Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κρούσματα της «γρίπης των πτηνών»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πέντε νέα κρούσματα της λεγόμενης γρίπης των πτηνών αναφέρθηκαν χτες σε διάφορες επαρχίες της Τουρκίας, στο ανατολικό, το βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας. Επισήμως, το υπουργείο Υγείας της χώρας κάνει λόγο για 3 νεκρούς, εκ των οποίων 2 παιδιά, και συνολικά 14 ανθρώπινα κρούσματα του ιού H5N1, ο οποίος μπορεί --όπως επαναβεβαίωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -- να μη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο επεκτάθηκε ταχύτατα.

Τα δύο αδέλφια που πέθαναν στην ανατολική πόλη Ντογκουμπεγιαζίτ της φτωχής επαρχίας Βαν φέρονται να ήρθαν σε επανειλημμένες επαφές με άρρωστα πουλερικά. Οι ιατρικοί έλεγχοι στη σορό της 11χρονης αδελφής τους συνεχίζονται για να διακριβωθεί εάν και η μικρή είχε προσβληθεί. Το τέταρτο, 6χρονο αδελφάκι της οικογένειας, το μοναδικό από τα παιδιά που ζει, πήρε εξιτήριο χτες Δευτέρα, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν έφερε τον H5N1.

Οι αρχές προέβαιναν όλες αυτές τις ημέρες σε μαζικές σφαγές πτηνών, ενώ η ΕΕ εξέφραζε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Ερντογάν«έκανε αυτά που όφειλε» για να ελέγξει την κατάσταση όσον αφορά στη διάσταση της εξάπλωσης της επιδημίας. (Παρ' όλ' αυτά, επέβαλε απαγόρευση της εισαγωγής πουλερικών από την Τουρκία και έξι γειτονικές της χώρες, τις Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ιράν, Ιράκ, και Συρία.) Σε όλη τη χώρα υπό εξέταση βρίσκονται 48 περιπτώσεις επισήμως, σύμφωνα με το BBC, πάντως, σύμφωνα με την Deutsche Welle, τα ανθρώπινα κρούσματα ενδέχεται να φθάνουν τα 100. Ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακδάγ επέμενε σε δηλώσεις του ότι το πρόβλημα «βρίσκεται υπό έλεγχο», καθώς «δεν υπάρχουν κρούσματα της ασθένειας σε αστικές και περιαστικές περιοχές, τα μόνα ανθρώπινα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί είναι αυτά ανθρώπων που ήρθαν σε απευθείας επαφή με πουλερικά». Ωστόσο, σε καραντίνα βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας καθώς και ορισμένες περιοχές της Ισταμπούλ.

Πάντως, οι δύο θάνατοι της περασμένης βδομάδας στην Τουρκία είναι οι πρώτοι που καταγράφονται εκτός της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου ο απολογισμός των νεκρών από τον ιό τα τελευταία δύο χρόνια φθάνει τους 70.

Σε άλλες χτεσινές εξελίξεις όσον αφορά την ασθένεια:

  • Αξιωματούχοι στην Ινδονησία επιβεβαίωσαν ότι ένας 39χρονος άνδρας πέθανε από τη γρίπη των πτηνών την 1η Ιανουαρίου. Ηταν η 12η απώλεια στη χώρα από τον H5N1, που πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί από τον ΠΟΥ.
  • Οι αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν το 8ο κρούσμα της γρίπης των πτηνών, ένα 6χρονο αγόρι που νοσηλεύεται στην επαρχία Χουνάν.
  • Σε 24ωρη εγρήγορση έχουν τεθεί το Συντονιστικό Οργανο Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τα κρούσματα στην Τουρκία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη. Πρόκειται για επικαιροποίηση των οδηγιών για τη γρίπη των πτηνών στις Υγειονομικές Διοικήσεις των Περιφερειών και των Νομαρχιών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφτά μέχρι σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα (2006-02-22 00:00:00.0)
Προηγούνται οι σκοπιμότητες ΕΕ και κυβέρνησης (2006-01-14 00:00:00.0)
Εν αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων (2005-10-12 00:00:00.0)
Νέο κρούσμα στη Σιβηρία (2005-08-25 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η επιδημία... (2004-02-10 00:00:00.0)
Αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα... (2004-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ