ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
BENΕΖΟΥΕΛΑ
Η ώρα της κρίσης έφτασε

 

ΚΑΡΑΚΑΣ.- Η ώρα της μετωπικής σύγκρουσης για τις συνταγματικές αλλαγές, τις οποίες τόσο ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες, που εκλέχτηκε ευαγγελιζόμενος μία «ειρηνική επανάσταση», και κυρίως το «Πατριωτικό Μέτωπο», που ήταν ο μεγάλος και ο μοναδικός νικητής των εκλογών για την αναπλήρωση των μελών της Συνταγματικής Συνέλευσης, προσπαθούν να επιτύχουν, έφτασε. Οι δυνάμεις που κατατρώγουν για δεκαετίας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές αλλά και το έμψυχο υλικό της χώρας, ήδη ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αποτρέψουν την αλλαγή και αντικατάσταση όλων των διεφθαρμένων θεσμών της χώρας με θεσμούς λαϊκούς.

Το νέο Σύνταγμα είναι έτοιμο και η Συνταγματική Συνέλευση ανακοίνωσε ότι θα τεθεί για έγκριση στο λαό με δημοψήφισμα μαζί με το επιπρόσθετο διάταγμα - που εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία - για τη διάρκεια της προεδρικής θητείας από 5 σε 7 χρόνια. Αυτό το τελευταίο άρθρο του νέου Συντάγματος έχει γίνει η αφορμή για τις αντιπαραθέσεις που ήδη υπέβοσκαν από τη μέρα εκλογής του Τσάβες το Δεκέμβρη του 1998. Οι αντιπολιτευόμενοι τονίζουν ότι όλοι οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν αφού ο Τσάβες αν και εκλέχτηκε για μία πενταετία θα μπορεί να παραμείνει στο ύπατο αξίωμα της χώρας για μία ακόμη πενταετία.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Συνταγματικής Συνέλευσης, Ισάιας Ροντρίγκες, τόνισε ότι το άρθρο για τη θητεία του Προέδρου είναι ξεχωριστό και φυσικά δεν πρόκειται για τον Τσάβες αλλά για τον «Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ κρίνεται απολύτως απαραίτητο εξαιτίας των συντριπτικών αλλαγών που προτείνονται για όλους τους θεσμούς της χώρας, αλλαγές που θα αλλάξουν κυριολεκτικά τη μορφή της χώρας. Ενώ διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που το άρθρο εγκριθεί κατά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, τότε η προεδρική θητεία θα επιμηκυνθεί ενώ σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν εγκριθεί το νέο Σύνταγμα αλλά όχι η επταετής διάρκεια της προεδρικής θητείας, τότε το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου είναι ανοιχτό και πιθανά μπορεί να λυθεί σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση.

Εκτός του καυτού ζητήματος της προεδρικής θητείας, οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν και για τους κυβερνήτες των περιοχών, καθώς είτε θα εγκρίνουν να παραμείνουν στις θέσεις τους είτε θα αποφασίσουν για την απομάκρυνσή τους και την αντικατάστασή τους με άλλους που θα εκλεγούν και πάλι με τη λαϊκή ψήφο. Εκτός αυτών, σε περίπτωση που το νέο Σύνταγμα εγκριθεί δύο κύριοι θεσμοί, που σφράγισαν την πορεία της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες και αποτέλεσαν το βασικό πόλο άσκησης της εξουσίας από μία συγκεκριμένη ομάδα πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κοινοβούλιο, θα διαλυθούν. Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο θα αντικατασταθεί με ένα υπηρεσιακό «μίνι Κοινοβούλιο» που θα οργανώσει τις εκλογές για το νέο Εθνικό Κοινοβούλιο μέσα σε 90 μέρες από την έγκριση του νέου Συντάγματος. Ανάλογη διεργασία προβλέπεται και για το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου όμως προβλέπεται μία μεταβατική περίοδος ενός χρόνου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

 

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σεισμοπαθείς προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τα ετοιμόρροπα σπίτια τους

Associated Press

Σεισμοπαθείς προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τα ετοιμόρροπα σπίτια τους
Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν χτες πως ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό της προηγούμενης Παρασκευής έφθασαν τους 675, ενώ οι τραυματίες είναι 4.794. Την Πέμπτη οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για 550 νεκρούς. Τουλάχιστον 750 κτίρια κατέρρευσαν, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του γραφείου αντιμετώπισης κρίσης του γραφείου του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, όπως αναμετέδωσε το πρακτορείο «Reuters». Σύμφωνα με το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο έχουν διανεμηθεί 18.000 σκηνές στις πληγείσες περιοχές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από αυτές τις περιοχές η έλλειψη καταλυμάτων - ακόμη κι αυτών των υφασμάτινων σκηνών που προσφέρουν προστασία μηδέν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν - προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους αστέγους. Η νέα καταστροφή έρχεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών μετά την καταστροφή της 17ης Αυγούστου, όταν μισό εκατομμύριο ανθρώπων έμειναν άστεγοι...

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Η κυβέρνηση Μπέκι αρνείται τις κατηγορίες περί κατασκοπίας...

 

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.- Με κατηγορίες για κατασκοπία βάλλεται από δύο πλευρές η κυβέρνηση του Προέδρου της Νότιας Αφρικής Θάμπο Μπέκι. Ο πρώτος «κατήγορος» έρχεται από τη γερμανική πρεσβεία στην Πρετόρια, και ο άλλος από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα. Πάντως, ο υπουργός Υπηρεσιών Αντικατασκοπίας, Τζόε Νχλάνχλα, έσπευσε να αρνηθεί τουλάχιστον τις κατηγορίες από την πρώτη πλευρά, λέγοντας πως είναι σφάλμα να πιστεύει κανείς ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας κατασκοπεύουν έναν «εμπορικό εταίρο». «Εγώ και η κυβέρνησή μου βλέπουμε αυτό το συμβάν υπό μία οπτική γωνία: αυτή των πολύ καλών διμερών σχέσεων Πρετόριας - Βόννης. Υπάρχουν επιπλέον πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις υπηρεσίες αντικατασκοπίας αμφοτέρων πλευρών» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Νχλάνχλα, ο οποίος αργότερα μιλώντας σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό υποστήριξε πως «είναι σφάλμα να θεωρεί κανείς πως η κάμερα "επιτήρησης" έξω από τη γερμανική πρεσβεία στην Πρετόρια εγκαταστάθηκε σώνει και καλά από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες»... Η υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας μετά την ανακάλυψη κάμερας που είχε εγκατασταθεί σε ένα... δέντρο έξω από τη γερμανική πρεσβεία στην Πρετόρια. Η κάμερα αφαιρέθηκε αργότερα από ομάδα πυροτεχνουργών της αστυνομίας. Εκτοτε, οι αστυνομικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα, ενώ εκπρόσωπος του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως έρευνα γίνεται και σε ανώτερο διπλωματικό επίπεδο. Οσο για τη γερμανική πρεσβεία, ουδείς εκπρόσωπός της προσφέρθηκε να σχολιάσει την περίεργη αυτή υπόθεση, ενώ και η Βόννη τήρησε επισήμως «σιγήν ιχθύος». Ποιος έβαλε «κοριούς» στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή;

Το ερώτημα αυτό αιωρείται τόσο μεταξύ των στελεχών του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, όσο και σε μερίδα του νοτιοαφρικανικού Τύπου. Ο Ντάγκλας Γκίμπσον, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος κατήγγειλε πως ανεξάρτητος σύμβουλος «ασφαλείας» του αποκάλυψε ότι αρκετά από τα γραφεία του κόμματος στο Κέιπ Τάουν είναι υπό 24ωρη ηλεκτρονική παρακολούθηση. Μεταξύ των γραφείων είναι και η αίθουσα της παράταξης στο Κοινοβούλιο, τα κεντρικά γραφεία του κόμματος και το περιφερειακό γραφείο στο Δυτικό Ακρωτήριο. Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος χτες απαίτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Αντικατασκοπίας, λέγοντας πως θα συμβουλευτεί τους δικηγόρους του σε περίπτωση που ο υπουργός δεν του παρουσιάσει κάποια δικαστική εντολή που να εξηγεί τις κάμερες παρακολούθησης και τους «κοριούς» σε γραφεία της παράταξης. Τέλος, ο ίδιος αν και παραδέχτηκε πως δεν υπήρξε καμία ένδειξη που να κάνει ορατή την ανάμειξη κυβερνητικών υπηρεσιών, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον υπουργό Αντικατασκοπίας, λέγοντας πως «αυτός θα ξέρει περισσότερα για το θέμα, απ' ό,τι το Δημοκρατικό Κόμμα»...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Kατηγορεί τους Ταλιμπάν ο ΟΗΕ

 

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση των Ταλιμπάν ότι βομβάρδισε μια περιοχή με καταφύγια και ένα σχολείο στην κοιλάδα Παντσίρ, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 56, μιλώντας για «δολοφονία αμάχων πολιτών». Ο ΟΗΕ ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι το προσωπικό του στην περιοχή επιβεβαίωσε πως ένα μαχητικό αεροπλάνο των Ταλιμπάν βομβάρδισε την περιοχή της αγοράς Μπαζαράκ, πλήττοντας ένα σχολείο και τέντες με πρόσφυγες. Από τους 12 νεκρούς οι 10 ήταν πρόσφυγες, ενώ από τους τραυματίες οι 24 βρίσκονται σε νοσοκομεία. «Καταδικάζουμε αυτή τη δολοφονία αμάχων», δήλωσε ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Ερικ ντε Μιλ. Ο ΟΗΕ δημιούργησε το Σεπτέμβρη ένα γραφείο στην κοιλάδα Παντσίρ για την αρωγή 65.000 προσφύγων από τον Ιούλη στην περιοχή Σομάλι, βόρεια της πρωτεύουσας, Καμπούλ. Η περιοχή όπου βρίσκονται οι εκτοπισμένοι είναι δύσκολα προσβάσιμη, καθώς οι μάχες μεταξύ των πολιτοφυλάκων Ταλιμπάν και των ανδρών του πολέμαρχου Αχμέντ Σαχ Μασούντ της αντιπολίτευσης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η Βρετανία καλεί για «διάλογο»

 

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Η βρετανική διπλωματία κάλεσε χτες τις κυβερνήσεις Ινδίας και Πακιστάν να «συνεχίσουν το διάλογο» που άρχισε πέρυσι, παρά το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ισλαμαμπάντ. Ο Αγγλος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ζητήματα της Κοινοπολιτείας, Πίτερ Χάιν, δήλωσε ότι αισθάνεται «λύπη» που το Πακιστάν έστρεψε τα νώτα στη δημοκρατία, αλλά θεωρεί πως οι δύο γείτονες πρέπει να μείνουν στενά συνδεδεμένοι: «(...) δεν πρέπει να διακοπεί η διαδικασία του διαλόγου», είπε. Η οποία (διαδικασία) σταμάτησε το καλοκαίρι, όταν εκατοντάδες ένοπλοι - κατά το Νέο Δελχί, στρατιώτες του Πακιστάν - εισέβαλαν στην ινδική πλευρά του Κασμίρ, αρχίζοντας μια σύγκρουση που κόστισε πάνω από 2.000 νεκρούς. Το Ισλαμαμπάντ, δια του τότε πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, αρνήθηκε τις ινδικές κατηγορίες, αλλά ήταν οι συνομιλίες του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον που οδήγησε στην αποκλιμάκωση των συγκρούσεων. Ο Σαρίφ πάντως μεταφέρθηκε χτες στο Καράτσι, όπου άρχισε η δίκη του από το αντιτρομοκρατικό δικαστήριο για «προδοσία», «συνωμοσία με σκοπό το φόνο» και «απόπειρα αεροπειρατείας», που επισύρει την ποινή του θανάτου. Ο Σαρίφ δήλωσε αθώος.

ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Διογκώνεται το μέτωπο των κινητοποιήσεων

 

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-

Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει η απεργία των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών της κοινής ωφέλειας, καθώς κατά την πέμπτη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης συμπαρατάχτηκαν μαζί τους και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και σ' όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στην επικράτεια του Ελ Σαλβαδόρ, απαιτώντας όλοι μαζί καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των ετήσιων αποδοχών τους, κατά 16% για τους διοικητικούς υπαλλήλους και 20% για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσοκόμους.

Η απεργία ξεκίνησε τη Δευτέρα από ορισμένα τοπικά σωματεία - της πρωτεύουσας - των εργαζομένων στην κοινή ωφέλεια ενώ πια συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από τις 14 επαρχίες της χώρας, σε νοσοκομεία, κλινικές και σε γραφεία κοινωνικών υπηρεσιών. Παρ' όλα αυτά, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τα έκτακτα περιστατικά σε όλους τους νοσοκομειακούς χώρους αντιμετωπίζονται κανονικά.

Πάντως, ο Πρόεδρος της χώρας, Φρανσίσκο Φλόρες, χαρακτήρισε την απεργία «εγκληματική πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του λαού» και, όπως τόνισε, οι απεργοί θα αντιμετωπιστούν ανάλογα, οπότε αναμένεται η κυβερνητική αντίδραση στην ανακοίνωση για τα μαζικά συλλαλητήρια τα οποία ετοιμάζουν για τη Δευτέρα, που έκανε ο Χέρμπερτ Γκεβάρα, γενικός γραμματέας της «ομπρέλας» των Εργατικών Ενώσεων, του «Κινήματος για Ενωμένες Εργατικές Οργανώσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ