Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Ρωγμές στη νέα κυβέρνηση

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Μέσα σε μια βδομάδα, η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μόλις πριν από δύο μήνες έχει αλλάξει δύο σημαντικούς υπουργούς της, δημιουργώντας ερωτηματικά για τη σταθερότητα της κυβέρνησης μειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τερέζα Λουμπίνσκα, παραιτήθηκε και η κυβέρνηση προχώρησε στην αντικατάστασή της με την Ζάιτα Γκιλόβσκα, πρώην ηγετικό στέλεχος του κόμματος «Πολιτική Πλατφόρμα».

Σημειώνεται ότι η Λουμπίνσκα παραιτήθηκε τρεις μέρες μετά την απομάκρυνση του υπουργού Θησαυροφυλακίου Αντρέι Μίκοζ, στις ευθύνες του οποίου ήταν και η διαχείριση της περιουσίας του κράτους και οι ιδιωτικοποιήσεις, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του μετά την έντονη κριτική που του ασκήθηκε από τα ΜΜΕ για ανάρμοστες επιχειρηματικές σχέσεις.

Η νέα υπουργός Οικονομικών, για πολλά χρόνια, ήταν αντιπρόεδρος της «Πολιτικής Πλατφόρμας», αλλά και εμπνεύστρια της οικονομικής πολιτικής αυτού του κόμματος, και θεωρείται πως προωθεί σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την υιοθέτηση του ευρώ, αλλά, λόγω διαφωνιών εγκατέλειψε την «Πλατφόρμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη βδομάδα πραγματοποιείται ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2006 και το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» του πρωθυπουργού Καζιμιέρζ Μαρτσίκιεβιτς προσπαθεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Αν τελικά απορριφθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της χώρας μπορεί να κληθεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Απρίλη.

Οι αντιδράσεις για το διορισμό της Γκιλόβσκα ήταν ανάμεικτες. Η «Ενωση Πολωνών Οικογενειών» και το κόμμα «Αυτοάμυνας» που συχνά στηρίζουν την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο έχουν ασκήσει κριτική στο διορισμό της Γκιλόβσκα. Ενώ το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Πολιτικής Πλατφόρμας» υποδέχτηκε θετικά το διορισμό αλλά ανέφερε ότι υπογραμμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ