Από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη «Nexi» |
Κρίσιμο ζήτημα για τη συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από το θέμα της ανανέωσης της Σύμβασης ήταν τα αιτήματα που προκρίναμε. Θέλαμε να υπογραφεί μια Σύμβαση με την οποία όλοι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να δουν αύξηση, πόσο μάλλον οι παλιότεροι εργαζόμενοι, που είχαν να δουν αύξηση από το 2012!
Η πρόταση που καταθέσαμε προέκυψε μέσα από συζήτηση σε Γενικές Συνελεύσεις, λάβαμε υπόψη παρεμβάσεις και γνώμες των συναδέλφων, είχαμε ως βασικό και κύριο αίτημα - σύνθημα το ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Αυτό το αίτημα ήταν που συσπείρωσε τους εργαζόμενους, και σίγουρα ρόλο έπαιξε και η στάση της διοίκησης της εταιρείας, η οποία κατηγορούσε το Σωματείο ότι προχωρούσε σε κινητοποιήσεις χωρίς να έχει προτάσεις! Ειδικά το τελευταίο «επιχείρημα» της εργοδοσίας ήταν αυτό που έβαλε φωτιά στις κινητοποιήσεις, αφού οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν την έλλειψη επιχειρημάτων της εργοδοσίας, αλλά και την υπεροψία με την οποία αντιμετώπιζε τις διεκδικήσεις τους.
Αυτό που ήταν καθοριστικό στην υπογραφή της Σύμβασης, ωστόσο, δεν είναι άλλο από τους δεσμούς που έχει καλλιεργήσει και σφυρηλατήσει το Σωματείο με τους εργαζόμενους, μέσα από τη δράση και τη συμμετοχή, την αταλάντευτη στάση του. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, από τους αγώνες που έχει δώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια μπροστά στις μαζικές απολύσεις του 2023 - 2024, με μαζικές απεργίες, τις μάχες που έδωσε για τις προηγούμενες 2 επιχειρησιακές Συμβάσεις, τη συμμετοχή του Σωματείου στις γενικές απεργίες, στο πλάι των άλλων ταξικών σωματείων της Αττικής, τις παρεμβάσεις για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα σε συντονισμό και κοινή δράση με το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, το οποίο έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο σε όλη αυτήν την πορεία.
Το Σωματείο της «Nexi», άλλωστε, από τη μέρα της ίδρυσής του το 2017 είχε και έχει ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση των δεσμών των εργαζομένων με τις διαδικασίες της οργανωμένης διεκδίκησης, τη μαζικοποίηση των γραμμών του Σωματείου, τη σταθερή και αταλάντευτη στάση απέναντι στην εργοδοσία (η οποία από το 2017 έχει αλλάξει 3 φορές, κατόπιν εξαγορών - συγχωνεύσεων). Βασικό ζήτημα για το ΔΣ είναι το πώς σε σχεδόν καθημερινή βάση θα παρεμβαίνουμε για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, σε άμεση επαφή με τους εργαζόμενους, ακούγοντας τη γνώμη τους, τους προβληματισμούς τους.
Ακόμα και μπροστά σε μεγάλες κάποιες φορές δυσκολίες, ο στόχος μας ήταν πάντα να διατηρήσουμε την επαφή με τους εργαζόμενους, να μη διακοπεί το νήμα των προηγούμενων αγώνων με τους νέους, να υπάρχει συνέχεια στη δουλειά μας. Για παράδειγμα, στην εταιρεία επικρατεί εκτεταμένη τηλεργασία από τους πρώτους μήνες της πανδημίας (κοντά στο 90%), ενώ καθοριστική ήταν η μείωση του προσωπικού κατά σχεδόν 50% τον Αύγουστο του 2024 (από περίπου 1.100 εργαζόμενους έχουν μείνει πλέον περίπου 450). Αυτό αντικειμενικά επηρέασε τη δύναμη του Σωματείου, καθώς πολλοί από τους εργαζόμενους που απολύθηκαν ήταν ενεργά μέλη του, συμμετείχαν στις Γενικές Συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις κ.λπ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να διατηρηθούν αυτοί οι δεσμοί, το Σωματείο προχωρούσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε συσκέψεις ανά περιοχή, κάτι που βοήθησε στο να υπάρχει μια συνέχεια στη δράση μας.
Οι δυσκολίες αυτές δεν πτόησαν ούτε το ΔΣ ούτε τα εναπομείναντα μέλη του Σωματείου, και με συστηματικές παρεμβάσεις, εξορμήσεις και ενημερώσεις μέσω διαδικτύου καταφέραμε να δώσουμε νέα πνοή στη δράση μας. Είναι χαρακτηριστικές οι πολύ πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Δεκέμβρη του 2024 και τον Γενάρη του 2025 (είχαμε σε τμήματα συμμετοχή ακόμα και στο 60% - 70%), με αφορμή την ανανέωση της Σύμβασης, αλλά και η επιτυχία των εκλογών που έγιναν το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη, όπου είχαμε αύξηση σε ψήφους, νέες μαζικές εγγραφές, «άπλωμα» του Σωματείου σε τμήματα όπου παλιότερα δεν είχαμε καταφέρει να έχουμε μέλη.
Επόμενος σταθμός της δράσης μας είναι φυσικά η γενική απεργία στις 28 Φλεβάρη, στα δύο χρόνια από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, για την οποία το Σωματείο έχει ήδη πάρει απόφαση συμμετοχής και φαίνεται ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή από συναδέλφους.
Ταυτόχρονα προχωράμε και σε άλλες πολύμορφες πρωτοβουλίες για να εξασφαλίζεται η ενεργητική συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από το Σωματείο. Ούτως ή άλλως, όπως αναφέρουμε και στην ανακοίνωσή μας, η υπογραφή της Σύμβασης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι αγώνες τελειώνουν. Τα προβλήματα της καθημερινότητας οξύνονται, οι εξελίξεις τρέχουν και το Σωματείο θα συνεχίσει να είναι οργανωτής των αγώνων στη «Nexi», αλλά και όπου αλλού χρειαστεί να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.
Συγκέντρωση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών ενάντια στο καθεστώς ομηρίας με τις άδειες διαμονής
Δεκάδες μετανάστες, κυρίως από χώρες όπως το Πακιστάν και η Ινδία, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία διαμένουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα μας, με τη συγκέντρωσή τους κατήγγειλαν το καθεστώς ομηρίας που βιώνουν, αφού δεν τους επιτρέπει ούτε να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους για να δουν τις οικογένειές τους.
Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αντώνη Κούκουρα, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων και ο Στέφανος Μουτουσίδης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Αναδεικνύοντας την έκταση της ταλαιπωρίας και του εμπαιγμού τους, τόσο το Συνδικάτο όσο και οι μετανάστες επισήμαναν ότι ενώ πριν από κάποια χρόνια τέτοιες άδειες έβγαιναν σε λίγες μέρες, τώρα εκδίδονται με τέτοια καθυστέρηση, που όταν πια τις πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι αυτές έχουν ήδη λήξει (!), καθώς η ισχύς τους είναι για τρία χρόνια και ξεκινά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Τις τεράστιες ελλείψεις που χαρακτηρίζουν τις υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ανέδειξε χαιρετίζοντας την κινητοποίηση ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων το αίτημα της Ομοσπονδίας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Τις ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες εργάτες στα τμήματα Αδειών Διαμονής, αλλά και για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν, στάθηκε ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας.
Τόνισε ότι «εργαζόμενοι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας 10, 20, 30, ακόμα και περισσότερα χρόνια αναγκάζονται κάθε τρία χρόνια σε νέα αίτηση, ενώ υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται δεκαετίες χωρίς να έχουν άδειες διαμονής», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «στην πραγματικότητα είναι σε καθεστώς ομηρίας και δεν μπορούν να πηγαίνουν στην πατρίδα τους να βλέπουν την οικογένειά τους, τα παιδιά τους, για χρόνια κ.τ.λ.».
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των μεταναστών και των συνδικάτων κατέθεσε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης το κείμενο διαμαρτυρίας και τα αιτήματα για προσλήψεις προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, για μονιμοποίηση συμβασιούχων, για απλοποίηση διαδικασιών χορήγησης αδειών διαμονής. Επίσης για καθορισμό εγγράφων που αποδεικνύουν την παραμονή στη χώρα, επέκταση του χρόνου ισχύος των αδειών διαμονής από 3 σε 5 χρόνια, αλλά και ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των διαδικασιών χορήγησης αδειών διαμονής.
Αντιπροσωπεία από εκλεγμένους συνδικαλιστές συναντήθηκε μάλιστα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου καταθέτοντας τα αιτήματα για κλαδικές ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, να πληρώνονται υπερωριακά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες που τυχόν θα εργαστούν, να δουλεύουν σε ένα μόνο ΜΜΕ των ομίλων κ.ά. Συλλογική Σύμβαση αντί ΚΥΑ και στα κρατικά ΜΜΕ με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
Ακολούθησε πορεία στην Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ). Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε στην απεργία στις 28 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.