Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
121ος νεκρός...

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο 42χρονος Σερντάρ Ντεμιρέλ είναι ο 121ος νεκρός της απεργίας πείνας από το 2000 -- έσχατο μέσο της διαμαρτυρίας εναντίον των Λευκών Κελιών των βασανιστηρίων και της πλήρους απομόνωσης -- στα «σωφρονιστικά» καταστήματα της Τουρκίας. Ο Ντεμιρέλ είχε αρχίσει την απεργία πείνας τον Μάιο του 2005. Την 18η Δεκεμβρίου επιχειρήθηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για αναγκαστική σίτιση -- ένα μέτρο των αρχών για το «σπάσιμο» των κρατούμενων, που πολλές φορές έτσι όπως εφαρμόζεται έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν ζωντανοί οι φυλακισμένοι, αλλά με ανήκεστες βλάβες στην υγεία τους. Ωστόσο, ο κρατούμενος αυτοπυρπολήθηκε. Επέζησε και μεταφέρθηκε ξανά σε νοσοκομείο την 6η Ιανουαρίου για άλλη μια υποχρεωτική σίτιση. Αλλά ο εξασθενημένος οργανισμός του δεν άντεξε και εξέπνευσε την 7η Ιανουαρίου.

Ο Ντεμιρέλ, μέλος της κηρυχθείσας ως παράνομης οργάνωσης της τουρκικής αριστεράς DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα -Μέτωπο) λίγο πριν πεθάνει έγραφε: «Σε μια χώρα όπου επικρατεί το μαύρο σκοτάδι του φασισμού, το να έχεις επαναστατικά οράματα και το να παλέψεις για αυτά είναι μεγάλη τιμή. Η υπεράσπιση της τιμής αυτής θέλει αρετή και τόλμη. Θέλει θυσίες. Το να αποφεύγεις να πληρώσεις το κόστος αυτής της τιμής και το να αποκαλείσαι αγωνιστής είναι δύο πράγματα αντίθετα από τη φύση τους. Παρουσιάζομαι μπροστά σας σαν απεργός πείνας αντιστεκόμενος. Αφού μας επιβάλλουν δύο επιλογές, ή την αλλαγή των οραμάτων μας ή τον θάνατο».

  • Η αστυνομία της Τουρκίας στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε επτά άτομα ως μέλη του ΡΚΚ, στην κατοχή των οποίων υποστήριξε πως βρέθηκαν 12 κιλά πλαστικά εκρηκτικά. Το πρακτορείο Ανατολή επικαλείται «ομολογία» μέλους της ομάδας ότι οι Κούρδοι αυτονομιστές ετοίμαζαν «θεαματική» επίθεση στην Ισταμπούλ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ