Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά κρίσιμη η κατάσταση
  • Σε κώμα εξακολουθεί να βρίσκεται ο Σαρόν
  • «Διακήρυξη» κατευνασμού των πνευμάτων και τήρησης της τάξης στη Λωρίδα της Γάζας από τις ένοπλες οργανώσεις

Ετοιμοι να «τηρήσουν την τάξη» δηλώνουν οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις

Associated Press

Ετοιμοι να «τηρήσουν την τάξη» δηλώνουν οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σταθερά κρίσιμη παρέμεινε, και χτες, η κατάσταση της υγείας του Αριέλ Σαρόν. Οι θεράποντες γιατροί ενημέρωσαν ότι άρχισαν, ήδη, τη διαδικασία σταδιακής εξαγωγής του Σαρόν από το κώμα στο οποίο βρίσκεται προκειμένου να εκτιμήσουν τις βλάβες που έχει υποστεί ο εγκέφαλός του μετά το σοβαρότατο εγκεφαλικό που υπέστη την Τετάρτη το βράδυ και τις δύο πολύωρες εγκεφαλικές επεμβάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή. Παρά ορισμένα πρώτα ενθαρρυντικά δεδομένα, οι γιατροί δεν εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ούτε στη χτεσινή ενημέρωση, για τις προοπτικές ανάρρωσής του. Μάλιστα, ιατρικές πηγές διέρρεαν ότι η κατάσταση του Σαρόν είναι μάλλον μη αναστρέψιμος.

Με το βλέμμα της ισραηλινής κοινής γνώμης στο νοσοκομείο Χαντάσα, όπου έχουν κυριολεκτικά κατασκηνώσει και τα ΜΜΕ, η πολιτική σκηνή της χώρας προσπαθεί να αντιδράσει στο αρχικό μούδιασμα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ, αφού ανέλαβε να εκτελεί καθήκοντα πρωθυπουργού και ηγέτη του κόμματος «Καντίμα», φαίνεται πως προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι τα στελέχη του Λικούντ και του Εργατικού Κόμματος που πλαισίωσαν, αρχικά, τον Σαρόν στην προσπάθειά του δε θα επιστρέψουν, τώρα, στις πολιτικές τους βάσεις.

Την Κυριακή, ο Ολμέρτ προήδρευσε Υπουργικού Συμβουλίου, διαβεβαιώνοντας ότι «οι θεσμοί λειτουργούν κανονικά». Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το «Καντίμα» να προηγείται με διαφορά στην πρόθεση ψήφου, ενόψει των εκλογών της 28ης Μάρτη, όμως, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ο παράγοντας της τωρινής συναισθηματικής φόρτισης, εξαιτίας της νοσηλείας του Σαρόν.

Ούτως ή άλλως, οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται από αναμονή. Με βάση την ισραηλινή νομοθεσία, οι γιατροί του Σαρόν, μόλις ολοκληρώσουν την ανάνηψή του, θα πρέπει μετά από κύκλο εξετάσεων να αποφανθούν για την ικανότητά του να επανέλθει στα καθήκοντά του. Η ενημέρωση αυτή απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, ο οποίος και λαμβάνει την τελική απόφαση. Μετά από την κοινοποίησή της, σε ένα 24ωρο, πρέπει να οριστεί αντικαταστάτης του Σαρόν στην πρωθυπουργία, που θα πρέπει να είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου και του κόμματος του πρωθυπουργού, δηλαδή του «Καντίμα».

Μετ' εμποδίων

Αν και υπό εντελώς διαφορετικό συναισθηματικό υπόβαθρο, και η παλαιστινιακή κοινή γνώμη «βλέπει» προς το νοσοκομείο «Χαντάσα», καθώς επικρατεί προβληματισμός για την επόμενη μέρα μετά τον Σαρόν. Κατά τα άλλα, χτες, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές στις 25 Γενάρη, μετά από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την Ουάσιγκτον ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ψηφοφορίας και στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, χτες, ανακοίνωσαν ότι επιτρέπεται η διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μόνο από υποψηφίους που δεν ανήκουν σε ένοπλες οργανώσεις και θα λάβουν σχετική άδεια από την ισραηλινή αστυνομία. Αντίθετα, διέψευδαν ότι υπάρχει απόφαση για την ψηφοφορία. Πάντως, στην περιοχή μεταβαίνουν δύο απεσταλμένοι της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών με κύρια αποστολή να ασχοληθούν με το θέμα των εκλογών.

Ο Αμπάς, εκτός των άλλων, κάλεσε όλες τις ένοπλες οργανώσεις να «μείνουν μακριά» από τα εκλογικά τμήματα. Η έκκληση Αμπάς ήρθε λίγες ώρες μετά από κοινή διακήρυξη σχεδόν όλων των μεγάλων ενόπλων οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεσμεύονται για τήρηση της τάξης, προσφέρονται να βοηθήσουν την αστυνομία σε οτιδήποτε τους ζητηθεί, και καταδικάζουν τα πρόσφατα επεισόδια στη Ράφα και στα σύνορα με την Αίγυπτο, προειδοποιώντας ότι στο εξής όποιος επιτίθεται σε «παλαιστινιακούς θεσμούς» θα θεωρείται «ύποπτος ή προδότης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ