Το πλαίσιο διεκδικήσεων στο οποίο κατέληξαν οι φορείς του αναπηρικού κινήματος
Ομόφωνα οι εκπρόσωποι των φορέων αποφάσισαν τη συμμετοχή του αναπηρικού κινήματος και στη χτεσινή κινητοποίηση στην «doValue» ενάντια στους πλειστηριασμούς όπως και στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.
Οι φορείς κατέληξαν στο πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων της ΣΕΑΑΝ για το επόμενο χρονικό διάστημα, ξεχωρίζοντας αρχικά την πάλη για να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις σε κάθε οικογένεια ΑμεΑ, να πάρουν τα σπίτια των ΑμεΑ που εκπλειστηριάστηκαν από τους αγοραστές και να γίνει ένας λογικός διακανονισμός του υπόλοιπου του δανείου της οικογένειας με βάση τις δυνατότητές της διαγράφοντας τα πανωτόκια. Να διατεθούν σπίτια σε οικογένειες ΑμεΑ που έχασαν τα σπίτια τους από τα funds και τις τράπεζες σύμφωνα με τις ανάγκες τους με τα λεφτά που έχουν συγκεντρωθεί από τις εισφορές των εργαζομένων για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που έχει καταργηθεί από το 2013. Να επαναλειτουργήσει ο Οργανισμός με προγράμματα φτηνής εργατικής κατοικίας.
Από τις εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης |
Για την πολιτική πρόληψης της αναπηρίας: Δωρεάν προγεννητικούς ελέγχους, πλήρες δημόσιο και δωρεάν δίκτυο υπηρεσιών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, που να καλύπτει όλη την Ελλάδα. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Υψηλά πρότυπα ασφαλείας σ' όλα τα σχολεία, στους χώρους αθλητισμού και ψυχαγωγίας.
Για την προστασία από την ακρίβεια: Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και των ειδικών φόρων στην Ενέργεια και στα καύσιμα. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Απαγόρευση της διακοπής ρεύματος και άλλων κοινωφελών υπηρεσιών (νερό, ρεύμα, κ.λπ.). Αποφασιστική αύξηση αναδρομικά από 1η του έτους των επιδομάτων κατά 120 ευρώ και 1.000 ευρώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση το Πάσχα.
Επαναφορά των επιδομάτων στα ορφανά παιδιά με αναπηρία που λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος γονιού τους. Καμία μείωση ή περικοπή του επιδόματος σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Επέκταση των επιδομάτων σε κατηγορίες που δεν παίρνουν, κωφοί από 18 έως 65 χρόνων, πάσχοντες από γεροντική άνοια, Αλτσχάιμερ, πολλαπλές αναπηρίες. Οχι στα σφαγεία των ΚΕΠΑ.
Προστασία της υγείας: Οχι στην υποθεραπεία και στην υπομετάγγιση, στη διάλυση των μεταμοσχευτικών κέντρων και στην ιδιωτικοποίηση των παιδοογκολογικών τμημάτων. Να επανέλθουν όλα τα παιδοογκολογικά τμήματα στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Αποφασιστική προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων, ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό και μέσα των μονάδων μεσογειακής αναιμίας, των τμημάτων αιμοδοσίας, των μονάδων τεχνητού νεφρού, των ΜΕΘ και των μεταμοσχευτικών κέντρων. Να ανοίξουν πλήρως στελεχωμένα με προσωπικό όλα τα χειρουργικά τραπέζια. Κατάργηση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων και χειρουργείων. Καμία πληρωμή για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα. Αναγκαία μέτρα για τη θεραπεία αλλά και τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των ΑμεΑ και της εκπαίδευσης και αποκατάστασής τους. Αποφασιστική αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία και ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για την αποκατάσταση: Εδώ και τώρα αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (ΕΚΑ) Αγίων Αναργύρων, πρώην ΕΙΑΑ, με γενναία χρηματοδότηση και εκσυγχρονισμό των υποδομών και του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, άνοιγμα νέων κρεβατιών και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να μπορούν να έχουν οι ασθενείς πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης και να μην πληρώνουν για πρόσθετες υπηρεσίες. Αναβάθμιση των ΚΕΦΙΑΠ, άνοιγμα όσων έκλεισαν. Ιδρυση νέων δημόσιων κέντρων αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα με βάση τις ανάγκες, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό. Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.
Για τα εργασιακά δικαιώματα: Απαγόρευση των απολύσεων των ΑμεΑ, των γονιών και κηδεμόνων τους. Μαζικές προσλήψεις εδώ και τώρα όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων. Υποχρέωση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες για την πραγματοποίηση των ανάλογων εργονομικών παρεμβάσεων, για τη διευκόλυνση της ένταξης των ανάπηρων εργαζομένων στη λειτουργία των υπηρεσιών και στην παραγωγική διαδικασία. Εξειδικευμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες. Μειωμένα ωράρια και συντάξιμα χρόνια και εξειδικευμένα μέτρα προστασίας και διευκολύνσεις για τους ανάπηρους εργαζόμενους και τους γονείς των ΑμεΑ.
Πλήρης σύνταξη στα 25 χρόνια δουλειάς και στα 7.500 ένσημα και για τους δύο γονείς σε περίπτωση που έχουν παιδί με αναπηρία πάνω από το 80%. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Δημόσια, προστατευόμενα εργαστήρια για παιδιά με αναπηρία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Δημόσια ειδική εργονομική υπηρεσία.
Για την Ειδική Αγωγή: Σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή που θα ενσωματώνει τις κατακτήσεις της επιστήμης, της σύγχρονης παιδαγωγικής και τεχνολογίας και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Εθνικό σχέδιο ανέγερσης νέων σύγχρονων προδιαγραφών Ειδικών Σχολείων.
Ειδικά για τους φοιτητές με αναπηρία: Ολόπλευρη στήριξη των φοιτητών με αναπηρία με προσβάσιμα ΑΕΙ σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας τους (κτίρια, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αμφιθέατρα, κ.λπ.), δωρεάν κάλυψη από το κράτος όλων των αναγκαίων εποπτικών μέσων, εξασφάλιση συνοδείας και μεταφοράς από και προς τα σπίτια τους. Στελέχωση των πανεπιστημίων με ειδικό υποστηρικτικό προσωπικό. Να προσλαμβάνονται όλοι οι νέοι ανάπηροι απόφοιτοι με την ευθύνη του κράτους σε θέσεις εργασίας με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
Σχετικά με την ημιαυτόνομη και αυτόνομη διαβίωση: Δημόσιο δίκτυο με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες κέντρων προσωρινής ή μόνιμης φιλοξενίας, ανοικτής ή κλειστής, για βαριά αναπήρους με 100% κάλυψη του κόστους λειτουργίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης με σύγχρονα επιστημονικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα, πλήρως στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Οχι στην ιδιωτικοποίηση των ΚΔΑΠ, δημόσια ΚΔΑΠ σε όλους τους δήμους, με σύγχρονα επιστημονικά προγράμματα.
Για τον «Προσωπικό Βοηθό»: Για όλους τους ανάπηρους και για όσο τον έχουν ανάγκη, ενταγμένο σε δημόσιες δομές στήριξης των ανθρώπων με αναπηρία, χωρίς αποκλεισμούς (όρια ηλικίας, κ.λπ.), το κόστος να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Προσωπικός βοηθός μόνιμος και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές: Εθνικό σχέδιο αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων για όλη τη χώρα, πλήρης καταγραφή των αναπήρων και όσων δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, με βάση το πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Πάτρας.
Για την προσβασιμότητα: Δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων για να γίνουν πλήρως προσβάσιμες όλες οι δημόσιες υποδομές, δρόμοι, πεζοδρόμια κ.ά. Σύγχρονος και αυστηρός οικοδομικός κανονισμός με αυστηρές προδιαγραφές προσβασιμότητας. Επιδότηση των ΑμεΑ για τα αναγκαία έργα προσβασιμότητας στην οικία τους.
Για τον μαζικό ειδικό αθλητισμό: Να ξεκινά μέσα από το ειδικό ή γενικό σχολείο με σύγχρονες υποδομές, και με το αναγκαίο προσωπικό, πλήρως προσβάσιμες αθλητικές εγκαταστάσεις στις γειτονιές και ειδικά αθλητικά κέντρα. Γενναία κρατική χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων και ομοσπονδιών. Οχι στους χορηγούς και στην εμπορευματοποίηση.