Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρή κλιμάκωση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μέσα στο, θεωρητικά, ασφαλέστερο σημείο του Ιράκ εξερράγησαν χτες δύο καμικάζι αυτοκτονίας προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων, για άλλη μια φορά, για το τι ακριβώς ελέγχουν οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους. Συγκεκριμένα, δύο καμικάζι ντυμένοι με στολές αξιωματικών της αστυνομίας εισήλθαν στο συγκρότημα του υπουργείου Εσωτερικών, εντός της «Πράσινης Ζώνης», την ώρα που πραγματοποιούνταν τελετή για την Ημέρα της Αστυνομίας με την παρουσία της ιρακινής κυβέρνησης και του Αμερικανού πρέσβη.

Εξερράγησαν, περίπου, 500 μέτρα μακριά από την παρέλαση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 29 άνθρωποι και να τραυματιστούν 18, χωρίς, όμως, κανένας από τους επισήμους να πάθει τίποτε. Την ευθύνη ανέλαβε η «αλ Κάιντα», που εκτόξευσε απειλές και κατά των Ιρακινών σουνιτών που συμμετείχαν στις εκλογές.

Η χτεσινή επίθεση ήταν το επιστέγασμα ενός εξαιρετικά αιματηρού τετραημέρου, αρχής γενομένης από την περασμένη Πέμπτη, οπότε σε διάφορες επιθέσεις και εκρήξεις σκοτώθηκαν περισσότεροι από 125 Ιρακινοί. Οι ημέρες αποδείχτηκαν αιματηρές και για τις κατοχικές δυνάμεις, καθώς συνολικά από την Πέμπτη μέχρι χτες σκοτώθηκαν 24 Αμερικανοί στρατιώτες και 4 «πολίτες», δηλαδή 4 μέλη των ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας ή εργολάβοι. Η μεγαλύτερη συνολική απώλεια επήλθε με τη συντριβή, όπως υποστηρίζουν μέχρι στιγμής Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενός μεταγωγικού ελικοπτέρου «Μπλακ Χοκ», στο βόρειο Ιράκ, την Κυριακή, όπου σκοτώθηκαν 8 στρατιώτες και οι 4 «πολίτες».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες σε πολιτικό επίπεδο, καθώς για μια ακόμη φορά χτες η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανέβαλε την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων «περιμένοντας μερικά ακόμη αποτελέσματα». Επίσης, διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Κούρδων, σιιτών και δύο σουνιτικών κομμάτων, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των σουνιτικών και των κοσμικών σιιτικών κομμάτων επιμένουν στην καταγγελία της αξιοπιστίας των εκλογών.

Η οργή των σουνιτών πυροδοτήθηκε περαιτέρω από την αμερικανική επιδρομή, την Κυριακή το πρωί, στο τέμενος Ουμ αλ Κούρα, όπου εδρεύει η ισχυρότατη Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι «είχαν πληροφορίες για τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, που μετέβη στο Ιράκ την Παρασκευή, απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» προς τις ιρακινές πολιτικές δυνάμεις και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των βρετανικών δυνάμεων μέσα στους επόμενους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ