ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Νέα μείωση το 2011

Το αγελαδινό γάλα μειώθηκε κατά 22.000 τόνους, το πρόβειο κατά 29.000 τόνους και το γίδινο κατά 19.000 τόνους

Στη μείωση της παραγωγής γάλακτος οδηγεί η ακολουθούμενη αντικτηνοτροφική πολιτική. Το 2011 η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έπεσε στους 650.000 από 672.000 τόνους το 2010 και 685.000 τόνους το 2009. Επίσης, η παραγωγή πρόβειου γάλακτος μειώθηκε το 2011 κατά 29.000 τόνους (552.000 τόνοι το 2010 523.000 τόνοι το 2011) και το γίδινου κατά 19.000 τόνους (152.000 τόνους το 2010 133.000 τόνους το 2011).

Η μείωση της παραγωγής γάλακτος έχει να κάνει με την εγκατάλειψη της παραγωγής από πολλούς κτηνοτρόφους και από την αδυναμία την παραγωγών να ανταποκριθούν στο κόστος των ζωοτροφών. Τα ζώα υποσιτίζονται και όπως είναι φυσικό παράγουν λιγότερο γάλα. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, πολλές χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία και την εγκατάλειψη της παραγωγής, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και της ληστρικής εκμετάλλευσης των εμποροβιομηχάνων. Αρκετοί (3.500 αγελαδοτρόφοι και 7.000 αιγοπροβατοτρόφοι) κάτω από το βάρος των χρεών έφυγαν από το επάγγελμα, καταστράφηκαν, τα τελευταία 5 χρόνια. Οι τιμές στο γάλα μειώνονται, οι τιμές στο κρέας το ίδιο, όπως έγινε και το Πάσχα με τα αμνοερίφια, ενώ το κόστος αυξάνεται δραματικά. Οι τιμές στις ζωοτροφές τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ από τα διεθνή χρηματιστηριακά παιχνίδια στα δημητριακά και επειδή η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από «χούφτα» εμπόρων που κερδοσκοπούν ασύστολα. Για παράδειγμα, μόνο στο διάστημα ενός έτους -από τον Ιούνη του 2010 μέχρι τον Ιούνη του 2011- οι τιμές στις ζωοτροφές ανέβηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο καλαμπόκι κατά 32,2%, στο κριθάρι κατά 24,5%, στο πίτουρο κατά 24% και στο σανό κατά 12,6%. Και δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές. Είναι και όλα τα επιπρόσθετα βάρη, της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, τις αυξήσεις στις εισφορές του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την αύξηση των επιτοκίων της ΑΤΕ και την άρνηση δανειοδότησης, την περικοπή της εξισωτικής επιδότησης κ.ά.

Από την άλλη, οι τιμές παραγωγού πέφτουν, με τρανταχτό παράδειγμα το πρόβειο γάλα. Από 1 ευρώ το κιλό που είχε πριν λίγα χρόνια έπεσε σε κάποιες περιοχές της χώρας στα 80 λεπτά το κιλό περίπου. Εμποροι και γαλακτοβιομήχανοι εκβιάζουν ανελέητα τους παραγωγούς, πληρώνουν όποτε θέλουν -μετά από 6, 8 μήνες και βάλε- και δίνουν ό,τι τιμές θέλουν. Μάλιστα, υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες που δεν αγοράζουν το γάλα των μικρών παραγωγών, εξαναγκάζοντάς τους να σταματήσουν να παράγουν. Επίσης, υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες που δίνουν πολύ χαμηλότερη τιμή στους μικρούς και πολύ μικρούς παραγωγούς. Το κακό θα συνεχιστεί αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Κι αν ξεπουληθεί και η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», όπως έχουν δρομολογήσει μνημόνιο, τρόικα, οι κυβερνώντες και οι διοικούντες της ΑΤΕ, τότε οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας θα εξαναγκαστούν να δώσουν την παραγωγή τους σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές.

Είναι φανερό πως η ακολουθούμενη πολιτική μειώνει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και οδηγεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στη φτώχεια, στη χρεοκοπία, στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία. Αν δε δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας, η μείωση της παραγωγής και το μαζικό ξεκλήρισμα και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτο. Γι' αυτό ο αγώνας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων για την προώθηση των άμεσων αιτημάτων τους θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν οργανωθούν μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και αν συντονιστούν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε μια κατεύθυνση ανατροπής της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καρτέλ και των μονοπωλίων και με στόχο την εφαρμογή μιας πραγματικά φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής, ώστε να έχει η χώρα αυτάρκεια σε φτηνά και υγιεινά προϊόντα.

ΚΛΑΔΟΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
Μείωση των πωλήσεων πάνω από 20%

Ερευνα του ΙΟΒΕ

Οι ανατροπές στον τρόπο που ιεραρχούν τις αγορές τους οι εργαζόμενοι, εξαιτίας των δραματικών μειώσεων στα εισοδήματά τους και οι μεγάλες αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν την τιμή των αλκοολούχων ποτών αποτυπώνονται στη μείωση των πωλήσεων που καταγράφει ο συγκεκριμένος κλάδος. Αυτό προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ σχετικά με τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, που δημοσιοποιήθηκε χτες. «Η ύφεση στην ελληνική οικονομία και οι διαδοχικές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) κατά 125% και του ΦΠΑ από 19% σε 23%» τη διετία 2009 - 2010 είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 25% οι τιμές των προϊόντων αυτών και να μειωθούν οι πωλήσεις περισσότερο από 20% το 2010, ενώ η πτώση συνεχίστηκε και το 2011. Μείωση εμφανίζει και το μερίδιο των αλκοολούχων στο σύνολο των οινοπνευματωδών από 7% την περίοδο 2005 - 2008 σε 5% το 2010. Ταυτόχρονα, η διαφορετική φορολόγηση στις επιμέρους κατηγορίες οινοπνευματωδών ποτών ενίσχυσε την υποκατάσταση της κατανάλωσης αλκοολούχων με άλλες κατηγορίες οινοπνευματωδών, διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, με δεδομένο το ισχύον καθεστώς φορολόγησης η κατανάλωση αλκοολούχων αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική της πορεία. Προβλέπεται ότι το 2014 το επίπεδο των πωλήσεων θα βρίσκεται στο 58% του επιπέδου πωλήσεων του 2005 και στο 63% του επιπέδου πωλήσεων του 2009. Τα έσοδα του Δημοσίου το 2014 εκτιμάται ότι θα είναι λιγότερα κατά 34% σε σύγκριση με το 2011 και ότι θα προστεθούν στις 10.000 απολύσεις και απώλειες θέσεων εργασίας της διετίας 2009 - 2010 (που επικαλείται η μελέτη) ακόμα 2.500 στη διετία 2012 - 2014.

Ακόμη, αναφορά γίνεται σε απώλειες φορολογικών εσόδων από μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών της τάξης των 50 εκατ. ευρώ το 2010 από την παράνομη διακίνηση, και προτείνεται μεταξύ άλλων εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο στα τελωνεία όσο και επιτόπια στην αγορά για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου και την καταπολέμηση της νοθείας.

Στο 82% το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Στο 82% του μέσου κοινοτικού διαμορφώθηκε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Στην ΕΕ, το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρατηρήθηκε στο Λουξεμβούργο με 274% του μέσου κοινοτικού όρου, στην Ολλανδία με 131% και την Αυστρία με 129%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία με 49% και τη Βουλγαρία με 45%.

Η υψηλότερη πραγματική κατανάλωση ήταν στο Λουξεμβούργο με 150% του μέσου κοινοτικού, στην Αυστρία με 117% και στην Ολλανδία με 113% και τα χαμηλότερα ποσοστά στη Ρουμανία με 47% και τη Βουλγαρία με 44%.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ
Αντιδρά στους «διαμεσολαβητές»

Την αντίθεσή της στο περιεχόμενο του σχεδίου «Κανονισμού Λειτουργίας Αρχείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών» με «παράτυπη» συμπεριφορά εκφράζει η Ενωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδας (ΕΑΔΕ). Θεωρητικά πρόκειται για το αρχείο που θα συσταθεί στο πλαίσιο του «Τειρεσία» στο οποίο θα καταχωρούνται, σύμφωνα με το σχέδιο, ασφάλιστρα που πρέπει να αποδίδουν οι διαμεσολαβητές στις ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται και για λογαριασμό των οποίων εισπράττουν ασφάλιστρα, όταν η απόδοσή τους καθυστερεί πάνω από 3 μήνες και για συσσωρευμένα ποσά μεγαλύτερα από 5.000 ευρώ. Η ΕΑΔΕ κάνει λόγο για «απαράδεκτο κείμενο που δίνει στην ασφαλιστική επιχείρηση τη δυνατότητα μονομερώς να κρίνει την παραβατική συμπεριφορά του συνεργάτη της και χωρίς καμία αιτιολόγηση αλλά και δυνατότητα αντιλόγου να τον καταχωρεί στον "Τειρεσία"». Υποστηρίζει, ακόμη, ότι «το σύστημα που ετοιμάζουν δεν οδηγεί στην εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά στη συρρίκνωση και εξαφάνιση της ανεξάρτητης διαμεσολάβησης και στη δημιουργία ενός απολύτως ελεγχόμενου ολιγοπωλιακού συστήματος, που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην αγορά και στον καταναλωτή».

«OTE - GLOBE»
Συνεργασία με Λιβυκές Τηλεπικοινωνίες

Την επανεκκίνηση των εργασιών για την κατασκευή του νέου υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών στη Μεσόγειο, που θα συνδέει τη Λιβύη με την Ευρώπη διαμέσου της χώρας μας, ανακοίνωσαν ο Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός της Λιβύης (LITC) και η θυγατρική του OTE, «ΟΤΕ Globe». Οι εργασίες για την κατασκευή του καλωδίου - το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την λιβυκή εταιρεία - είχαν ξεκινήσει από τον Ιούνη του 2010 και είχαν διακοπεί εξαιτίας της εμφύλιας σύρραξης που ξέσπασε στη Λιβύη. Επιδίωξη είναι το νέο καλώδιο να καλύψει τις ανάγκες ευρυζωνικών υπηρεσιών μεταξύ Βορείου Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ