ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Να γίνουμε καλύτεροι»

Παλαίμαχους αγωνιστές τίμησε η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ σε εκδήλωση που διοργάνωσε με αφορμή την Πρωτομαγιά

Από τη συνάντηση της παλιάς με τη νέα βάρδια των αγωνιστών. Διακρίνονται ανάμεσα σ' άλλους στην πρώτη γραμμή ο Γ. Επιτρόπου και ο Δ. Μαυροδόγλου
Από τη συνάντηση της παλιάς με τη νέα βάρδια των αγωνιστών. Διακρίνονται ανάμεσα σ' άλλους στην πρώτη γραμμή ο Γ. Επιτρόπου και ο Δ. Μαυροδόγλου
Συνάντηση του πρωτοπόρου κομματιού της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης με παλαίμαχους αγωνιστές αποτέλεσε η εκδήλωση με την οποία η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ επέλεξε να τιμήσει την επέτειο της Πρωτομαγιάς.

Η αιματοβαμμένη ιστορία του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς ζωντάνεψε μέσα από φωτογραφικό υλικό, ιστορική αφήγηση αλλά και την παρουσία παλαίμαχων αγωνιστών του εργατικού κινήματος. Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν οι νέοι του ΠΑΜΕ τίμησαν συμβολικά «απλά και σεμνά όπως απλή και σεμνή είναι η παρουσία τους» τρεις από αυτούς. Πρόκειται για τους Γιάννη Επιτρόπου, Διαμαντή Μαυροδόγλου και Μήτσο Κολλιαράκη, οι οποίοι μετρούν πάνω από μισό αιώνα ανυπόταχτης δράσης μέσα από τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, με εξορίες, φυλακίσεις και κοινό χαρακτηριστικό ότι και σήμερα συνεχίζουν. Ηταν η συνάντηση δύο γενιών που είναι στρατευμένες στον ίδιο πόλεμο, την ανειρήνευτη ταξική πάλη. Ενάντια στην εκμετάλλευση, στη συναίνεση, στο συμβιβασμό. Με τον ίδιο στόχο. Που αλληλοεμπνέονται και που σήμερα συναντιούνται στους καθημερινούς αγώνες.

Η συνάντηση ζωντάνεψε το «Αμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες», την υπόσχεση «εμείς θα γίνουμε καλύτεροι» που έδιναν οι νέοι πολεμιστές της αρχαίας Σπάρτης στους παλιότερους στις συναντήσεις τους. Με το συνειρμό αυτόν ξεκίνησε και το χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Δ. Αγκαβανάκης, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία της οποίας παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Ο ομιλητής χαρακτήρισε το ΠΑΜΕ των νέων «όαση και ελπίδα» σε μία εποχή που επιχειρούν να απαξιώσουν τις αξίες της εργατικής τάξης. Εξέφρασε την πίστη ότι αυτό το πρωτοπόρο κομμάτι της νεολαίας θα συνεχίζει να τιμά την Πρωτομαγιά, θα δώσει κίνηση στην ιστορική εξέλιξη, παραμερίζοντας το «ιδανικό» του ευρωενωσιακού πολίτη της μιζέριας και της υποταγής.

Εκ μέρους της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, η Χρυσούλα Αποστόλου κάλεσε για δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, των επιτροπών νέων και των επιτροπών αγώνα. «Για να γίνει το ΠΑΜΕ πραγματικός ισχυρός εκπρόσωπος των εργαζομένων και των συμφερόντων τους, για να συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά τους πολύμορφους αγώνες που αναπτύσσει. Κόντρα στο ρεύμα της υποταγής, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μέλη του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Θεάτρου, Κινηματογράφου και Χορού ανέλαβαν να οδηγήσουν τους νέους που είχαν πλημμυρίσει την αίθουσα σε ένα ταξίδι από την Πρωτομαγιά του Σικάγο, στο ματωμένο Μάη της Θεσσαλονίκης το 1936 και της Καισαριανής, σε μία αναδρομή που περιέγραφε την αιματοβαμμένη ιστορία του εργατικού κινήματος, μέχρι τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ το 1999. Οι αφηγήσεις ντυμένες με στίχους του Μπρεχτ, του Χικμέτ και του Ρίτσου και προϊόν μιας αναζήτησης αυτών των νέων εργαζόμενων που αρνούνται το ρόλο του παθητικού θεατή αλλά θέλουν να ξέρουν όσα θέλουν να τους κρύβουν οι ίδιοι που βάζουν ταφόπλακα στα δικαιώματά τους. Των νέων που βλέπουν μέσα από την ένταξή τους στο ΠΑΜΕ την ικανοποίηση της ανυπότακτης διάθεσης της νεολαίας, της θέλησής της να αντισταθεί, να στρατευτεί στη γραμμή της σύγκρουσης, της ταξικής πάλης.


Πάντα στην πρώτη τη γραμμή

Σε λίγους μήνες συμπληρώνει τα 90 του χρόνια. Ο Μ. Κολλιαράκης δηλώνει ότι θα συνεχίσει να δίνει το αγωνιστικό «παρών», κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ
Σε λίγους μήνες συμπληρώνει τα 90 του χρόνια. Ο Μ. Κολλιαράκης δηλώνει ότι θα συνεχίσει να δίνει το αγωνιστικό «παρών», κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ
Ζωντανή ιστορία του αγώνα και της θυσίας του εργατικού κινήματος της χώρας μας οι τρεις παλαίμαχοι αγωνιστές που τιμήθηκαν στην προχτεσινή εκδήλωση από τους νέους του ΠΑΜΕ. Οι οποίοι, μέσα από την καθημερινή τους δράση, διεκδικούν τον τίτλο των φυσικών συνεχιστών αυτών των αγώνων. Φανερά συγκινημένοι άκουσαν τους εκπροσώπους των νέων εργαζομένων να διαβάζουν το πλούσιο σε αγώνες και θυσία βιογραφικό τους και παρέλαβαν τιμητική πλακέτα από τα χέρια των παιδιών του ΠΑΜΕ. Και μοιράστηκαν μαζί τους στιγμές από την προσωπική τους ιστορία, αλλά και ποιήματα, εμπνευσμένα από τους αγώνες.

Ο Μ. Κολλιαράκης, που ξεκίνησε ως μεταλλεργάτης, παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον Γ. Κουφό, μέλος της επιτροπής Νέων Τραπεζοϋπαλλήλων. Ανεβαίνοντας στο βήμα θυμήθηκε την πρώτη του Πρωτομαγιά, 9 - 10 χρονών παιδί, στου Ρέντη, όταν ο πατέρας του αντί για τα πανηγύρια για τη γιορτή των λουλουδιών, τον πήγε σε μια συγκέντρωση. Η εικόνα αυτή ζωντάνεψε, όπως διηγήθηκε, και σηματοδότησε την αγωνιστική του πορεία, όταν 13 χρονών στο μεροκάματο, άκουσε τη λέξη αφεντικό και αναρωτήθηκε: «Κι εγώ τι είμαι, δούλος;».

Μεγάλη τιμή χαρακτήρισε τη βράβευσή του από τα νιάτα του ΠΑΜΕ ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, ο οποίος βραβεύτηκε από τον Β. Τασούλα από την Επιτροπή Νέων Οικοδόμων και δήλωσε συγκινημένος ότι «δεν έκανα τίποτα από το να υπηρετώ την τάξη μου». «Η επανάσταση δε δίνει σύνταξη», είπε χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής, δηλώνοντας ότι εξακολουθεί να είναι παρών και κάλεσε σε αγωνιστική επαγρύπνηση τους νέους, τονίζοντας ότι στον καπιταλισμό, καμία κατάκτηση δεν είναι σίγουρη.

Τον Γ. Επιτρόπου τίμησε ο Β. Κονδύλης από την Επιτροπή Νέων Λιθογράφων. Ο παλαίμαχος αγωνιστής θυμήθηκε τη συνάντησή του με τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, έναν από τους 200 που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. Θυμήθηκε το χαιρετισμό «γεια σας αδέρφια» που αντάλλασσαν οι φυλακισμένοι με τους συναγωνιστές τους που πήγαιναν για εκτέλεση.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τα πηγαδάκια που σχημάτισαν γύρω από τους παλαίμαχους αγωνιστές οι νέοι συνδικαλιστές, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, ενώ το μουσικό πρόγραμμα ανέλαβε συγκρότημα νέων εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ