ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά έκρυθμη η κατάσταση

Αλλο ένα ερειπωμένο αστυνομικό τμήμα

Associated Press

Αλλο ένα ερειπωμένο αστυνομικό τμήμα
ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ανταλλάσσουν κατηγορίες, αλλά και όλμους, ρουκέτες και πυρά. Η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα εδάφη που ανακατέλαβε, συντόμως, στις αρχές της βδομάδας, έχει προκαλέσει κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ, όπου ο Αριέλ Σαρόν βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων από όλες τις πλευρές. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος, συνεχίζοντας στην τακτική του κατευνασμού των πνευμάτων και της «αποκατάστασης της αξιοπιστίας της απέναντι στον αραβικό κόσμο» που άρχισε με την «επικριτική» δήλωση για την ισραηλινή εισβολή, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σύρο ομόλογό του για «να ανταλλάξουν απόψεις».

Στόχοι επίθεσης με όλμους έγιναν, κατά τη διάρκεια της νύχτας με μικρή διαφορά ώρας, ο εβραϊκός εποικισμός Κφαρ Νταρόμ, εντός της Λωρίδας της Γάζας, και η αγροτική κοινότητα Νιρ Αμ, εντός του ισραηλινού εδάφους στα σύνορα με τη Γάζα. Λίγη ώρα αργότερα, όλμοι έπληξαν και την περίμετρο του εποικισμού Ατζμόνα στη Λωρίδα της Γάζας. Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, δεν υπήρξαν υλικές ή ανθρώπινες απώλειες. Την ευθύνη για την επίθεση στο Κφαρ Νταρόμ ανέλαβε η «Χαμάς», η οποία απείλησε και με νέες επιθέσεις του είδους.

Ισραηλινός στρατιώτης κλοτσάει φλεγόμενη ρόδα που έρχεται από το λόφο κατευθυνόμενη σε στρατιωτικό τζιπ

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης κλοτσάει φλεγόμενη ρόδα που έρχεται από το λόφο κατευθυνόμενη σε στρατιωτικό τζιπ
Αμεση ήταν η απάντηση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος έπληξε με πυρά και ρουκέτες στόχους εντός της Λωρίδας της Γάζας, καταστρέφοντας ολοσχερώς άλλο ένα αστυνομικό τμήμα στην περιοχή της Ανατολικής Γάζας, την οποία είχε καταλάβει στις αρχές της βδομάδας. Από τα ισραηλινά πλήγματα τραυματίστηκε θανάσιμα ο Κχαλίλ Σοκάνι, ανώτερο στέλεχος της «Χαμάς», όπως ανακοίνωσε η οργάνωση.

Στο μεταξύ, μυστήριο συνέχισε να καλύπτει τα ακριβή αίτια της έκρηξης που συγκλόνισε κτίριο της επίλεκτης ομάδας «F17», του Γιάσερ Αραφάτ, στο κέντρο της Γάζας. Από την έκρηξη καταστράφηκε, σχεδόν, ολοσχερώς ο δεύτερος όροφος του κτιρίου και παρακείμενα κτίσματα, ενώ τραυματίστηκαν 3 μέλη της ομάδας. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για πλήγμα με ρουκέτα από ισραηλινό ελικόπτερο ή από πύραυλο εδάφους - εδάφους. Εντούτοις, λίγο αργότερα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διέψευδαν ότι πραγματοποιήθηκε ισραηλινή επίθεση, αρνούμενοι, όμως, να δώσουν κάποια περαιτέρω εξήγηση. Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι δε γνωρίζει τίποτε για το περιστατικό.

Γκρίνια και αλληλοκατηγορίες στο Ισραήλ

Βροχή επικρίσεων δέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν από φίλους και αντιπάλους για το χειρισμό της υπόθεσης της εισβολής των ισραηλινών στρατευμάτων στα αυτόνομα εδάφη, στις αρχές της βδομάδας. Ο Σαρόν επικρίνεται σφοδρά από τους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του και κυρίως από το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα, που υποστηρίζει τους εποίκους, ότι «υπέκυψε στις αμερικανικές πιέσεις και εγκατέλειψε τη δέσμευσή του για παροχή προστασίας στους εποίκους». Επικρίσεις δέχεται και από τη στρατιωτική ηγεσία, που εκτέθηκε από τις διαβεβαιώσεις που έδινε για μακροπρόθεσμη παραμονή στα κατειλημμένα εδάφη. Επικρίσεις, όμως, δέχεται και από τους Ισραηλινούς ειρηνιστές, που τον κατηγορούν ότι πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο βίας, επιμένοντας στο δρόμο της στρατιωτικής ισχύος και αγνοώντας τη λύση του δίκαιου και ισότιμου διαλόγου.

«Σανίδα σωτηρίας», προσπάθησε να παράσχει στον Σαρόν, ο, πάλαι ποτέ, «εχθρός», νυν υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, ο οποίος εξήγησε τη «φραστική διένεξη» με τις ΗΠΑ ως «έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης» και τόνισε ότι η απόφαση αποχώρησης είχε ληφθεί, ήδη, πριν από την εισβολή. Αλλιώς, όμως, παρουσιάζει τα πράγματα, ο έτερος βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, νυν υπουργός Μεταφορών και πρώην υφυπουργός Αμυνας, Εφραίμ Σνεχ, ο οποίος δε δίστασε να αναγνωρίσει ότι «η απόφαση εισβολής στα αυτόνομα δεν είχε γνωστοποιηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός έπραξε μόνος του και κατάφερε να εμπλακεί σε μια παρεξήγηση με τις ΗΠΑ, γιατί ξεπέρασε την αόρατη γραμμή της διεθνούς νομιμότητας, τη γραμμή όσων οι φίλοι μας μπορούσαν να αποδεχτούν, γι' αυτό και υποχρεώθηκε να υποχωρήσει». Ο αρχηγός του αντιπολιτευτικού κόμματος Μέρετζ, Γιόσι Σαρίντ, χαρακτήρισε τη διαμορφωθείσα κατάσταση «ένα πρωτοφανές φιάσκο για το Ισραήλ».

Από την πλευρά του, ο Αριέλ Σαρόν επέλεξε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού. Η συνδιάλεξη αυτή, μάλιστα, συνέπεσε, εντελώς τυχαία, με τις επιθέσεις όλμων που έπληξαν ισραηλινούς στόχους το βράδυ. Από το γραφείο του Σαρόν ανακοινώθηκε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο ισραηλινός στρατός δεν έχει άλλη επιλογή παρά να λάβει προστατευτικά μέτρα, χωρίς να διευκρινίζεται αν συμπεριλαμβάνεται και η επιλογή της ανακατάληψης. Η αμερικανική πλευρά, πάντως, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την αναγκαιότητα αυτοσυγκράτησης και περιορισμού της βίας και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Τηλεφωνική διπλωματία και αραβική ανησυχία

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, όμως, φαίνεται ότι προσπάθησε να διασκεδάσει περαιτέρω την αραβική δυσαρέσκεια από τις πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, ο Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον Σύρο ομόλογό του Μπάσαρ αλ Ασαντ, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και συμφώνησαν στην ανάγκη επίτευξης ηρεμίας.

Εντούτοις, την ίδια περίπου ώρα, ο Σύρος υπουργός Αμυνας Μουσταφά Τλας χαρακτήριζε «τρομοκρατική και ρατσιστική την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στον αραβικό κόσμο» και λίγο νωρίτερα, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων, δήλωνε «έτοιμος να απαντήσει κατάλληλα στις ισραηλινές προκλήσεις». Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα υπογράμμιζε ότι «αν το Ισραήλ συνεχίσει την κλιμάκωση τότε η κατάσταση θα είναι, σύντομα, εκτός ελέγχου».

Την ανησυχία, αλλά και την αγανάκτησή του για την κατάσταση που επικρατεί στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη εκφράζει με γραπτή του διαμαρτυρία προς τον ισραηλινό στρατό και ο επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, Πίτερ Χάνσεν. Αφορμή της γραπτής διαμαρτυρίας ήταν η αδικαιολόγητη απαγόρευση, από τον ισραηλινό στρατό, της εισόδου στη Γάζα ενός φορτηγού με ανθρωπιστική βοήθεια που παραμένει καθηλωμένο στα αιγυπτιακά σύνορα.

ΗΠΑ
Πεινασμένα παιδιά στην πιο πλούσια χώρα

Ενα στα έξι παιδιά ή 12,1 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ ζουν σε συνθήκες ένδειας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αναμφισβήτητα κατέχει τα παγκόσμια σκήπτρα όσον αφορά στη «νέα οικονομία», στην παραγωγή και διάθεση νέων όπλων, στη συσσώρευση του πλούτου, σε πολλούς τομείς της επιστήμης... Και όμως αυτή η χώρα, η «μεγαλύτερη και ισχυρότερη του πλανήτη» κατορθώνει να κάνει το ακατόρθωτο: Να αφήνει το μέλλον της, δηλαδή τα παιδιά, να λιμοκτονεί, να υποσιτίζεται, να αρρωσταίνει και να μην έχει ασφάλιση, να μη λαμβάνει την αναγκαία βασική εκπαίδευση και τέλος να περιθωριοποιείται, πνίγοντας την οργή του μέσα στο αλκοόλ ή ξεφεύγοντας από την επονείδιστη πραγματικότητα που τον περιστοιχίζει με ναρκωτικές ουσίες. Αναγκαία διευκρίνιση: Υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών της κατώτερης και μεσαίας τάξης, αφού από την ανώτερη τάξη τα προβλήματα σε πολύ μεγάλο βαθμό εκλείπουν παντελώς. Πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από την ετήσια έκθεση, την ετήσια «πράσινη Βίβλο» του Ταμείου Υπεράσπισης των Παιδιών (Child's Defense Fund), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και αναφέρεται στην κατάσταση των παιδιών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ένα στα έξι παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες ζει σε συνθήκες φτώχειας και οι οικογένειες με μικρό ή μεσαίο εισόδημα δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα. Η έκθεση αναφέρει ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης για το 1999 έδειξαν πως 12 εκατομμύρια ανήλικοι ζούσαν κάτω από το ομοσπονδιακό όριο της φτώχειας που έχει οριστεί στα 13.290 δολάρια για μια τριμελή οικογένεια. Το ποσοστό παιδικής φτώχειας στις ΗΠΑ είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με τον Καναδά και τη Γερμανία και τουλάχιστον έξι φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αυστρία.

Το ίδρυμα υποστηρίζει ότι σε αυτήν την εποχή ανεπανάληπτης ευμάρειας τα παιδιά ζουν στη φτώχεια, επειδή οι γονείς τους αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, έχουν αυξηθεί οι μονογονεϊκές οικογένειες και ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη ισχυρής κυβερνητικής υποστήριξης για τις οικογένειες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι παντρεμένοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο: το 1999 το 8,4% των παιδιών που ζούσαν και με τους δύο γονείς τους θεωρούνταν φτωχά, έναντι 42% των παιδιών που ζούσαν με την ανύπαντρη μητέρα τους.

Παιδεία και υγεία: Οι «μεγάλοι ασθενείς»

Σύμφωνα με την έρευνα, το Μάρτη του 2000 δύο στις τρεις μητέρες εργάζονταν έξω από το σπίτι, ενώ πριν από μια εικοσαετία εργαζόταν μόλις μία στις δύο. Η μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση παρατηρήθηκε μεταξύ των ανύπαντρων μητέρων με χαμηλό εισόδημα, οι οποίες ξοδεύουν όλο και περισσότερα χρήματα για τη φροντίδα των παιδιών τους, χωρίς όμως και να κερδίζουν καλύτερους μισθούς. Οι φτωχές οικογένειες ξοδεύουν το 35% του εισοδήματός τους για τη φροντίδα των παιδιών, έναντι μόλις 7% των πλούσιων οικογενειών. Πάντως σχεδόν 7 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-14 ετών μένουν καθημερινά μόνα τους στο σπίτι, χωρίς επίβλεψη από κάποιον μεγαλύτερο, ενώ οι γονείς τους εργάζονται. Περίπου 3 εκατομμύρια παιδιά κακοποιούνται ή παραμελούνται κάθε χρόνο και το 40-80% από αυτά κάνει χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, αλλά μόνο ένα στα τέσσερα ακολουθεί κάποια θεραπεία για να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό.

Τα κακά μαντάτα δε σταματούν εδώ, αφού επεκτείνονται και στους τομείς της περίθαλψης και υγείας, καθώς και αυτόν της παιδείας. Οσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας υγείας, ένα στα έξι μαύρα παιδιά και ένα στα τέσσερα ισπανόφωνα είναι ανασφάλιστα. Στους λευκούς η αντιστοιχία είναι ένα στα έντεκα παιδιά. Ακόμη πιο δυσοίωνα και τραγικά είναι τα στατιστικά για τις οικογένειες των μεταναστών, που θεωρούνται ότι ακόμη και σε ποσοστό 80% δεν έχουν καμία πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Συνολικά προκύπτει ότι 10,8 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν ανασφάλιστα. Παράλληλα, αν και παραμένει στάσιμη δεν παρουσιάζει, όπως αναμενόταν, μείωση η παιδική θνησιμότητα, παραμένοντας στο ποσοστό των 7,2 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις.

Ασχημα ήταν τα νέα και από τον τομέα της εκπαίδευσης: μόνο το 31% των παιδιών που φτάνουν στην τετάρτη τάξη καταφέρνουν και διαβάζουν με άνεση, ενώ χρειάζεται να προσληφθούν 2,2 εκατομμύρια νέοι δάσκαλοι. «Στείλαμε ανθρώπους στο φεγγάρι, διαστημόπλοια στον Αρη, σπάσαμε το γενετικό κώδικα. Γιατί δεν μπορούμε να διδάξουμε σε όλα τα παιδιά να διαβάζουν μέχρι την τετάρτη;», διερωτήθηκε η Μάριαν Ράιτ Εντελμαν, ιδρύτρια του Ταμείου Υπεράσπισης του Παιδιού.

ΚΟΥΒΑ
«Μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας»

Ο Φ. Κάστρο μιλώντας στη συγκέντρωση

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο μιλώντας στη συγκέντρωση
ΠΛΑΓΙΑ ΧΙΡΟΝ.-

«Σήμερα είναι ημέρα νίκης που κανείς ή τίποτα δεν μπορεί να τη σβήσει από την ιστορία», τόνισε χτες ο Φιντέλ Κάστρο απευθυνόμενος σε χιλιάδες Κουβανούς, μπροστά από ένα τεθωρακισμένο που είχε λάβει μέρος στις μάχες που έλαβαν χώρα τις τρεις ημέρες του Απριλίου του 1961, μετά την απόβαση και προσπάθεια στρατιωτικής επέμβασης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών δια μέσου της υπηρεσίας των μυστικών υπηρεσιών, της CIA.

Ακριβώς 40 χρόνια πριν και μετά από 72 ώρες μαχών, στις 19 του Απρίλη, οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κούβας κατήγαγαν μία γρήγορη αλλά εξαιρετικά αποφασιστική νίκη, κάνοντας την απόπειρα επέμβασης με στόχο την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης με την απόβαση στην Πλάγια Χιρόν και την Πλάγια Λάργκα, του Κόλπου των Χοίρων να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

«Ας θυμηθούμε τη νίκη, τα θύματα, τους ταπεινούς γιους του λαού που κατόρθωσε το τελικό χτύπημα στην υπερηφάνεια και την αλαζονεία του ιμπεριαλισμού», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο αναφερόμενος στις μάχες που διήρκησαν 66 ώρες αποδεκατίζοντας και αιχμαλωτίζοντας τη δύναμη επέμβασης της CIA, την «Μπριγάδα 2506», η οποία αποτελούνταν από 1.200 έως 1.400 άνδρες και υπό την ηγεσία του πράκτορα Γκρέιστον Λιντς και του εκτελεστικού στελέχους της CIA Γουίλιαμ Ρόμπερτσον. «Μετά τη νικηφόρα έκβαση της επανάστασης το 1959, κανένα άλλο γεγονός όσο τα τεκταινόμενα στον Κόλπο των Χοίρων δεν καθόρισαν τόσο πολύ τη μοίρα και το μέλλον του λαού μας» θα προσθέσει ο Φιντέλ και θα αφιερώσει αυτή την 40ή επέτειο από την επέμβαση στο ήρωα και εθνικό ποιητή της Κούβας, Χοσέ Μαρτί. «Ορκιζόμαστε σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, όλοι μαζί, υπερήφανοι για την Επανάστασή μας, υπερήφανοι που υπερασπίζουμε ακόμη την Επανάσταση των ταπεινών, την εξέγερση των ταπεινών για τους καταφρονημένους, δε θα λυγίσουμε μπροστά σε οποιοδήποτε, και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελευταία ρανίδα τους αίματός μας, για την Επανάσταση, την πατρίδα, την ανθρωπότητα».

ΓΑΛΛΙΑ
Κι όμως, «δε βαίνουν όλα καλώς»

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν δεν έπεισε, όπως φαίνεται, τους εργαζόμενους ότι «όλα βαίνουν καλώς, παρά τις όποιες δυσκολίες για τη γαλλική οικονομία». Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ακριβώς στο πλαίσιο των προσπαθειών του κυβερνώντος συνασπισμού να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του, ιδιαίτερα μετά τον καταποντισμό που υπέστη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοινώθηκαν ή βρίσκονταν σε εξέλιξη, με αιχμή του δόρατος τις απολύσεις που ανακοινώνονται καθημερινά από μεγάλες επιχειρήσεις.

Αργά χθες το βράδυ έληξε η «πολιορκία» του κτιρίου της επιχείρησης μαγνησίου «Pechiney» στο Μαρινιάκ, κοντά στην Τουλούζη, από τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν για τα σχέδια κλεισίματος της επιχείρησης. Εγκλωβισμένα στο κτίριο παρέμειναν επί αρκετές ώρες, πολλά διευθυντικά στελέχη της εταιρίας. Η πολιορκία λύθηκε, τελικά, όταν συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί η προοπτική κλεισίματος της εταιρίας σε συνάντηση ανάμεσα στους εργαζομένους και στη διοίκηση, στις 23 Απριλίου. Την ίδια στιγμή, σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στα μουσεία, αλλά και στο δημόσιο τομέα, ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις 570 εργαζομένων από την εταιρία παρασκευής γαλακτοκομικών «Danone», για τις 1.700 απολύσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της βρετανικής πολυεθνικής «Marks Spencer» και για τις 2.600 απολύσεις που σχεδιάζει για τα παραρτήματά της στη Γαλλία η «Philips».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, στην 43λεπτη συνέντευξή του, προσπάθησε να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, επαναλαμβάνοντας ότι η γαλλική οικονομία «παραμένει σε κυρίαρχη θέση στην Ευρώπη και ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός, με δεδομένη την κάμψη της αμερικανικής», ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει τη μείωση της ανεργίας. Επίσης, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα καθιστά ασύμφορο για τις επικερδείς επιχειρήσεις να προχωρούν σε απολύσεις, ενώ γνωστοποίησε ότι εξετάζονται μέτρα για την περαιτέρω καταπολέμηση της νεανικής βίας, που αναδείχτηκε σε κυρίαρχο ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές.

ΙΝΔΙΑ - ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Προς εξομάλυνση;

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΝΤΑΚΑ.-

Αντιφατικές πληροφορίες μετέδιδαν χτες διεθνή ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα Ινδίας και Μπανγκλαντές, όπου μια σύγκρουση «χαμηλής έντασης» έχει κοστίσει τουλάχιστον 18 νεκρούς στις δύο πλευρές. Στο διπλωματικό επίπεδο, η ινδική κυβέρνηση ανέφερε διά του υπουργού Εξωτερικών Αμυνας Τζασουάντ Σινχ ότι «επιτεύχτηκε συμφωνία» επιστροφής των στρατευμάτων των δύο πλευρών στις θέσεις που κατείχαν την Κυριακή, πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες, κάτι που η Ντάκα δεν επιβεβαίωσε.

Σχεδόν ταυτόχρονα ο γενικός επιθεωρητής της Δύναμης Συνοριακών Φρουρών της Ινδίας Β.Κ. Γκάουρ δήλωνε ότι υπήρξε «ανακατάληψη» του Παϊρντίουα, ενός μικρού χωριού στη μεθόριο.

Η εντατική διπλωματική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, δημιουργούν «χάος» σε ό,τι αφορά την κατάσταση, ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι κυβερνήσεις των Aταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ και Σεΐχ Χασίνα επιθυμούν «αποκλιμάκωση» και την προωθούν. Η Χασίνα αντιμετωπίζει εξάλλου εκλογές σε δύο μήνες, και παρά το ότι οι αντίπαλοί της της προσάπτουν ότι εκμεταλλεύεται το θέμα για προσωπικό πολιτικό όφελος, δε θα ήθελε να δει τις εύθραυστες σχέσεις Ινδίας και Μπανγκλαντές να τινάζονται στον αέρα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απαγορεύουν την κλωνοποίηση ανθρώπου και ενισχύουν την έρευνα!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Νόμο για την απαγόρευση της κλωνοποίησης ανθρώπου ετοιμάζει η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, διευκρινίζοντας, παράλληλα, πως θα ενθαρρύνει την έρευνα των Βρετανών γενετιστών επιστημόνων με επιχορηγήσεις περίπου 30 εκατομμυρίων στερλινών και τη δημιουργία νέων ερευνητικών ινστιτούτων.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Αλαν Μίλμπαρν, ανακοίνωσε τη θέσπιση νόμου για την απαγόρευση της κλωνοποίησης ανθρώπου, δηλώνοντας: «Πρέπει ν' αντιμετωπίσουμε την ανησυχία του κόσμου και να αναγνωρίσουμε ότι είναι νόμιμη... Ωστόσο, πρέπει να ενθαρρύνουμε την έρευνα στον τομέα της Γενετικής, γιατί θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξοικονόμηση πολλών κονδυλίων για τη δημόσια υγεία. Η επανάσταση της Γενετικής έχει ήδη αρχίσει και είναι καιρός ως έθνος να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε σήμερα για τις ευκαιρίες του αύριο».

Η αναγγελία του νόμου για την απαγόρευση της αναπαραγωγής ανθρώπων με την τεχνολογία της κλωνοποίησης σημειώνεται λίγους μόλις μήνες, αφ' ότου, στις αρχές του τρέχοντος έτους, η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων είχε ψηφίσει νομοσχέδιο για την κλωνοποίηση εμβρυακών κυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς, με προϋπόθεση τη χορήγηση άδειας κατά ερευνητική περίπτωση από την «Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας».

ΟΒΣΑ
Καταγγέλλει τα εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού

Τα εγκλήματα και τη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό στρατό κατοχής που συνεχίζεται με κλιμακούμενη ένταση, καταγγέλλει με επιστολή της προς το υπουργείο Εξωτερικών και την πρεσβεία του Ισραήλ η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αντιγράψει μεθόδους που χρησιμοποίησαν τα ναζιστικά στρατεύματα σε βάρος χιλιάδων Εβραίων. «Είναι λυπηρό», σημειώνει, «να βλέπεις σήμερα την κατάντια ενός ιστορικού έθνους», συμπληρώνοντας ότι για το θέμα αυτό η ΕΕ κλείνει τα μάτια γιατί έτσι προστάζουν οι ΗΠΑ. Η ΟΒΣΑ καλεί την ελληνική κυβέρνηση, που έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες, να πιέσει με όλες της τις δυνάμεις ώστε να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής από τα εδάφη των Παλαιστινίων και να αναγνωριστεί το δικαίωμα για δικιά τους πατρίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ