ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η Αστον πιέζει καταστάσεις στα μέτρα της ΕΕ...

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Πιέσεις και υποσχέσεις μοίρασε σε Βελιγράδι και Πρίστινα η ευρωενωσιακή υπουργός Εξωτερικών Κάθριν Αστον, ολοκληρώνοντας χτες την περιοδεία της στις χώρες που προέκυψαν από το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στο Βελιγράδι, η Αστον μίλησε για το «μακρύ και δύσκολο δρόμο» που πρέπει να κάνει η χώρα μέχρι την ένταξή της στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η «διατήρηση των μεταρρυθμίσεων» είναι το «κύριο ζητούμενο» για την εξασφάλιση αυτής της προοπτικής... Πέρα από τις «μεταρρυθμίσεις» που θα γίνουν βέβαια με πατρόν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η Αστον απαίτησε πλήρη συνεργασία των Σέρβων με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ώστε να συλληφθούν οι Σερβοβόσνιοι πρώην αξιωματούχοι Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς. Ζήτησε επιπλέον από τη Σερβία «καλές σχέσεις γειτονίας» με τις χώρες της περιοχής και συνεργασία του Βελιγραδίου στην επίλυση πρακτικών ζητημάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν απαίτησε, εντούτοις, απροκάλυπτα την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου απ' τη Σερβία.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς απ' την πλευρά του ζήτησε από την Αστον κάθε διευκόλυνση, προκειμένου να εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατόν το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας για τη Σερβία. Ο πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς υποστήριξε ότι πήρε «ισχυρές διαβεβαιώσεις» για «πλήρη στήριξη» της ΕΕ στις ενταξιακές προσπάθειες της χώρας του...

Ωρες αργότερα (χτες απόγευμα), η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ μετέβη στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, για συναντήσεις με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών και τους επικεφαλής των αποστολών της ΕULEX και της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR. Mετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, έταξε «μέτρα στήριξης και οικονομικής ανάπτυξης» του προτεκτοράτου, ώστε «...να προσεγγίσουν οι πολίτες του τα οφέλη της ΕΕ». Χαρακτήρισε ακόμη το Κοσσυφοπέδιο «μεγάλη προτεραιότητα» για την ΕΕ και «περιοχή που ανήκει στην Ευρώπη».

Στην Πρίστινα βρέθηκε νωρίτερα και ο Αμερικανός στρατηγός και διοικητής του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, Μαρκ Φιτζέραλντ, που είπε πως η φύλαξη των σερβικών θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων στο προτεκτοράτο «θα μπορούσε να γίνει από τα Σώματα Ασφαλείας Κοσσόβου και τους αστυνομικούς της EULEX». Κληθείς να σχολιάσει το ευρωενωσιακό σχέδιο καθυπόταξης των Σέρβων του βορείου τμήματος της επαρχίας στις αρχές της Πρίστινας, ο Φιτζέραλντ δήλωσε πως «οι οποιεσδήποτε παράλληλες δομές αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη» και πως η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR θα αντιδράσει εάν αυτές οι δομές «καταφύγουν στη βία»...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενταση των επιχειρήσεων με κατοχικές απώλειες

Αφγανοί δοσίλογοι μαζί με τους κατοχικούς με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Αφγανοί δοσίλογοι μαζί με τους κατοχικούς με το δάχτυλο στη σκανδάλη
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Επιτυχώς, αλλά πολύ αργά» προχωρά η μεγάλης κλίμακας πολεμική επιχείρηση αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων σε συνεργασία με τον κυβερνητικό στρατό, στην περιοχή της Μαρτζάχ στην επαρχία Χελμάντ, του Αφγανιστάν, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους, που ζητούν κλιμάκωση του πολέμου και πιο αποφασιστικά χτυπήματα, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, αλλά και των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων. Ως κύριος λόγος της επιβράδυνσης των επιχειρήσεων αναφέρεται η πολυδιαφημισμένη «προστασία των αμάχων», που κάνει «διστακτικά» στις επιθέσεις τους τα στρατεύματα κατοχής...

Κατά τη χθεσινή μέρα των εχθροπραξιών, έξι κατοχικοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στις τάξεις των δυνάμεων κατοχής στους 11, με τις επιχειρήσεις να συνεχίζονται με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών. Σε δηλώσεις του, ο κυβερνήτης της Χελμάντ, Μοχάμεντ Γκολάμπ Μανγκάλ, ήταν ιδιαίτερα προκλητικός, χαρακτηρίζοντας τη σφαγή 15 αμάχων τη δεύτερη μέρα των επιχειρήσεων ως «ατυχές γεγονός», που θα πρέπει «να αποφευχθεί στο μέλλον».

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν καταληφθεί αρκετοί κύριοι στόχοι στην Μαρτζάχ, ωστόσο η νίκη απέχει αρκετά, με τον ταξίαρχο Λάρι Νίκολσον να υποστηρίζει ότι «στόχος είναι να κερδηθεί ο πληθυσμός της περιοχής», κάτι που δε φαίνεται να συμβαίνει, παρά τις «προσπάθειες» των κατοχικών στρατευμάτων να πείσουν το λαό με βόμβες ότι τον «προστατεύουν», συνεχίζοντας την άστοχη προπαγάνδα περί δήθεν σχεδίου «προστασίας αμάχων».

Στο μέτωπο του Πακιστάν συνεχίζονται οι πολεμικές επιθέσεις, με αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τις αμερικανικές δυνάμεις να ισχυρίζονται ότι σκότωσαν ένα από τα ηγετικά στελέχη των «Ταλιμπάν» στο Πακιστάν, το γιο του Τζαλαλαουντίν Χάκανι, Μοχάμεντ, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο την ηγεσία των ανταρτών, μετά και τη σύλληψη του Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ.

ΙΣΡΑΗΛ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΠΑΜΠΧΟΥΧ
Περιπλέκεται περαιτέρω η κατάσταση

NTOΥΜΠΑΪ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ολοένα περισσότερο περιπλέκεται, μέρα με την ημέρα, το «κουβάρι» των αποκαλύψεων και των στοιχείων σχετικά με τη δολοφονία του υψηλόβαθμου στελέχους της «Χαμάς», Μαχμούντ αλ Μπάμπχουχ, στις 20 Γενάρη σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ντουμπάι. Μετά τις διεθνείς διαστάσεις του σκανδάλου, που κάθε άλλο παρά μοιάζουν ν' αποκλιμακώνονται, η «μπάλα» μοιάζει να παρασέρνει και τις δύο μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις, οι οποίες αντάλλαξαν κατηγορίες για εκατέρωθεν εμπλοκή, άμεση ή έμμεση, στη δολοφονία του Μπάμπχουχ, προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση.

Την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Μοσάντ, Μέιρ Νταγκάν, σε περίπτωση που αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, η εμπλοκή των υπηρεσιών στη δολοφονία Μπάμπχουχ ζήτησε η αστυνομία του Ντουμπάι. Εκτός αυτού, οι αρχές του εμιράτου έχουν, ήδη, απευθύνει έκκληση για αποστολή ειδικών ομάδων διερεύνησης από τις χώρες των οποίων διαβατήρια χρησιμοποίησαν οι 11 που θεωρούνται ως βασικός πυρήνας της «ομάδας κρούσης» και των οποίων οι φωτογραφίες εμφανίζονταν στα διαβατήρια που έφεραν, όμως, τα στοιχεία άλλων ανθρώπων.

Στην έκκληση έχει ανταποκριθεί, ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία, που αποστέλλει ομάδα ειδικών εντός των επομένων ωρών, ενώ οι Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία υποστήριζαν ότι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρχές του Ντουμπάι, αλλά και τη βρετανική ομάδα και ότι θα αποστείλουν, επίσης, ειδικούς, αν κριθεί απαραίτητο. Παράλληλα, οι αρχές των συγκεκριμένων χωρών επανέλαβαν ότι περιμένουν «και άλλες εξηγήσεις από το Ισραήλ» για το ζήτημα των διαβατηρίων, ενώ οι βρετανικές αρχές διέψευσαν κατηγορηματικά ισχυρισμούς αξιωματούχων της Μοσάντ, που φιλοξένησε η εφημερίδα «Daily Mail», σύμφωνα με τους οποίους το Λονδίνο είχε ενημερωθεί και για τα διαβατήρια και για τα σχέδια δολοφονίας.

Και διαδηλώσεις

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί και ξένοι φιλειρηνιστές συμμετείχαν, χτες, στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε πολλές περιοχές της Δυτικής Οχθης, με επίκεντρο την πόλη Μπιιλίν, όπου παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός Φαγιάντ, προκειμένου να «γιορταστεί» η «μικρή νίκη της απόφασης επαναχάραξης του τείχους» στο συγκεκριμένο σημείο. Οι διαδηλώσεις είχαν επετειακό χαρακτήρα καθώς έκλεισαν πέντε χρόνια διαρκών διαμαρτυριών για το τείχος και ο ισραηλινός στρατός για άλλη μια φορά εκτόξευσε δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Νέα κλιμάκωση απειλών και αντιδράσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Νέο γύρο διπλωματικής κλιμάκωσης «άνοιξε» η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που διέρρευσε την Πέμπτη, στην οποία διατυπώνονται, για πρώτη φορά ανοιχτά, «ανησυχίες για το χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος» και αναφέρεται σαφώς ότι «το επίπεδο συνεργασίας του Ιράν έχει μειωθεί» και ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κατασκευάζονται πυρηνικά όπλα». Εντονα αντέδρασαν τα τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και η Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς επανέλαβε την «εντονότατη δυσφορία» της Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν «αν δε συμμορφωθεί με όσα προβλέπει η ΔΕΑΕ και δε συνεργαστεί, τότε σίγουρα θα υποστεί τις συνέπειες», αποφεύγοντας, βέβαια, επισταμένα να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές. Για «βαθύτατες ανησυχίες» κάνουν λόγο στις ανακοινώσεις τους τα υπουργεία Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας. Στην «αναγκαιότητα ανάληψης δράσης» στην κατεύθυνση της επιβολής επιπλέον κυρώσεων αναφέρθηκε, από την άλλη πλευρά, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμφιβόλως, παρουσιάζει η στάση της Ρωσίας, καθώς μέχρι πρότινος τασσόταν σαφώς ενάντια στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, θέση που μοιάζει σταδιακά να εγκαταλείπει. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την «εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία» της Μόσχας μετά από τη νέα έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, θέτοντας ρητορικά το ερώτημα «γιατί η Τεχεράνη επιμένει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός της να παραμένει μυστικό; Κρύβει κάτι;».

Ο Λαβρόφ άφησε ανοιχτό, και πάλι, το ενδεχόμενο η Ρωσία, αυτή τη φορά, να στηρίξει ένα ψήφισμα κυρώσεων, καθιστώντας σαφές, όπως το έπραξαν και οι προαναφερόμενες ευρωπαϊκές ηγεσίες, ότι αποκλείει την πιθανότητα στρατιωτικής επίθεσης. Αντίθετα, με τους υπόλοιπους συνομιλητές του, το Πεκίνο, χτες, δεν αντέδρασε στη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΔΕΑΕ.

«Κουραστική» η ΔΕΑΕ

Τη σκυτάλη στις αντιδράσεις του Ιράν απέναντι στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας «παρέλαβε» χτες ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας. Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ χαρακτήρισε «κουραστικές τις εκθέσεις και τις παρατηρήσεις της ΔΕΑΕ» και επανέλαβε τη γνωστή επωδό ότι το Ιράν «δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα γιατί, ούτως ή άλλως, το Ισλάμ απαγορεύει τα όπλα μαζικής καταστροφής».

Επίσης, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ουάσιγκτον, κατηγορώντας την ότι «προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους άραβες γείτονες του Ιράν για να τους πουλήσει όπλα». Αν μη τι άλλο, την αξία του έχει το γεγονός ότι ο Χαμενεΐ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του πρώτου υπερσύγχρονου καταδρομικού, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο Ιράν και έγιναν χτες στο Μπαντάρ Αμπάς, στα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ