ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
Ανανεωμένο το Φοιτητικό Στέκι

Ανανεωμένο και σε ό,τι αφορά το χώρο όπου φιλοξενείται και στο περιεχόμενό του, το Στέκι των φοιτητών φιλοξενεί και φέτος ένα πρόγραμμα που έχει στο επίκεντρο τη δράση της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, τις θέσεις για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και για δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των νέων που σπουδάζουν.

Η έναρξη έγινε χτες το απόγευμα με την παρουσίαση των ερευνητικών εργασιών«Η Γυναίκα στην κοινωνία: Από το χθες στο σήμερα» και «Νευροβιολογία και σύγχρονες προκλήσεις». Πρόκειται για μια δραστηριότητα που εγκαινιάζεται φέτος και δίνει το βήμα σε φοιτητές, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς να παρουσιάσουν τις ερευνητικές εργασίες τους, με στόχο περισσότεροι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τα νέα δεδομένα της επιστήμης και της τεχνολογίας, να κάνουν δική τους υπόθεση τη γνώση, όπως σημείωσε ο Π. Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες στο Φεστιβάλ και ειδικότερα στο Φοιτητικό Στέκι. Η παρουσίαση των εργασιών - δύο ανά ημέρα - θα γίνεται ταυτόχρονα με συζήτηση και προβολές, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συγκέντρωσε ήδη από την πρώτη μέρα μεγάλο ενδιαφέρον.

Στο Στέκι ξεχωρίζει ο χώρος που είναι αφιερωμένος στους πρωτοετείς φοιτητές. Εκεί μπορούν να προμηθευτούν την ανακοίνωση - καλωσόρισμα της ΚΝΕ στους πρωτοετείς φοιτητές και την μπροσούρα «Μάθε τα δικαιώματά σου - πάλεψε για αυτά».


Στο χώρο ξεχωρίζουν επίσης οι διαδραστικές οθόνες μέσα από τις οποίες οι φοιτητές μπορούν να πάρουν μια πρώτη γεύση για τη σχολή που έχουν επιλέξει. Αρκεί να επιλέξουν το Τμήμα που τους ενδιαφέρει και στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο επιστημονικό αντικείμενο, στην ιστορία του, στην προοπτική των αποφοίτων, να γνωρίσουν την κατάσταση του φοιτητικού συλλόγου, τις συλλογικές διαδικασίες τους, τη δράση της ΚΝΕ και τις διεκδικήσεις στο κάθε Τμήμα, μέσα από στοιχεία και φωτογραφικό υλικό.


ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
«Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας... »

Ποιο νήμα συνδέει τις εξεγέρσεις των δούλων στην αρχαιότητα με τις αστικές επαναστάσεις των νεότερων χρόνων, αλλά και με τις προλεταριακές της σύγχρονης εποχής;

Αυτό το νήμα θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν στην όμορφη έκθεση στο Μαθητικό Στέκι που περιμένει μέλη και φίλους της ΚΝΕ. Πρόκειται για ένα διαφορετικό μάθημα Ιστορίας από αυτό που γίνεται στο σχολείο, στο οποίο δεν πρωταγωνιστούν μεμονωμένα πρόσωπα, βασιλιάδες, στρατιωτικοί και γενναίοι ήρωες ξεκομμένοι από την εποχή και την κοινωνία τους. Επίκεντρο του «μαθήματος» είναι οι πολλοί, οι μάζες, αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η κίνηση των μαζών, η ταξική πάλη ώθησε την Ιστορία προς τα μπρος.

Με τον γλαφυρό τίτλο «Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας. Οποιος τη γεύτηκε μια φορά δεν ξεχνά ποτέ τη γεύση της», η έκθεση που προετοίμασε η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ είναι ένα ακόμα δείγμα δημιουργικής σκέψης που στολίζει το Φεστιβάλ. Πρωτότυπες κατασκευές, ερωτήματα, κουίζ και ψηφιακά μέσα φωτίζουν τα μεγάλα επαναστατικά γεγονότα της Ιστορίας, για τα οποία ο Μαρξ είχε πει ότι είναι οι «ατμομηχανές της Ιστορίας».

Στο πρώτο ταμπλό, λέξεις όπως ανάπτυξη, κέρδος, ισότητα, ελευθερία, πρόοδος και περιβάλλον, που το σύστημα προσπαθεί να πείσει τους μαθητές ότι είναι έννοιες ουδέτερες, παίρνουν την πραγματική τους διάσταση σε μια ταξική κοινωνία, αφού τα κέρδη των καπιταλιστών συντρίβουν την εργατική τάξη. Σε μια οθόνη με το χάρτη της Ελλάδας, οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να δουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να οικοδομηθεί σοσιαλισμός στην Ελλάδα, όπως αναλύει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ.



Μια «κόκκινη γωνιά» που τράβηξε την προσοχή

Μια «κόκκινη γωνιά» με θέμα την πρωτοπόρα αντίληψη του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική καταπίεση και εκμετάλλευση έχει στήσει στο χώρο του Φεστιβάλ η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.

Η Επιτροπή άντλησε την έμπνευσή της μέσα από τις σελίδες της ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και δημιούργησε έναν χώρο που τραβά τα βλέμματα και προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών: Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Ρωσία, οι «κόκκινες γωνιές» σε παραγωγικές μονάδες, κυβερνητικά και άλλα κτίρια, ήταν ένα από τα πολλά μέσα που αξιοποίησε το Κόμμα των μπολσεβίκων για την προπαγάνδα, τη διαφώτιση, την άνοδο του πολιτικού και μορφωτικού επιπέδου των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Η μορφή αυτή αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος για εξειδικευμένη δουλειά στις γυναίκες. Ετσι, ο χώρος διαμορφώθηκε κατ' αναλογία εκείνων των «κόκκινων γωνιών», αναπαριστώντας το σκηνικό τους, όπως έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφίες της εποχής: Με βιβλιοθήκη, γραφείο και επίπλωση που παραπέμπει σε χώρο μελέτης, με τα ταμπλό - «τοίχους» που την πλαισιώνουν να διαμορφώνουν την αίσθηση ενός δωματίου μιας διαφορετικής εποχής.

Σε αυτήν τη «γωνιά» η Επιτροπή υποδέχεται κάθε νέα και νέο που θέλει να γνωρίσει πλευρές της πρωτοπόρας θεωρίας και δράσης του διεθνούς επαναστατικού εργατικού κινήματος γύρω από το γυναικείο ζήτημα, να συζητήσει γύρω από την αντίληψη του ΚΚΕ για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας. Στα ράφια της δικής της βιβλιοθήκης έχουν πάρει τη θέση τους σχετικές εκδόσεις, θεωρητικά έργα για το γυναικείο ζήτημα αλλά και λογοτεχνικά κείμενα διαφορετικών ιστορικών περιόδων, που τροφοδοτούν τον προβληματισμό και τη συζήτηση γύρω από πλευρές του.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Επιτροπής είναι η έκδοση μπροσούρας με τίτλο «Η συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας», που διατίθεται στο χώρο της «κόκκινης γωνιάς». Αποτελεί συλλογή κειμένων στα οποία αποτυπώνονται οι σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ για την ισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνική εργασία, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, για τον κοινωνικό θεσμό της οικογένειας.


ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Παιδιά και... ψάρια έδιωξαν τον Ψαροτρομάρα

«Κάτω ο Ψαροτρομάρας», φώναζαν χειροκροτώντας τα παιδιά μαζί με τα ψάρια στον Παιδότοπο του Φεστιβάλ, στην παράσταση του κουκλοθέατρου από τον θίασο ΚΟΥ - ΚΛΟ Θέατρο Κρήτης. Η ιστορία της Φρόσως Χατόγλου μιλάει για το συναγερμό που έχει σημάνει στην Ψαροχώρα, εκεί όπου ο Ψαροτρομάρας είναι προ των πυλών και ετοιμάζεται να χτίσει το καινούργιο του πολυτελές παλάτι, διώχνοντας τα ψαράκια από τον τόπο τους. Θα μπορέσουν τα ψάρια μαζί με την φίλη τους τη Γοργόνα να σταματήσουν τα επεκτατικά του σχέδια και να τον... ΨΑΡΕΨΟΥΝ;.

Ακούγοντας τις γεμάτες φαντασία πολύχρωμες μοναδικές κούκλες, τα παιδιά μαθαίνουν τι σημαίνουν αλληλεγγύη, συνεργασία, σεβασμός στη φύση και στα πλάσματά της. Οι κουκλοπαίχτες, αξιοποιώντας τις τεχνικές του μαύρου θεάτρου (τεχνική blacklight), εξαφανίζοντας δηλαδή τον ανθρώπινο παράγοντα, αφήνουν τη φαντασία των παιδιών να απλώνεται και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους. Τα παιδιά απόλαυσαν την εμπειρία και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πλασμάτων του βυθού να διώξουν όλοι μαζί τον Ψαροτρομάρα κόντρα στο φόβο για τον Ψαροτρομάρα ακόμα και του δικαστή, κόντρα και στην υποταγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ