Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι βομβιστές αυτοκτονίας πληθαίνουν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενας άνδρας, που φέρεται να παγίδευε ένα αυτοκίνητο με εκρηκτικά για να το χρησιμοποιήσει ως βόμβα σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον των κατοχικών δυνάμεων, σκοτώθηκε την Κυριακή κοντά στην Καμπούλ όταν ο μηχανισμός πυροδοτήθηκε πρόωρα, μετέδωσε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες» επικαλούμενο την αστυνομία. Ο πατέρας και τα τρία αδέλφια του νεκρού συνελήφθησαν. Η αστυνομία υποστήριξε ότι βρήκε στο σπίτι τους άλλο ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Ολα αυτά, μερικές ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως στόχο τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Νόιμαν, ο οποίος εγκαινίαζε κυβερνητικό κτίριο. Η επίθεση δεν πέτυχε το στόχο της, αλλά κόστισε τις ζωές 10 ανθρώπων στην αγορά.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι «απέρριψαν» την πρόταση του λεγόμενου «προέδρου» του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι, να υπάρξει «ειρηνευτικός διάλογος». Ο Καρζάι είπε συγκεκριμένα ότι θα ήταν «ευτυχής» αν «ερχόταν σε επαφή» με τον Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, τον πνευματικό ηγέτη των σπουδαστών της σαρία, για να υπάρξει «ειρήνη».

Χτες ο στρατηγός Αμτνουλάχ Αμαρχέλ, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του αεροδρομίου της Καμπούλ, κατηγόρησε ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών ότι «συνεργάζονται με εμπόρους ναρκωτικών», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όταν συνέλαβε λαθρέμπορους, η μία εξ αυτών τον απείλησε ότι «θα φρόντιζε να απολυθεί, απλώς και μόνο με ένα τηλεφώνημα» και ότι απελευθερώθηκαν τη νύχτα. Πρόσθεσε πως η «Ariana», ο αφγανικός εθνικός αερομεταφορέας, είναι βασικό μέσο στο λαθρεμπόριο οπίου και ηρωίνης. Ο Αμαρχέλ είπε ότι «δέχεται απειλές κατά της ζωής του» από ισχυρούς παράγοντες εντός της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, το Πακιστάν προέβη σε διάβημα προς τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι πυρά από την αφγανική πλευρά της μεθορίου κόστισαν τη ζωή οκτώ Πακιστανών το Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ