Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΛΙΟΥ
«Ιός» ελλείψεων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με εντελώς αντίστροφη λογική απ' ό,τι θα έπρεπε, τονίζει η Κ. Μιχαλιού, νοσηλεύτρια επαγγελματικής υγείας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία

«Ιός» πανικού τείνει να επικρατήσει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και παγκοσμίως με αφορμή τη γρίπη των πτηνών. Ομως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δε χρειάζεται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Και αναδεικνύουν, πέρα απ' τις επιστημονικές διαστάσεις του θέματος δυο σημαντικές πτυχές που αφορούν τη Δημόσια Υγεία. Τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν στα συστήματα επιτήρησης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Αλλά και την κυριαρχία των πολυεθνικών στους τομείς του φαρμάκου και της υγείας.

Με αφορμή το θόρυβο που ξεσηκώθηκε και με στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών του «Ρ», απευθυνθήκαμε σε ειδικούς, προκειμένου να καταγραφεί υπεύθυνα το μέγεθος του προβλήματος και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούνται στην καθημερινή μας ζωή.

Με εντελώς αντίστροφη λογική, που ενισχύει συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας αντιμετωπίζουν την κατάσταση που έχει προκύψει με τη γρίπη των πουλερικών, οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε στο «Ρ» η Κατερίνα Μιχαλιού, νοσηλεύτρια επαγγελματικής υγείας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία.

«Η νόσος υπάρχει στα πτηνά εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι κάτι το άγνωστο. Τέτοιες επιδημίες έχουν ξεσπάσει στα πουλερικά και στην Ευρώπη και μάλιστα πρόσφατα και υπήρχαν και κρούσματα και σε ανθρώπους, αλλά όχι θανατηφόρα. Στην Ολλανδία για παράδειγμα, το 2003 νόσησαν 82 εργάτες πτηνοτροφείων και πέθανε ένας κτηνίατρος.

Απ' όσα όμως ξέρουμε μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με εντελώς αντίστροφη λογική απ' ό,τι θα έπρεπε. Διότι οι νόσοι που απειλούν τη δημόσια υγεία, είτε πρόκειται για χολέρα, είτε για τη γρίπη των πουλερικών, είτε για άλλη νόσο, αντιμετωπίζονται καταρχήν προληπτικά. Ομως η λογική που επικρατεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στην ΕΕ, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι "αγοράστε φάρμακα". Είναι σαν να υπάρχει η παραδοχή ότι έχουμε φτάσει σε πανδημία και παίρνουμε μέτρα για τη θεραπεία, όταν σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να παίρνονται μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι προφανές, ακόμα και από τις δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Υγείας και προστασίας του καταναλωτή, ότι η λογική αυτή πριμοδοτεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αφού ό,τι χρήματα επενδύονται αυτή τη στιγμή, δεν πηγαίνουν στην πρόληψη, αλλά σε συγκεκριμένα συμφέροντα».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση - επισήμανε η Κ. Μιχαλιού - το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει, είναι να ληφθούν μέτρα για να μην εξαπλωθεί καταρχήν η γρίπη των πουλερικών στα πτηνά. Αλλά οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, και δεν υπάρχει η απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή για να μπορούν έγκαιρα να εντοπίσουν πιθανά κρούσματα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ασθένεια πριν εξαπλωθεί.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τους άμεσα εμπλεκόμενους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι όσοι εργάζονται στα πτηνοτροφεία, τα σφαγεία και τις μονάδες επεξεργασίας του κρέατος. Ομως έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι γιατροί εργασίας και οι αντίστοιχες υποδομές στα πτηνοτροφεία για την προστασία των εργαζομένων. Οι εργοδότες δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, το κράτος δεν ελέγχει τους εργοδότες και έτσι έχουμε την πρώτη γραμμή ανθρώπων σε κίνδυνο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Σ' αυτές τις συνθήκες ποιος θα εντοπίσει τα συμπτώματα σε έναν εργαζόμενο που έχει νοσήσει;

Και εδώ φτάνουμε στο τρίτο επίπεδο που είναι η διάγνωση της νόσου που είναι σχεδόν αδύνατη με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και εξοπλισμό στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Η ΠΦΥ είναι το σημείο κλειδί, εκεί θα μπορούσε να γίνει ο συστηματικός έλεγχος όλων των ηλικιών, ο εντοπισμός πιθανών κρουσμάτων, ο εμβολιασμός του πληθυσμού, η σοβαρή και επιστημονική ενημέρωσή του. Και εδώ η κατάσταση αντιμετωπίζεται απ' την κυβέρνηση αντίστροφα. Για παράδειγμα, ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι τα νοσοκομεία είναι πανέτοιμα για να αντιμετωπίσουν τη νόσο. Ομως όταν τα κρούσματα θα φτάσουν στο νοσοκομείο σημαίνει ότι θα υπάρχει ήδη σημαντική διασπορά της νόσου».

Και η Κ. Μιχαλιού κατέληξε: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν σε όλους αυτούς τους τομείς είναι χρόνιες και είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών των κυβερνήσεων, αφού προστασία της δημόσιας υγείας της εργατικής τάξης και του λαού και κέρδος για τις πολυεθνικές δε συμβιβάζονται. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσουν τη λήψη όλων των μέτρων για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, για μια άλλη εξουσία που θα έχει στο επίκεντρο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγιεινής διατροφής του λαού».


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών(2013-04-06 00:00:00.0)
Φοβούνται παραπέρα εξάπλωση(2006-02-15 00:00:00.0)
Κρούσματα της «γρίπης των πτηνών»(2006-01-10 00:00:00.0)
Αύξηση κερδών της «ΡΟΣ» κατά 263%!(2005-10-20 00:00:00.0)
Εν αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων(2005-10-12 00:00:00.0)
Νέο κρούσμα στη Σιβηρία(2005-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ