Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Οξύνονται τα πνεύματα

Συνετρίβη αεροσκάφος στο βορειοδυτικό Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Σε νέο κύκλο έντασης εισέρχονται οι σχέσεις Ιράν, Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης για επανέναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου και την αποχώρηση της ιρανικής αντιπροσωπείας από τις συνομιλίες στη Βιέννη, την Πέμπτη. Σύμφωνα με προηγούμενη ιρανική ανακοίνωση, η διαδικασία επρόκειτο να αρχίσει, χτες, αν και δεν επιβεβαιώνεται, προς στιγμήν, κάτι τέτοιο. Αντίθετα, συνεχίζονται οι ιρανο-ρωσικές συζητήσεις για την πρόταση της Μόσχας να πραγματοποιηθεί ο εμπλουτισμός του ιρανικού ουρανίου επί ρωσικού εδάφους, έτσι ώστε να ελέγχεται διαρκώς και να μην υπάρχουν διεθνείς ανησυχίες.

Ο υπεύθυνος Εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή». Το Παρίσι κάλεσε το Ιράν «να άρει χωρίς καθυστέρηση και όρους τη συγκεκριμένη απόφαση», η Βόννη προειδοποίησε για «συνέπειες», όπως και το Λονδίνο. Η Ουάσιγκτον επανέλαβε ότι αν η Τεχεράνη επιμείνει «το θέμα θα έρθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ δήλωνε ότι «αρχίζει να χάνει την υπομονή του, όπως και όλη η διεθνής κοινότητα, καθώς εδώ και τρία χρόνια ζητάω περισσότερο χρόνο χωρίς να φέρνω αποτελέσματα από τους ελέγχους».

Την ευκαιρία, φυσικά, άδραξαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, στρατηγός Νταν Χαλούτζ, υποστήριξε ότι το Ιράν, όσον αφορά στις πυρηνικές του δραστηριότητες, «βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου». Σαφέστερος ο στρατηγός Ααρόν Ζεεβί, επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που εκτίμησε ότι «πιθανώς να είναι αναγκαίο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένα στρατιωτικό πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις».

Νέα αεροπορική τραγωδία

Συνετρίβη, χτες, στη βορειοδυτική περιοχή Ουρουμίγεχ του Ιράν, ένα αεροσκάφος τύπου Φάλκον, στο οποίο επέβαιναν αξιωματικοί και μέλη του παραστρατιωτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, νεκροί ανασύρθηκαν 13 από τους 15 επιβαίνοντες και αγνοούνται 2. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Φρουρών, στρατηγός Αχμάντ Καζεμί καθώς και 7 ανώτατοι αξιωματικοί του. Οι «Φρουροί» λογοδοτούν μόνο στον Μεγάλο Αγιατολάχ και καθήκον τους είναι η τήρηση των «αρχών της Ισλαμικής Επανάστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ