ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Συγκλίνουν στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής

Σε ένα μισθολόγιο που θα λειτουργήσει ως δούρειος ίππος για τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και τη χειραγώγηση των εργαζομένων στο δημόσιο, συγκλίνουν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση»(ΑΠ) , όπως φάνηκε και από το χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Η πρόταση για το νέο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου που επεξεργάζεται η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, δε διαφέρει επί της ουσίας από την πρόταση της ίδιας της κυβέρνησης. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι ουδεμία κριτική ασκήθηκε στα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών μόλις μία μέρα πριν, και σύμφωνα με τα οποία βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση δεικτών αποδοτικότητας των εργαζομένων στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των λειτουργιών του κράτους ώστε να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ) επισήμανε ότι η τακτική που ακολουθούν η ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και η «ΑΠ» αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων και στηρίζει την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ακόμα, ανέδειξε ότι για την αποτελεσματική απόκρουση των επιθέσεων που δέχονται οι εργαζόμενοι, προέχει η αποφασιστική σύγκρουση με τη συνολική πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ και όλων όσοι συντάσσονται μ' αυτή την πολιτική. Γι' αυτό έθεσε ως κύριο, την άμεση οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων για τη διεκδίκηση αιτημάτων (350.000 δρχ. κατώτερος μισθός, άμεση καταβολή αναδρομικών οικογενειακού επιδόματος, κατάργηση του σχεδίου ΠΟΛΙΤΕΙΑ κ.ά.) που να καλύπτουν τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες τους. Στα πλαίσια αυτά η ΤΑΔΗΣΥ πρότεινε την κήρυξη μιας σειράς απεργιακών κινητοποιήσεων την Πρωτομαγιά, στις 6 Μάη (μέρα Συνόδου υπουργών Δημόσιος Διοίκησης της ΕΕ στη Ρόδο) και στις 20 Ιούνη (μέρα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη). Την πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ απέρριψαν οι υπόλοιπες παρατάξεις αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το βαθμό υποταγής τους στην κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο.

«ΧΙΛΤΟΝ»
Επενδύει σε δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης

Δυναμική παρέμβαση διαμαρτυρίας μέσα στο ξενοδοχείο «Χίλτον», πραγματοποίησαν χτες - δεύτερη φορά σε 8 μέρες - δεκάδες συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας και στελέχη του ΠΑΜΕ, απαιτώντας από τη διοίκηση να ανακληθεί άμεσα η παράνομη απόλυση του συνδικαλιστή Λευτέρη Νικολάου, μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Οι συνδικαλιστές και τα στελέχη του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν ότι με κάθε τρόπο και μορφή πάλης, θα επιβάλλουν την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή. Δήλωσαν ότι με τον αγώνα τους θα «σπάσουν» στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία και θα βάλουν φρένο στις διώξεις αγωνιστών συνδικαλιστών.

Οι συνδικαλιστές έφτασαν γύρω στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο και ξεκίνησαν τη δυναμική περιοδεία τους από τα γραφεία του προσωπάρχη και του γενικού διευθυντή. Ξεκαθάρισαν και στους δυο ότι όσο επιμένουν στην απόλυση θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συμμετείχε εκπροσωπώντας τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα» ο δικηγόρος Λ. Βλάχος.

Στη συνέχεια με συνθήματα «η τρομοκρατία δε θα περάσει», «το Χίλτον επενδύει, εργάτες απολύει», οι συνδικαλιστές περιόδευσαν στο εστιατόριο των εργαζομένων, όπου εκεί ο Γ. Σταυρόπουλος στέλεχος του ΠΑΜΕ τους ενημέρωσε για τους πραγματικούς λόγους της συγκεκριμένης δίωξης, αλλά κυρίως για την επίθεση που ετοιμάζει η εργοδοσία σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μάλιστα κατήγγειλε στους εργαζόμενους ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο να προσφέρει 20.000 ευρώ, προκειμένου ο συνδικαλιστής να τους αδειάσει τη γωνιά! Αυτό γιατί η επιχείρηση επιδιώκει, μετά τις διώξεις των συνδικαλιστών και αφού θα έχει «καθαρίσει»... από τις «ενοχλητικές φωνές», να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων, με στόχο την παραπέρα αύξηση των κερδών της.

Να σημειωθεί ότι κατά την είσοδο των συνδικαλιστών στο ξενοδοχείο, η διεύθυνση της επιχείρησης φρόντισε να ενημερώσει έγκαιρα την Αστυνομία, η οποία με τη σειρά της έφτασε γρήγορα στο ξενοδοχείο, αλλά η παρουσία της δεν μπόρεσε να εμποδίσει την περιοδεία των συνδικαλιστών. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης των συνδικαλιστών δεν καταγγέλθηκε μόνο η στάση της επιχείρησης, αλλά και η στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) του σωματείου στο «Χίλτον», που όχι μόνο δεν πήρε θέση και δεν υπερασπίστηκε τον συνδικαλιστή, αλλά πολύ περισσότερο με ανακοίνωσή της, τάχθηκε απέναντί του!

ΣΟΦΤΕΞ
Εκλεισαν το ιστορικό τμήμα της χαρτοποιίας

Ολοταχώς στην πλήρη διάλυση οδηγεί τη ΣΟΦΤΕΞ η πολυεθνική διοίκησή της. Μετά τις πρόσφατες μαζικές απολύσεις, χτες ανακοίνωσε το κλείσιμο και του ιστορικού τμήματος χαρτοποιίας, απολύοντας 25 εργαζόμενους αφού πρώτα το είχε συρρικνώσει. Να σημειώσουμε, ότι το συγκεκριμένο τμήμα ήταν το πρώτο που είχε λειτουργήσει στη ΣΟΦΤΕΞ, η οποία από μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία στην Ελλάδα με 2.300 εργαζόμενους το 1997, σήμερα, και με ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, έχει φτάσει στη μέγιστη συρρίκνωσή της. Αυτό καθώς, όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της εταιρίας, μέχρι τον Ιούνη θα παραμείνουν στα εργοστάσια της Αθήνας και του Μεγάλου Πεύκου μόνον 375 εργαζόμενοι. Στα πλαίσια αυτά ασταμάτητοι και συνεχείς είναι οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία στους εργαζόμενους που έχουν απομείνει μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας.

Απεργία τη Μ. Δευτέρα στην «Αυριανή»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Μ. Δευτέρα 21 Απρίλη οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αυριανή» του συγκροτήματος Γ. Κουρή. Την απεργία αποφάσισαν η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) και η Ενωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΠΗΕΑ) και η συνέλευση των εργαζομένων, καθώς η εργοδοσία όχι μόνο αρνείται να εφαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά υπάρχουν εργαζόμενοι δημοσιογράφοι που αμείβονται με 200 ευρώ το μήνα!

Αποκαλυπτική για την κατάσταση που επικρατεί στα μέσα του Συγκροτήματος Κουρή και την οποία πληρώνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι είναι η έκθεση που συνέταξαν Επιθεωρητές Εργασίας. Οπως τονίζουν στην έκθεση, που έχει ημερομηνία 1/4/2003 «κατά τον έλεγχο στις 10/12/2002 δεν επιδείχτηκαν τα στοιχεία που ζήτησαν όπως: Καταστάσεις προσωπικού, προγράμματα εργασίας, ατομικές συμβάσεις εργασίας, εκκαθαριστικά μηνιαία σημειώματα των αποδοχών κλπ, με συνέπεια να είναι αδύνατος ο έλεγχος!!!». Παράλληλα τονίζουν ότι στις 13/12/2002 έχουν υποβληθεί δύο μηνύσεις στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για τις διαπιστωμένες παραβάσεις, ενώ έχουν εισηγηθεί διοικητικές κυρώσεις ύψους συνολικά 4.000 ευρώ.

«Κάποιοι θεωρούν ότι έχουν μια ιδιότυπη "ασυλία", ότι είναι υπεράνω νόμου, ότι μπορούν να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις ΣΣΕ, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους νόμους της πολιτείας», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ