Συγκέντρωση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών ενάντια στο καθεστώς ομηρίας με τις άδειες διαμονής
Δεκάδες μετανάστες, κυρίως από χώρες όπως το Πακιστάν και η Ινδία, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία διαμένουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα μας, με τη συγκέντρωσή τους κατήγγειλαν το καθεστώς ομηρίας που βιώνουν, αφού δεν τους επιτρέπει ούτε να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους για να δουν τις οικογένειές τους.
Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αντώνη Κούκουρα, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων και ο Στέφανος Μουτουσίδης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Αναδεικνύοντας την έκταση της ταλαιπωρίας και του εμπαιγμού τους, τόσο το Συνδικάτο όσο και οι μετανάστες επισήμαναν ότι ενώ πριν από κάποια χρόνια τέτοιες άδειες έβγαιναν σε λίγες μέρες, τώρα εκδίδονται με τέτοια καθυστέρηση, που όταν πια τις πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι αυτές έχουν ήδη λήξει (!), καθώς η ισχύς τους είναι για τρία χρόνια και ξεκινά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Τις τεράστιες ελλείψεις που χαρακτηρίζουν τις υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ανέδειξε χαιρετίζοντας την κινητοποίηση ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων το αίτημα της Ομοσπονδίας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Τις ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες εργάτες στα τμήματα Αδειών Διαμονής, αλλά και για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν, στάθηκε ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας.
Τόνισε ότι «εργαζόμενοι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας 10, 20, 30, ακόμα και περισσότερα χρόνια αναγκάζονται κάθε τρία χρόνια σε νέα αίτηση, ενώ υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται δεκαετίες χωρίς να έχουν άδειες διαμονής», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «στην πραγματικότητα είναι σε καθεστώς ομηρίας και δεν μπορούν να πηγαίνουν στην πατρίδα τους να βλέπουν την οικογένειά τους, τα παιδιά τους, για χρόνια κ.τ.λ.».
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των μεταναστών και των συνδικάτων κατέθεσε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης το κείμενο διαμαρτυρίας και τα αιτήματα για προσλήψεις προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, για μονιμοποίηση συμβασιούχων, για απλοποίηση διαδικασιών χορήγησης αδειών διαμονής. Επίσης για καθορισμό εγγράφων που αποδεικνύουν την παραμονή στη χώρα, επέκταση του χρόνου ισχύος των αδειών διαμονής από 3 σε 5 χρόνια, αλλά και ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των διαδικασιών χορήγησης αδειών διαμονής.