ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Η γρίπη... του κέρδους
  • Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για την αναστάτωση που έχει προκληθεί
  • Μεγάλο πλήγμα για την πτηνοτροφία
  • Σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές των κτηνιατρικών υπηρεσιών

Αποδημητικά πουλιά

Eurokinissi

Αποδημητικά πουλιά
Οι διαστάσεις που δόθηκαν στη γρίπη των πτηνών φαντάζουν πιο «άρρωστες» και από την ίδια την αρρώστια. Χωρίς να υπάρχει ακόμα σοβαρό θέμα, τα αστικά ΜΜΕ, και κυρίως τα κανάλια, δημιούργησαν την αίσθηση πως πρόκειται για ένα τρομακτικό πρόβλημα, σπέρνοντας το φόβο και τον πανικό. Από κοντά ήρθε και η κυβέρνηση με τις άστοχες ενέργειες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που ανακοίνωσε κρούσμα γρίπης των πτηνών χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει. Αυτό ήρθε να επιτείνει την καχυποψία και τον πανικό των Ελλήνων και έδωσε δικαίωμα στο ΠΑΣΟΚ να ρωτά εντυπωσιοθηρικά «πού είναι η γαλοπούλα;..».

Η ουσία είναι πως για έναν ιό που είναι γνωστός εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει στηθεί ένα πολύ άσχημο παιχνίδι σε βάρος των λαών. Ενα άσχημο παιχνίδι που σαφώς εξυπηρετεί μια σειρά από σκοπιμότητες, κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με μπίζνες και κέρδη και πρωτίστως με τις επιδιώξεις των πολυεθνικών και των μηχανισμών τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται βασικά και η πρακτική που ακολουθούν οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξυπηρετούνται πάντα τα ίδια ακριβώς συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε στις 14 του Οκτώβρη ο επίτροπος Υγείας, οποίος ζήτησε απροκάλυπτα να αγοραστούν μαζικά εμβόλια για να στηριχτούν οι φαρμακοβιομηχανίες! Φαίνεται πως οι παρασκηνιακές πιέσεις των πολυεθνικών απέδωσαν... Και εντελώς προκλητικά στο πλαίσιο των καπιταλιστικών επιτευγμάτων διάφορες φαρμακοβιομηχανίες ανακοινώνουν αστρονομικές αυξήσεις των κερδών τους, με αφορμή το θόρυβο από τη γρίπη των πτηνών. Στο όνομα της αύξησης των κερδών πάντα, εκπρόσωποι φαρμακοβιομηχανιών ασκούν πιέσεις και ζητούν από την Κομισιόν να επιβάλει εμβολιασμό σε όλα τα οικόσιτα πουλερικά και οι πληροφορίες αυτές δε φαίνονται καθόλου αβάσιμες.

Οινούσσες: Ειδικοί απολυμαίνουν το χώρο όπου βρέθηκαν νεκρές γαλοπούλες

ICON

Οινούσσες: Ειδικοί απολυμαίνουν το χώρο όπου βρέθηκαν νεκρές γαλοπούλες
Η κυβέρνηση βέβαια είναι υπέρμαχος της αύξησης των επιχειρηματικών κερδών και παράλληλα επιχειρεί να βγάλει και η ίδια επικοινωνιακά κέρδη από την υπόθεση της γρίπης των πτηνών. Επιδιώκει να δημιουργήσει μια εικόνα ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Ομως τα όσα συνέβησαν τη βδομάδα που πέρασε, με πρωταγωνιστή βασικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, φανερώνουν ακόμα μεγαλύτερη ανεπάρκεια. Η ανακοίνωση του Ε. Μπασιάκου την περασμένη Δευτέρα ότι εντοπίστηκε δείγμα γαλοπούλας από τις Οινούσσες με κρούσμα γρίπης των πουλερικών, χωρίς να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα και στη συνέχεια την επομένη με τις δηλώσεις που έκανε, δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση, δίχως να υπάρχει λόγος. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση κατάφερε να σπείρει ακόμα μεγαλύτερο πανικό στους ανυπεράσπιστους καταναλωτές, να επιφέρει ακόμα πιο ισχυρό πλήγμα στην ελληνική πτηνοτροφία, έδωσε την ευκαιρία στην ΕΕ να εγκαλεί την Ελλάδα και να στέλνει επιθεωρητές, δόθηκε η αφορμή για την άσκηση προκαταρκτικής έρευνας από τη Δικαιοσύνη και να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο θόρυβο τα κανάλια. Αν και αναμένονται οι ιολογικές εξετάσεις σε Θεσσαλονίκη και Βρετανία, τα δείγματα από τις γαλοπούλες στις Οινούσσες που εξετάστηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης και στο Κοινοτικό της Βρετανίας βγήκαν καθαρά. Και όπως αναφέρουν γνωρίζοντες το θέμα, οι άρρωστες γαλοπούλες στις Οινούσσες δεν κόλλησαν γρίπη των πτηνών, γιατί θα είχαν ήδη ψοφήσει όλες. Απλά είχαν σκουλήκια στα έντερα...

Βολικός... πανικός

Εξέταση αγριόπαπιων στην Ουγγαρία

Associated Press

Εξέταση αγριόπαπιων στην Ουγγαρία
Μέχρι τώρα δεν είναι λίγοι οι πανικόβλητοι Ελληνες που έσπευσαν να κάνουν αντιγριπικά εμβόλια, για να γλιτώσουν από τη γρίπη των πουλερικών, που δεν έχει εντοπιστεί ακόμα στη χώρα μας. Ομως εμβόλιο που να προστατεύει αποτελεσματικά από τη γρίπη των πουλερικών δεν υπάρχει ακόμα. Πάντως οι πιθανότητες, αφού εμφανιστεί και πάρει μαζικές διαστάσεις η γρίπη των πτηνών, να μεταλλαχτεί ο ιός και να αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πάρα πολύ μικρές. Ο άνθρωπος για να κολλήσει γρίπη των πουλερικών πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή με ζωντανά άρρωστα πουλερικά, να εισπνεύσει μολυσμένα σταγονίδια από την αναπνοή τους, τις εκκρίσεις τους, ή μολυσμένη σκόνη από τα περιττώματά τους. Οσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που νόσησαν, τα μέχρι τώρα στοιχεία λένε ότι πρόκειται για μικρό νούμερο. Φαίνεται επίσης πως ο ιός δεν αποβαίνει πάντα μοιραίος. Για παράδειγμα, στο διάστημα 2003-2005 νόσησαν στην Απω Ανατολή 119 άνθρωποι από τον υπότυπο Η5Ν1 από τους οποίους πέθαναν οι 65. Και στην Απω Ανατολή οι συνθήκες διαβίωσης για την πλειοψηφία του πληθυσμού είναι άθλιες. Στην κυριολεξία πάρα πολλοί άνθρωποι κοιμούνται μαζί με τις κότες. Αλλο ένα παράδειγμα, διαφορετικό βέβαια, είναι αυτό της Ολλανδίας όπου το 2003 νόσησαν από τον υπότυπο Η7Ν7 82 εργάτες πτηνοτροφείων και πέθανε μόνο ένας κτηνίατρος.

Την πληρώνει η πτηνοτροφία

Μια ακόμα παράμετρος του όλου θέματος είναι η μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της πτηνοτροφίας εξαιτίας του θορύβου και του πανικού που δημιουργήθηκε. Χωρίς να υπάρχει κανένα κρούσμα σε κοτόπουλα και γαλοπούλες, η ελληνική πτηνοτροφία έχει δεχτεί ένα οικονομικό πλήγμα πολύ πιο μεγάλο και από αυτό που θα προκαλούσε ενδεχόμενα η είσοδος της γρίπης των πτηνών εντός των ελληνικών συνόρων... Η ζήτηση σε κοτόπουλα έχει μειωθεί κατά 80%, ενώ μείωση υπάρχει και στη ζήτηση των αυγών. Αν πάει έτσι το πράγμα, πολλές μικρομεσαίες πτηνοτροφικές μονάδες θα χρεοκοπήσουν και θα αναγκαστούν να κλείσουν. Για αυτό το θέμα η κυβέρνηση δε δίνει καμιά ουσιαστική λύση και στήριξη. Εκανε κάποιες συσκέψεις και δηλώνει γενικώς πως θα θέσει το πρόβλημα στην ΕΕ, υπονοώντας πως θα ζητηθεί η καταβολή αποζημιώσεων...

Κάτοικοι της ΠΓΔΜ κοιτούν σκεφτικοί τις κότες...

Associated Press

Κάτοικοι της ΠΓΔΜ κοιτούν σκεφτικοί τις κότες...
Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί, αν πραγματικά έρθει η γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα;.. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Ως γνωστόν, ο ιός μεταφέρεται με τα αποδημητικά πουλιά, τα όποια συνήθως δεν ψοφούν από αυτή την αρρώστια. Ηδη στην Τουρκία και τη Ρουμανία υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, που μέχρι τώρα είναι μεμονωμένα περιστατικά και ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην ΠΓΔΜ. Ακόμα αξίζει να αναφερθεί πως η γρίπη των πτηνών έχει «χτυπήσει» και τα προηγούμενα χρόνια σε άλλες χώρες της ΕΕ. Υπήρξαν κρούσματα γρίπης των πουλερικών, ανεξαρτήτως υπότυπου, στην Ιταλία το 1999-2000, καθώς και το 2003 σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία. Για παράδειγμα, το 2003 στην Ολλανδία καταστράφηκαν 30 εκατομμύρια πουλερικά. Κρούσματα υπήρξαν επίσης το 2004 σε ΗΠΑ, Καναδά και Νότια Αφρική. Το θέμα για αυτές τις χώρες δεν πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις... Πάντως, αν τελικά η γρίπη των πτηνών εξαπλωθεί, μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στον τομέα της πτηνοτροφίας στους σύγχρονους καιρούς.

Μεγάλες ελλείψεις

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί η μεγάλη σημασία της πρόληψης, της επιτήρησης και των ελέγχων. Την ευθύνη έχουν και η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση. Οι ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και μέσα είναι δραματικές και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη γρίπη των πτηνών. Ο αριθμός των κτηνιάτρων δεν αρκεί και το πρόβλημα δε λύνεται ούτε με τη δημιουργία τοπικών κέντρων επιτήρησης για τη γρίπη των πτηνών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς ούτε με την εξαγγελία πρόσληψης 100 συμβασιούχων κτηνιάτρων. Αξίζει για παράδειγμα να αναφερθεί ότι στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών στη Θεσσαλονίκη εργάζονται μόνο δύο επιστήμονες, οι οποίοι αδυνατούν να βγάλουν σε πέρας εγκαίρως, όπως απαιτείται, τον όγκο της δουλιάς που συσσωρεύεται κάθε μέρα. Για παράδειγμα, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη έφτασαν στο συγκεκριμένο εργαστήριο 157 δείγματα. Οπως λέγεται, για να εξεταστούν μόνο αυτά τα δείγματα με το υπάρχον δυναμικό χρειάζεται κοντά ένας μήνας. Πρόκειται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αν θέλει να μιλάει κανείς για άμεση αντιμετώπιση στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα. Ολα αυτά προβληματίζουν καθόλου τους κυβερνώντες;


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΛΙΟΥ
«Ιός» ελλείψεων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με εντελώς αντίστροφη λογική απ' ό,τι θα έπρεπε, τονίζει η Κ. Μιχαλιού, νοσηλεύτρια επαγγελματικής υγείας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία

«Ιός» πανικού τείνει να επικρατήσει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και παγκοσμίως με αφορμή τη γρίπη των πτηνών. Ομως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δε χρειάζεται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Και αναδεικνύουν, πέρα απ' τις επιστημονικές διαστάσεις του θέματος δυο σημαντικές πτυχές που αφορούν τη Δημόσια Υγεία. Τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν στα συστήματα επιτήρησης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Αλλά και την κυριαρχία των πολυεθνικών στους τομείς του φαρμάκου και της υγείας.

Με αφορμή το θόρυβο που ξεσηκώθηκε και με στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών του «Ρ», απευθυνθήκαμε σε ειδικούς, προκειμένου να καταγραφεί υπεύθυνα το μέγεθος του προβλήματος και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούνται στην καθημερινή μας ζωή.

Με εντελώς αντίστροφη λογική, που ενισχύει συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας αντιμετωπίζουν την κατάσταση που έχει προκύψει με τη γρίπη των πουλερικών, οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε στο «Ρ» η Κατερίνα Μιχαλιού, νοσηλεύτρια επαγγελματικής υγείας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία.

«Η νόσος υπάρχει στα πτηνά εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι κάτι το άγνωστο. Τέτοιες επιδημίες έχουν ξεσπάσει στα πουλερικά και στην Ευρώπη και μάλιστα πρόσφατα και υπήρχαν και κρούσματα και σε ανθρώπους, αλλά όχι θανατηφόρα. Στην Ολλανδία για παράδειγμα, το 2003 νόσησαν 82 εργάτες πτηνοτροφείων και πέθανε ένας κτηνίατρος.

Απ' όσα όμως ξέρουμε μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με εντελώς αντίστροφη λογική απ' ό,τι θα έπρεπε. Διότι οι νόσοι που απειλούν τη δημόσια υγεία, είτε πρόκειται για χολέρα, είτε για τη γρίπη των πουλερικών, είτε για άλλη νόσο, αντιμετωπίζονται καταρχήν προληπτικά. Ομως η λογική που επικρατεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στην ΕΕ, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι "αγοράστε φάρμακα". Είναι σαν να υπάρχει η παραδοχή ότι έχουμε φτάσει σε πανδημία και παίρνουμε μέτρα για τη θεραπεία, όταν σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να παίρνονται μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι προφανές, ακόμα και από τις δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Υγείας και προστασίας του καταναλωτή, ότι η λογική αυτή πριμοδοτεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αφού ό,τι χρήματα επενδύονται αυτή τη στιγμή, δεν πηγαίνουν στην πρόληψη, αλλά σε συγκεκριμένα συμφέροντα».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση - επισήμανε η Κ. Μιχαλιού - το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει, είναι να ληφθούν μέτρα για να μην εξαπλωθεί καταρχήν η γρίπη των πουλερικών στα πτηνά. Αλλά οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, και δεν υπάρχει η απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή για να μπορούν έγκαιρα να εντοπίσουν πιθανά κρούσματα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ασθένεια πριν εξαπλωθεί.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τους άμεσα εμπλεκόμενους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι όσοι εργάζονται στα πτηνοτροφεία, τα σφαγεία και τις μονάδες επεξεργασίας του κρέατος. Ομως έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι γιατροί εργασίας και οι αντίστοιχες υποδομές στα πτηνοτροφεία για την προστασία των εργαζομένων. Οι εργοδότες δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, το κράτος δεν ελέγχει τους εργοδότες και έτσι έχουμε την πρώτη γραμμή ανθρώπων σε κίνδυνο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Σ' αυτές τις συνθήκες ποιος θα εντοπίσει τα συμπτώματα σε έναν εργαζόμενο που έχει νοσήσει;

Και εδώ φτάνουμε στο τρίτο επίπεδο που είναι η διάγνωση της νόσου που είναι σχεδόν αδύνατη με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και εξοπλισμό στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Η ΠΦΥ είναι το σημείο κλειδί, εκεί θα μπορούσε να γίνει ο συστηματικός έλεγχος όλων των ηλικιών, ο εντοπισμός πιθανών κρουσμάτων, ο εμβολιασμός του πληθυσμού, η σοβαρή και επιστημονική ενημέρωσή του. Και εδώ η κατάσταση αντιμετωπίζεται απ' την κυβέρνηση αντίστροφα. Για παράδειγμα, ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι τα νοσοκομεία είναι πανέτοιμα για να αντιμετωπίσουν τη νόσο. Ομως όταν τα κρούσματα θα φτάσουν στο νοσοκομείο σημαίνει ότι θα υπάρχει ήδη σημαντική διασπορά της νόσου».

Και η Κ. Μιχαλιού κατέληξε: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν σε όλους αυτούς τους τομείς είναι χρόνιες και είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών των κυβερνήσεων, αφού προστασία της δημόσιας υγείας της εργατικής τάξης και του λαού και κέρδος για τις πολυεθνικές δε συμβιβάζονται. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσουν τη λήψη όλων των μέτρων για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, για μια άλλη εξουσία που θα έχει στο επίκεντρο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγιεινής διατροφής του λαού».


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ