Αρον άρον εξαφανίστηκε ο πρωθυπουργός για να μη συναντήσει τους βιοπαλαιστές παραγωγούς | Επιστροφή στα μπλόκα και σχεδιασμός της συνέχειας
Eurokinissi |
Ξεκινώντας οργανωμένα από τα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας έκαναν «απόβαση» στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να συναντήσουν τον πρωθυπουργό - που ήταν ομιλητής σε δείπνο επιχειρηματιών - για να πάρουν απαντήσεις και λύσεις.
Το «παρών» έδωσαν αγρότες με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από διάφορες περιοχές, όπως από τα μπλόκα Γυρτώνης Λάρισας, E65 Καρδίτσας - Φαρσάλων, Τρικάλων, Ριζόμυλου, Αντιγόνου, Βόρειου Εβρου, Π. Ελευθεροχωρίου, Γερακαρίου, Γρεβενών, Κατερίνης, Μαλγάρων, Γυψοχωρίου, διασταύρωσης Νάουσας.
Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, την Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας, και τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του Κόμματος.
Από τη συγκέντρωση στον ΟΣΕ |
Από τον χώρο της συγκέντρωσης καταγγέλθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει την κινητοποίηση των αγροτών, μία προσπάθεια που παρά τις απαγορεύσεις έπεσε στο κενό (βλ. σχετικό θέμα).
Από το βήμα της συγκέντρωσης οι εκπρόσωποι των μπλόκων έστειλαν μήνυμα συνέχισης του αγώνα και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους.
Τους συναδέλφους του από τις άλλες περιοχές αλλά και τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητές που συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγροτών, καλωσόρισε ο Κώστας Ανεστίδης από το μπλόκο των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης. «Ο αγώνας μάς ενώνει», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να κρύβεται. Οπου κι αν είναι θα τον βρούμε, θα του τα πούμε».
Εκ μέρους των εργατικών συνδικάτων χαιρέτισε ο Κώστας Γκουντέλιας από το Σωματείο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας. «Εσείς είστε που παραδίδετε τη σοδιά σας στους μεγαλοβιομήχανους και εμείς είμαστε που μεταποιούμε τα προϊόντα. Εσάς σας κλέβουν τη σοδιά σας και εμείς σκοτωνόμαστε στα εργοστάσιά τους, χωρίς μέτρα προστασίας, και αμειβόμαστε με τον κατώτατο μισθό, δουλεύουμε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μας πετάνε κάθε τρεις και λίγο στην ανεργία. Παλεύουμε λοιπόν τον ίδιο αντίπαλο, τους ίδιους που θησαυρίζουν και από σας και από μας, και τα προϊόντα τελικά δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε στο τέλος της ημέρας ούτε εσείς ούτε εμείς. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Θα δώσουμε απάντηση στον πρωθυπουργό, και σήμερα στο ξενοδοχείο όπου βρίσκεται αλλά και στις 28 του μήνα, στη μεγάλη πανεργατική απεργία».
«Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μας διώξουν από τα χωράφια μας. Αυτό εξαρτάται από μας, από τη θέλησή μας και τα πιστεύω μας», είπε ο εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο Γυψοχωρίου.
Τις διεκδικήσεις τους για προστασία του ελληνικού μελιού και τους εισοδήματός τους πρόβαλαν οι μελισσοκόμοι Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
«Η κινητοποίησή μας και με τα τρακτέρ εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι η απάντηση προς την κυβέρνηση. Με τον αγώνα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θα συνεχίσουμε και θα νικήσουμε», είπε ο εκπρόσωπος από το μπλόκο της Νάουσας.
Ο εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο Ριζόμυλου Μαγνησίας είπε: «Τους στήσαμε στον τοίχο, τους παπαγάλους που προσπάθησαν να χαλάσουν τη σημερινή κινητοποίηση. Δίνουμε μήνυμα ενότητας, ελπίδας και συνεχίζουμε».
Στο οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος από το μπλόκο της Ελασσόνας. Και τόνισε ότι «τη χάρη δεν θα τους την κάνουμε. Θα παραμείνουμε στα χωριά μας. Δεν θα μας διαιρέσουν, δεν θα μας διχάσουν».
«Απόβαση» με τα τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη |
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. «Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι τα προβλήματά μας είναι μεγάλα αλλά μεγάλη είναι είναι και η αγωνιστική μας διάθεση», είπε. Σημείωσε ότι θέλουμε όλοι να έχουμε ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στο τραπέζι μας, όμως στο βωμό του κέρδους τα προϊόντα μας πουλιούνται πάμφθηνα από τα χωράφια και έρχονται πανάκριβα στο τραπέζι όλων μας.
Θέλουμε να υπάρξει ανάπτυξη μέσα και από τον αγροτικό τομέα, που μπορεί να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας στη μεταποιητική βιομηχανία και να στηρίξει το τοπικό εισόδημα, στις πόλεις, στα χωριά.
Σήμερα η πολιτική της ΚΑΠ, της κυβέρνησης μας οδηγεί έξω από τα χωράφια, έξω από την παραγωγή, στο ξεκλήρισμα και αυτό έχει συνέπειες και στην οικονομία και στην κοινωνία.
Εχουμε τη δύναμη, τη θέληση, το δίκιο των αιτημάτων μας. Εχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας. Τα δημοσιονομικά περιθώρια που για μας λέει ότι είναι στενά, ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι πολύ φαρδιά, πολύ γενναιόδωρα για τις επιχειρήσεις που τις μπουκώνει με δεκάδες δις ευρώ.
Ξέρουμε ότι ο δικός μας αγώνας για να έχει προοπτική πρέπει να συνδέεται και με τον αγώνα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, όλων εμάς που παράγουμε αυτό τον τεράστιο πλούτο και πρέπει να γίνει δικός μας.
Δίνουμε αυτόν τον αγώνα με την πεποίθηση ότι θα βγούμε νικητές».
Μετά το συλλαλητήριο ακολούθησε μαχητική πορεία προς το ξενοδοχείο όπου θα μιλούσε ο πρωθυπουργός. Με τα τρακτέρ μπροστά, φωτισμένα, να κορνάρουν αδιάκοπα και πίσω να ακολουθούν οι αγρότες, οι εργάτες, οι φοιτητές.
Ενδεικτικό της μαζικότητας ήταν ότι όλη η οδός Μοναστηρίου είναι γεμάτη από τρακτέρ και διαδηλωτές. Μια εικόνα πρωτόγνωρη για την πόλη, με τα δεκάδες τρακτέρ να έχουν κάνει κυριολεκτικά απόβαση στους δρόμους της.
Για μια ακόμη φορά έγινε πράξη το σύνθημα «εργατιά αγροτιά - μια φωνή και μια γροθιά» τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη πορεία. «Στα μπλόκα της αγροτιάς και στις πύλες των εργοστασίων θα κριθεί το δίκιο» έγραφε το πανό των εργατικών σωματείων Θεσσαλονίκης που ακολουθούσε πίσω από τα τρακτέρ και τους αγρότες συμπυκνώνοντας σε αυτό το σύνθημα την ανάγκη αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί μέχρι τη τελική νίκη. Δίπλα στους αγρότες επίσης βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Τρικάλων.
Στην κινητοποίηση άλλωστε έδωσαν το «παρών» ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και ο Δημήτρης Αρμαγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, όπως και ο Αγης Τριγαζης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ.
Στο πλευρό των αγροτών για το δίκιο και την επιβίωση τους βρέθηκαν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας με δικό τους μπλοκ. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία Φοιτητικών Συλλόγων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τόσο από τη Λάρισα όσο και από τον Βόλο.
Η πορεία συνεχίστηκε με το σύνθημα «αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα» και το «στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς».
Στην πορεία προς τον προορισμό τους, επί της οδού Κωλλέτη με την Παλαιού Σταθμού, στη Δυτική είσοδο της πόλης, η αστυνομία έστησε φραγμό με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και κλούβες προκειμένου να σταματήσει και να εμποδίσει τη μεγάλη διαδήλωση να πλησιάσει στο ξενοδοχείο και στον πρωθυπουργό.
Οι αγρότες όμως κατάφεραν να περάσουν από τον πρώτο φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων, ωστόσο, αμέσως μετά βρήκαν παραταγμένους δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ και κλούβες.
Τότε έγινε γνωστό και ότι ο πρωθυπουργός έφυγε ...εσπευσμένα από το επίσημο δείπνο όπου μίλησε.
Ο Κώστας Τζέλλας από τη ντουντούκα ανακοίνωσε το νέο στους αγρότες. «Τελικά ο πρωθυπουργός, κάτω από την πίεση που ένιωσε, αναχώρησε εσπευσμένα. Δεν δέχθηκε να μας συναντήσει, έφυγε. Το μήνυμα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, το πήρε. Το πήρε και πολύ καλά.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα στα μπλόκα της διεκδίκησης μέχρι τη νίκη. Συνεχίζουμε να ζητάμε από τον πρωθυπουργό να γίνει συνάντηση για να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας, για να έχουμε μέλλον στα χωριά μας».
Τα λόγια του έσβησαν κάτω από τους ήχους του συνθήματος «στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς».