Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Εκπληξη» για τις δηλώσεις Ράις

Διαφορές στη στάση των ΗΠΑ με αυτήν της ΕΕ διαπιστώνει το Κρεμλίνο

Αντιδράσεις προκάλεσαν στη Μόσχα, τόσο στο σύνολο του ρωσικού Τύπου, όσο και στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κ. Ράις, σχετικά με την πρόσφατη ρωσο-ουκρανική κρίση για το φυσικό αέριο. Η Κοντολίζα Ράις με τις δηλώσεις της ασκούσε ευθεία κριτική στο Κρεμλίνο για τη στάση του και μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως η Ρωσία δεν ανταποκρίνεται στον τίτλο του υπεύθυνου μέλους του «G-8». Να θυμίσουμε ότι από την 1/1/2006 η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του «G-8».

Οπως μάλιστα γράφει η ιστοσελίδα «Globalrus», «με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ υπενθυμίζουν το ποιος είναι το αφεντικό σ' αυτήν την οργάνωση, αφήνοντας στην άκρη τις διατυπώσεις».

Από τη μεριά του το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις Ράις σημειώνει τα εξής:

«Στη Μόσχα έκπληξη προκαλεί ο τόνος των δηλώσεων της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έγιναν στις 5/1 για τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου. Χωρίς να αναφέρει λέξη για την επίτευξη της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας, η Κ. Ράις κατηγόρησε τη Ρωσία για ενέργειες που είχαν πολιτικά κίνητρα, που δήθεν αποδεικνύουν την ανετοιμότητά της να συμπεριφερθεί υπεύθυνα ως προμηθευτής ενεργειακών πηγών. Είναι εντελώς ακατανόητο το πού στηρίζονται αυτές οι εκτιμήσεις.

Πράγματι, ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία υπήρξαν δύσκολες συνομιλίες, οι οποίες οδήγησαν στο να καταλήξουμε σε ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές συμφωνία, που δημιουργεί εγγυήσεις για σταθερή τροφοδότηση της Ουκρανίας με αέριο και για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη. Μάλιστα, η ΕΕ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, χαιρέτισε τη συμφωνία.

Αθεμελίωτος είναι επίσης ο ισχυρισμός της Κ. Ράις ότι από τις ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να υποφέρουν οι Ευρωπαίοι. Η ΓΚΑΖΠΡΟΜ διαρκώς δήλωνε ότι, σε κάθε περίπτωση εξέλιξης των γεγονότων, θα υλοποιούσε πλήρως τις υποχρεώσεις της στην παράδοση φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ομως το σημαντικότερο είναι το πέρασμα της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις νέες αρχές της αγοράς για τη διευθέτηση των παραγγελιών και της μεταφοράς του φυσικού αερίου, που βάζει τέλος στο προηγούμενο αδιαφανές σύστημα διμερών σχέσεων στη σφαίρα του φυσικού αερίου, που δημιουργούσε πολυπληθείς δυνατότητες κατάχρησης. Ομως και αυτό, σύμφωνα με την κ. Ράις, είναι άσχημο. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της διάλυσης των αναποτελεσματικών σοβιετικών δομών, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδόξως θεωρεί ότι το πέρασμα στις τιμές αγοράς για το φυσικό αέριο της Ρωσίας προς την Ουκρανία θα πρέπει να γίνει "σταδιακά".

Δεν μπορούμε επίσης να συμφωνήσουμε με τη γνώμη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ πως οι ενέργειες της Ρωσίας σε κάτι δεν ανταποκρίνονται στην ιδιότητά της ως μέλους του G-8, στην οποία προεδρεύει από την 1/1/2006. Οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σε διμερές επίπεδο με την Ουκρανία, μετά από πρωτοβουλία της Ρωσίας, δημιουργούν μια γερή βάση για σταθερές παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και μακρόχρονα αποτελούν σημαντική συνεισφορά στην εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ