Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΟΡΑΛΕΣ
Προς υπογραφή συμφωνιών με την Κίνα

Την πρόθεσή του για εθνικοποίηση των φυσικών πόρων επανέλαβε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βολιβίας

Ο Εβο Μοράλες με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, χτες στο Πεκίνο

Associated Press

Ο Εβο Μοράλες με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, χτες στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ-ΠΑΡΙΣΙ.-

Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας βρίσκεται από την Κυριακή ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη.

Η ατζέντα των συνομιλιών αλλά και των θεμάτων ευρύτατη, δεδομένου και του ειδικού ενδιαφέροντος που δείχνει η κινεζική κυβέρνηση προς τη Λατινική Αμερική, ως τον κύριο πια ενεργειακό τροφοδότη της οικονομίας της. Αλλα θέματα της ατζέντας για πιθανές διμερείς συμφωνίες ήταν τα αγροτικά προϊόντα αλλά και τα ορυχεία.

Εξάλλου, ο Εβο Μοράλες κάλεσε την Κίνα να επενδύσει στη Βολιβία και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα. Κατά το βρετανικό ΒΒC, ο Κάρλος Βιγιέκας, ένας εκ των συμβούλων του Μοράλες ο οποίος συνοδεύει τον εκλεγμένο πρόεδρο στην πρώτη διεθνή του περιοδεία πριν μάλιστα ορκιστεί επισήμως - που είναι προγραμματισμένο για τις 22 Γενάρη - τόνισε ότι η Κίνα δείχνει ενδιαφέρον να επενδύσει στη βιομηχανία μετατροπής του φυσικού αερίου σε περιβαλλοντολογικά φιλικό βιομηχανικό ντίζελ. Προσκάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να συμμετέχει διά μέσου των κρατικών εταιριών, προσθέτοντας ότι ανάλογες προσκλήσεις έγιναν και στην Ισπανία και τη Γαλλία - χώρες με σοβαρή δραστηριότητα στην αγορά ενέργειας της Βολιβίας. Ο πρόεδρος Μοράλες επανέλαβε ότι οι υδρογονάνθρακες είναι το κεντρικό σημείο της επικείμενης προεδρίας του και ότι θα προχωρήσει σε εθνικοποίησή τους ενώ οποιαδήποτε συμφωνία διά μέσου πάντα των κρατικών εταιριών θα πρέπει να έχει και την έγκριση του Κογκρέσου της Βολιβίας...

Παράλληλα και από τη Βολιβία ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινάρες μετά τη συνάντηση που είχε με ηγετικά στελέχη λαϊκών και εργατικών οργανώσεων, επαναβεβαίωσε ότι η εθνικοποίηση του φυσικού αερίου και των υπολοίπων ενεργειακών πόρων θα είναι πρώτη προτεραιότητα αλλά δεν πρόκειται να αποτρέψει τους ξένους επενδυτές.

Στην Ισπανία, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, ο Μοράλες είχε επίσης συναντήσεις εκτός των μελών της κυβέρνησης και με την ηγεσία των Εργατικών Συνδικάτων, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον λαό της Βολιβίας και στην προσπάθεια που κάνει να ανακτήσει την «ανεξαρτησία» της αλλά και στον ηγέτη της «Ενωμένης Αριστεράς» Γκασπάρ Γιαμαθάρες. Επίσης ο Μοράλες μετέβη στο Βέλγιο που είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ μεταξύ αυτών και τον αρμόδιο για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα και είχε ολιγόωρη στάση στην Ολλανδία πριν μεταβεί τέλος στη Γαλλία, τελευταίο σταθμό επί ευρωπαϊκού εδάφους, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας, Νότιος Αφρική και Βραζιλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ