ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
Νέα οικονομική θηλιά στον ΕΟΠΥΥ
  • Η χρηματοδότησή του παραπέμπεται και πάλι στις εισφορές Υγείας, που όμως το Δεκέμβρη του 2012 ήταν μειωμένες κατά 57,5%!
  • Η κρατική επιχορήγηση για το 2013 προαλείφεται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ που αποτελεί το 11% του προϋπολογισμού του Οργανισμού

Νέα οικονομική θηλιά στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προοιωνίζεται η πολιτική της συγκυβέρνησης καθώς βαδίζει στη μέχρι τώρα πεπατημένη και την πρακτική, να εξαρτά τη χρηματοδότηση του Οργανισμού, πρωτίστως, απ' τους κλάδους Υγείας των ενταγμένων Ταμείων, περιορίζοντας και πάλι την κρατική χρηματοδότηση κοντά - όπως προβλέπεται άλλωστε - στο 0,4% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2013 θα διαμορφωθεί κοντά στα 7 δισ. ευρώ, κονδύλι που υπολείπεται και απ' τα 7,6 δισ. ευρώ που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί για το 2012, με βάση τους προϋπολογισμούς των κλάδων Υγείας ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας υπαλλήλων στους δήμους και τις κοινότητες). Μετά το Μάη του 2012 εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΑ. Τελικά, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ με τις αλλεπάλληλες περικοπές διαμορφώθηκε σε 4,6 δισ. για το 2012, με αποτέλεσμα τα τεράστια χρέη του προς τους παρόχους Υγείας.

Κι ενώ οι ασφαλισμένοι αυξάνονται, η κρατική επιχορήγηση σχεδιάζεται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το 0,4% του ΑΕΠ - εφόσον το ΑΕΠ διαμορφωθεί σε 183 δισ. ευρώ για το 2013. Μ' άλλα λόγια η κρατική επιχορήγηση θα καλύψει μόλις το 11% του προϋπολογισμού.

Βουλιάζει στην ύφεση και την ανεργία

Προαλείφεται, δηλαδή, με την ίδια βεβαιότητα νέο τεράστιο έλλειμμα για το 2013 καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να είναι οι εισφορές Υγείας των Ταμείων που εντάχτηκαν στον Οργανισμό. Οι αρχικές προβλέψεις ήταν το 80% των εσόδων του Οργανισμού να είναι απ' τις εισφορές των κλάδων Υγείας. Ομως, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας το πρώτο εξάμηνο του 2012 προκλήθηκε έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ ενώ έπρεπε να αποδώσουν στον ΕΟΠΥΥ 300,6 εκατ. για το Δεκέμβρη του 2012 απέδωσαν μόλις 128 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ήταν μειωμένες κατά 57,5%! Τα Ταμεία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κονδύλια απ' τους κλάδους Υγείας για τον κλάδο σύνταξης, κάτω από το βάρος των τεράστιων χρεών κράτους και εργοδοσίας, της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, του «κουρέματος» των αποθεματικών, της μείωσης των μισθών, συνολικά της πολιτικής που τα αφήνει χωρίς πόρους.

Με δεδομένο ότι οι μηνιαίες εισφορές Υγείας προϋπολογίζονται κοντά σε αυτές του Δεκέμβρη του 2012, ακόμα και αν αποδοθούν όλες στον ΕΟΠΥΥ θα φτάσουν στα 3,6 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προσδοκά επίσης περίπου 250 εκατ. ευρώ απ' την περίφημη επιστροφή (rebate) των φαρμακοβιομηχανιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιχείρηση απευθείας απόδοσης των εισφορών

Η απόδοση απευθείας των εισφορών Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπει και σχετική κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών απ' τον Οκτώβρη του 2012, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχαν ο υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γενικός γραμματέας, Πελοπίδας Καλλίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, και οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν συμβληθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Της σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας προηγήθηκε διυπουργική σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του ΕΣΥ» μέχρι την 31.12.2011, που ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «περιορισμένη ποσοστιαία μείωση επί των οφειλομένων, διαφορετική ως προς το ποσοστό της ανά κατηγορία». Λόγου χάρη οι φαρμακοβιομηχανίες θα μειώσουν κατά 1% τις απαιτήσεις τους, γιατί γι' αυτές προβλέπεται το «clawback και το rebate» βάρος, ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι θα υποστούν μειώσεις «από 8% έως 20% επί των οφειλομένων».

Στη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας «διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού θα γίνει σε νέα σύσκεψη στις 11 Φλεβάρη 2013.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Ο νέος «Οργανισμός» μειώνει κρεβάτια και προσωπικό

Από «ειδικό ογκολογικό» το νοσοκομείο υποβαθμίζεται σε «γενικό αντικαρκινικό»

Επί ποδός είναι οι εργαζόμενοι του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ μετά τη δημοσίευση του νέου Οργανισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο νοσοκομείο από το σωματείο των εργαζομένων, το νοσοκομείο από «Ειδικό Ογκολογικό» υποβαθμίζεται σε «Γενικό Αντικαρκινικό» πετσοκόβοντας μόνιμο προσωπικό και κρεβάτια. Ενδεικτικά ο νέος οργανισμός προβλέπει:

  • 799 θέσεις εργασίας από 1.057 που προέβλεπε ο προηγούμενος. Δηλαδή, μείωση θέσεων κατά 258!
  • Τα κρεβάτια από 500 μειώνονται σε 410.
  • Τα δύο Ογκολογικά - Χημειοθεραπευτικά τμήματα γίνονται ένα, όπως και τα δύο Ακτινοθεραπευτικά και δύο Χειρουργικά Τμήματα.

Και όχι μόνο αυτό, στις 29 Γενάρη θα απολυθούν 58 εργαζόμενοι (25 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι από τις διοικητικές υπηρεσίες) που είχαν προσληφθεί μέσω ΜΚΟ και κάλυπταν στοιχειώδεις ανάγκες, ενώ στη σύσκεψη αναδείχτηκε η ανάγκη μονιμοποίησής τους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Παρά την τραγικότητα της κατάστασης, η πλειοψηφία του σωματείου παρουσιάζει ως ...διεκδικητικό πλαίσιο όπως αυτό αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του σωματείου (ΠΑΣΚΕ που έγινε ΔΗΜΑΡ) «πρόσληψη προσωπικού, να μη γίνουν συμπτύξεις και συγχωνεύσεις κλινικών». Οπως ανέφερε, αύριο Πέμπτη θα γίνει στο νοσοκομείο στάση εργασίας 7 το πρωί με 12 το μεσημέρι και «επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας»! Στάση που προκάλεσε τις αντιδράσεις των εργαζομένων που ήταν στη σύσκεψη αλλά και της Λαϊκής Επιτροπής Πειραιά, των εκπροσώπων της ΠΕΣ/ΝΑΤ (Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ) που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Η γραμματέας του σωματείου Μαρία Ταναΐνη, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ «Μεταξά», κατέθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει βασικό άξονα αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία με αναβαθμισμένες ποιοτικά υπηρεσίες, για το λαό με εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κάλεσε τους εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους, νέους, γυναίκες να «ορθώσουν μέτωπο απέναντι σε αυτή την πολιτική», τονίζοντας ότι «δεν είναι μονόδρομος η εξαθλίωση. Μονόδρομος είναι η ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες». Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τοποθέτηση του Ν. Ξουράφη, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, επικεφαλής της Γραμματείας Πειραιά ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη του συντονισμού της δράσης των εργαζομένων στα τρία νοσοκομεία του Πειραιά.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού

Τραγικές διαστάσεις έχουν πάρει οι ελλείψεις προσωπικού στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, όπως αυτό προκύπτει από τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτό. Αυτή τη στιγμή λείπουν απ' το νοσοκομείο 265 άτομα, εκ των οποίων το 57,7% αφορά τη νοσηλευτική υπηρεσία και το 11,5 αφορά τον εργαστηριακό και τεχνολογικό τομέα. Τους 11 μόλις φτάνουν οι τραυματιοφορείς ασθενών που εξυπηρετούν όλο το νοσοκομείο (3 το πρωί, 2 το απόγευμα και 1 τη νύχτα), επιφέροντας μεγάλη καθυστέρηση σε εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες, υπέρηχους και άλλες εκτιμήσεις.

Κοντά σε αυτά, περιστατικά λιμνάζουν στις κλινικές και στους διαδρόμους του νοσοκομείου πάνω σε φορεία και ράντζα, τα χειρουργεία καθυστερούν, όπως και τα εξιτήρια των ασθενών. Μόνο στη διάρκεια της εφημερίας στα Επείγοντα Περιστατικά οι προσελεύσεις των ασθενών ξεπερνούν τις 1.000 και απ' αυτούς 160-200 εισάγονται για νοσηλεία με αποτέλεσμα να είναι μονίμως κατειλημμένες οι 650 κλίνες και να χρειάζονται 100-120 ράντζα.

Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει προσλήψεις με το απαραίτητο προσωπικό. Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν οδυνηρά αποτελέσματα μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο δέκα πολύτιμων κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τις τελευταίες μέρες. Επίσης, παραμένουν κλειστοί χώροι και κλινικές όπως αυτή των Νεογνών και η Ουρολογική η οποία λειτουργεί ως κοιτώνας γιατρών...

Φόβος και τρόμος των ... φαρμακευτικών εταιρειών

Η τακτική των παράλληλων εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες, ώστε να πωλούν τα φαρμακευτικά προϊόντα σε χώρες που έχουν μεγαλύτερο κέρδος είναι τόσο συνήθης, όσο και νόμιμη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες από την πλευρά τους, επειδή είναι ανταγωνιστές με τις φαρμακαποθήκες, μειώνουν τον αριθμό των φαρμάκων που τις προμηθεύουν, για να μειώσουν την κερδοφορία τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις σημαντικών κι απαραίτητων φαρμάκων στην εγχώρια αγορά και κατηγορίες ασθενών να κινδυνεύουν.

Χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς, μετά από σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, δήλωσε πως θα βάλει όρια και κανόνες στην αγορά των φαρμάκων και θα απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές ορισμένων σκευασμάτων για τρεις μήνες. Μετά από αυτές τις δηλώσεις οι φαρμακοβιομήχανοι και φαρμακέμποροι δεν αποκλείεται να ...εγκαταλείψουν μαζικά τη χώρα! Θα τρέχουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια να δικαιωθούν, ζητώντας να εφαρμόζεται κατά γράμμα η συνθήκη του Μάαστριχτ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ