Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά έκρυθμη η κατάσταση

Αλλο ένα ερειπωμένο αστυνομικό τμήμα

Associated Press

Αλλο ένα ερειπωμένο αστυνομικό τμήμα
ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ανταλλάσσουν κατηγορίες, αλλά και όλμους, ρουκέτες και πυρά. Η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα εδάφη που ανακατέλαβε, συντόμως, στις αρχές της βδομάδας, έχει προκαλέσει κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ, όπου ο Αριέλ Σαρόν βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων από όλες τις πλευρές. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος, συνεχίζοντας στην τακτική του κατευνασμού των πνευμάτων και της «αποκατάστασης της αξιοπιστίας της απέναντι στον αραβικό κόσμο» που άρχισε με την «επικριτική» δήλωση για την ισραηλινή εισβολή, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σύρο ομόλογό του για «να ανταλλάξουν απόψεις».

Στόχοι επίθεσης με όλμους έγιναν, κατά τη διάρκεια της νύχτας με μικρή διαφορά ώρας, ο εβραϊκός εποικισμός Κφαρ Νταρόμ, εντός της Λωρίδας της Γάζας, και η αγροτική κοινότητα Νιρ Αμ, εντός του ισραηλινού εδάφους στα σύνορα με τη Γάζα. Λίγη ώρα αργότερα, όλμοι έπληξαν και την περίμετρο του εποικισμού Ατζμόνα στη Λωρίδα της Γάζας. Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, δεν υπήρξαν υλικές ή ανθρώπινες απώλειες. Την ευθύνη για την επίθεση στο Κφαρ Νταρόμ ανέλαβε η «Χαμάς», η οποία απείλησε και με νέες επιθέσεις του είδους.

Ισραηλινός στρατιώτης κλοτσάει φλεγόμενη ρόδα που έρχεται από το λόφο κατευθυνόμενη σε στρατιωτικό τζιπ

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης κλοτσάει φλεγόμενη ρόδα που έρχεται από το λόφο κατευθυνόμενη σε στρατιωτικό τζιπ
Αμεση ήταν η απάντηση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος έπληξε με πυρά και ρουκέτες στόχους εντός της Λωρίδας της Γάζας, καταστρέφοντας ολοσχερώς άλλο ένα αστυνομικό τμήμα στην περιοχή της Ανατολικής Γάζας, την οποία είχε καταλάβει στις αρχές της βδομάδας. Από τα ισραηλινά πλήγματα τραυματίστηκε θανάσιμα ο Κχαλίλ Σοκάνι, ανώτερο στέλεχος της «Χαμάς», όπως ανακοίνωσε η οργάνωση.

Στο μεταξύ, μυστήριο συνέχισε να καλύπτει τα ακριβή αίτια της έκρηξης που συγκλόνισε κτίριο της επίλεκτης ομάδας «F17», του Γιάσερ Αραφάτ, στο κέντρο της Γάζας. Από την έκρηξη καταστράφηκε, σχεδόν, ολοσχερώς ο δεύτερος όροφος του κτιρίου και παρακείμενα κτίσματα, ενώ τραυματίστηκαν 3 μέλη της ομάδας. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για πλήγμα με ρουκέτα από ισραηλινό ελικόπτερο ή από πύραυλο εδάφους - εδάφους. Εντούτοις, λίγο αργότερα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διέψευδαν ότι πραγματοποιήθηκε ισραηλινή επίθεση, αρνούμενοι, όμως, να δώσουν κάποια περαιτέρω εξήγηση. Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι δε γνωρίζει τίποτε για το περιστατικό.

Γκρίνια και αλληλοκατηγορίες στο Ισραήλ

Βροχή επικρίσεων δέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν από φίλους και αντιπάλους για το χειρισμό της υπόθεσης της εισβολής των ισραηλινών στρατευμάτων στα αυτόνομα εδάφη, στις αρχές της βδομάδας. Ο Σαρόν επικρίνεται σφοδρά από τους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του και κυρίως από το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα, που υποστηρίζει τους εποίκους, ότι «υπέκυψε στις αμερικανικές πιέσεις και εγκατέλειψε τη δέσμευσή του για παροχή προστασίας στους εποίκους». Επικρίσεις δέχεται και από τη στρατιωτική ηγεσία, που εκτέθηκε από τις διαβεβαιώσεις που έδινε για μακροπρόθεσμη παραμονή στα κατειλημμένα εδάφη. Επικρίσεις, όμως, δέχεται και από τους Ισραηλινούς ειρηνιστές, που τον κατηγορούν ότι πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο βίας, επιμένοντας στο δρόμο της στρατιωτικής ισχύος και αγνοώντας τη λύση του δίκαιου και ισότιμου διαλόγου.

«Σανίδα σωτηρίας», προσπάθησε να παράσχει στον Σαρόν, ο, πάλαι ποτέ, «εχθρός», νυν υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, ο οποίος εξήγησε τη «φραστική διένεξη» με τις ΗΠΑ ως «έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης» και τόνισε ότι η απόφαση αποχώρησης είχε ληφθεί, ήδη, πριν από την εισβολή. Αλλιώς, όμως, παρουσιάζει τα πράγματα, ο έτερος βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, νυν υπουργός Μεταφορών και πρώην υφυπουργός Αμυνας, Εφραίμ Σνεχ, ο οποίος δε δίστασε να αναγνωρίσει ότι «η απόφαση εισβολής στα αυτόνομα δεν είχε γνωστοποιηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός έπραξε μόνος του και κατάφερε να εμπλακεί σε μια παρεξήγηση με τις ΗΠΑ, γιατί ξεπέρασε την αόρατη γραμμή της διεθνούς νομιμότητας, τη γραμμή όσων οι φίλοι μας μπορούσαν να αποδεχτούν, γι' αυτό και υποχρεώθηκε να υποχωρήσει». Ο αρχηγός του αντιπολιτευτικού κόμματος Μέρετζ, Γιόσι Σαρίντ, χαρακτήρισε τη διαμορφωθείσα κατάσταση «ένα πρωτοφανές φιάσκο για το Ισραήλ».

Από την πλευρά του, ο Αριέλ Σαρόν επέλεξε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού. Η συνδιάλεξη αυτή, μάλιστα, συνέπεσε, εντελώς τυχαία, με τις επιθέσεις όλμων που έπληξαν ισραηλινούς στόχους το βράδυ. Από το γραφείο του Σαρόν ανακοινώθηκε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο ισραηλινός στρατός δεν έχει άλλη επιλογή παρά να λάβει προστατευτικά μέτρα, χωρίς να διευκρινίζεται αν συμπεριλαμβάνεται και η επιλογή της ανακατάληψης. Η αμερικανική πλευρά, πάντως, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την αναγκαιότητα αυτοσυγκράτησης και περιορισμού της βίας και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Τηλεφωνική διπλωματία και αραβική ανησυχία

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, όμως, φαίνεται ότι προσπάθησε να διασκεδάσει περαιτέρω την αραβική δυσαρέσκεια από τις πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, ο Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον Σύρο ομόλογό του Μπάσαρ αλ Ασαντ, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και συμφώνησαν στην ανάγκη επίτευξης ηρεμίας.

Εντούτοις, την ίδια περίπου ώρα, ο Σύρος υπουργός Αμυνας Μουσταφά Τλας χαρακτήριζε «τρομοκρατική και ρατσιστική την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στον αραβικό κόσμο» και λίγο νωρίτερα, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων, δήλωνε «έτοιμος να απαντήσει κατάλληλα στις ισραηλινές προκλήσεις». Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα υπογράμμιζε ότι «αν το Ισραήλ συνεχίσει την κλιμάκωση τότε η κατάσταση θα είναι, σύντομα, εκτός ελέγχου».

Την ανησυχία, αλλά και την αγανάκτησή του για την κατάσταση που επικρατεί στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη εκφράζει με γραπτή του διαμαρτυρία προς τον ισραηλινό στρατό και ο επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, Πίτερ Χάνσεν. Αφορμή της γραπτής διαμαρτυρίας ήταν η αδικαιολόγητη απαγόρευση, από τον ισραηλινό στρατό, της εισόδου στη Γάζα ενός φορτηγού με ανθρωπιστική βοήθεια που παραμένει καθηλωμένο στα αιγυπτιακά σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ