΗΠΑ, άρχισαν να φωνάζουν αντιαμερικανικά συνθήματα και στράφηκαν εναντίον του... Τότε οι Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν...

Φυσικά η αμερικανική διοίκηση της πόλης απέρριπτε τις καταγγελίες των διεθνών ΜΜΕ, αλλά χτες, από την έδρα της CENTCOM στο Κατάρ, ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς παραδέχτηκε ότι ...οι Ιρακινοί διαδηλωτές πυροβόλησαν εναντίον των πεζοναυτών και των ανδρών των ειδικών δυνάμεων σε κυβερνητικό κτίριο του κέντρου της Μοσούλης που τελεί υπό «συμμαχικό» έλεγχο, εξαναγκάζοντας τους πεζοναύτες να απαντήσουν βάλλοντας εναντίον συγκεκριμένων διαδηλωτών, εναντίον «ταραξιών» που είχαν σκαρφαλώσει στην περίφραξη του κτιρίου. Για την αποκατάσταση μίας κάποιας αλήθειας, ο αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου «Αλ Ζαχράουι», Ναζίμ αλ Αζάουι, δήλωσε ότι όλοι οι νεκροί και τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο έφεραν τραύματα που είχαν προκληθεί από οπλοπολυβόλο...


Συνελήφθη ο Αμπού Αμπάς

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Συνελήφθη από άνδρες των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια ελέγχων από σπίτι σε σπίτι στη νότια Βαγδάτη, ο ηγέτης της οργάνωσης «Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», Αμπού Αμπάς. Ο Αμπάς θεωρείται ο εγκέφαλος της πειρατείας του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου «Ακίλε Λάουρο», το 1985 στην ανατολική Μεσόγειο, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας ηλικιωμένος Αμερικανός τουρίστας.

Ο εκπρόσωπος των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο στρατηγείο της Ντόχα, στο Κατάρ, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, επιβεβαίωσε την είδηση της σύλληψης του Αμπάς, που είχε προαναγγελθεί από το αμερικανικό δίκτυο CNN, δίνοντας ιδιαίτερα πανηγυρικό τόνο. Ο Μπρουκς, με θριαμβευτικό ύφος, υποστήριζε ότι η σύλληψη του Αμπάς «αποδεικνύει την αμερικανική πεποίθηση ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχε διασυνδέσεις με την τρομοκρατία», καθώς, όπως είπε, ο Αμπάς «ήταν και είναι τρομοκράτης».

Ο Αμερικανός ταξίαρχος συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «στοχεύουν να καθαρίσουν το Ιράκ εντελώς από κάθε τρομοκρατικό δίκτυο». Την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Αμπάς εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα κυνηγήσουν, θα συλλάβουν και θα προσάγουν στη Δικαιοσύνη όλους τους τρομοκράτες, όπου και αν βρίσκονται».

Την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να ζητήσει την έκδοση του Αμπάς στην Ιταλία, έσπευσε να εκφράσει ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης, Ρομπέρτο Καστέλι. Ο Αμπάς είχε καταδικαστεί ερήμην από δικαστήριο της Γένοβας, το 1987, σε ισόβια κάθειρξη για την πειρατεία στο «Ακίλε Λάουρο».

Αντίθετα, την άμεση απελευθέρωση του Αμπού Αμπάς ζήτησε η Παλαιστινιακή Αρχή, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να τον συλλάβουν ούτε να τον κρατούν με βάση την ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία της 28ης Σεπτέμβρη 1995, που προβλέπει ότι τα μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δεν μπορούν να κρατούνται ή να δικάζονται για πράξεις που διέπραξαν πριν από την ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία της 13ης Σεπτέμβρη 1993. Η Π. Αρχή συμπλήρωσε, επίσης, ότι τη συμφωνία της 28ης Σεπτέμβρη, είχαν συνυπογράψει ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, όσο και ο τότε ΥΠΕΞ, Ουόρεν Κρίστοφερ. Με ανακοίνωσή του, το «Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» τονίζει ότι θεωρεί, πλέον, «υπεύθυνες τις ΗΠΑ για την ασφάλεια του ΓΓ, Αμπού Αμπάς», ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Στο παλαιστινιακό αίτημα έσπευσε να απαντήσει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λέλαν, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή δεν αφορά τις ΗΠΑ, αλλά μόνον τους Παλαιστινίους και το Ισραήλ. Γεγονός, πάντως, είναι ότι το Ισραήλ είχε επιτρέψει στον Αμπάς να επισκεφθεί αρκετές φορές τη Λωρίδα της Γάζας, τα τελευταία χρόνια, ενώ η Ουάσιγκτον είχε, ουσιαστικά, αποσύρει το ένταλμα σε βάρος του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ