Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Δε δικαιολογείται ο πανικός»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας επισημαίνει: «Ο μέσος άνθρωπος δε χρειάζεται να αλλάξει τη συμπεριφορά του σε κάτι»

«Ο πανικός δε δικαιολογείται», επισήμανε στο «Ρ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και τόνισε την αναγκαιότητα για ένα ισχυρό σύστημα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

-- Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος πανδημίας απ' τη γρίπη των πτηνών; Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία;

-- «Απ' το 2003 κυρίως, είχε εμφανιστεί στην Απω Ανατολή στα πουλερικά ένας ιός γρίπης ο οποίος ήταν και ιδιαίτερα παθογόνος για τα κοτόπουλα και ιδιαίτερα μεταδοτικός από πουλερικό σε πουλερικό και περνώντας τα χρόνια έδειξε μια ιδιαίτερη ικανότητα να μεταλλάσσεται. Υπήρξαν περιστατικά μετάδοσης σε ανθρώπους τα οποία ήταν εξαιρετικά σπάνια, γύρω στα 100 άτομα σε όλη την Απω Ανατολή τα τελευταία τρία χρόνια, και αφορούσε άτομα που βρίσκονταν σε στενή επαφή, που σχεδόν ζούσαν μαζί με τα άρρωστα ζώα.

Οι μεταλλάξεις του ιού έκαναν τους ειδικούς να φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσουν στην τελική μετάλλαξή του σε έναν ιό που μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους. Ωστόσο, δε δικαιολογεί αυτός ο κίνδυνος αυξημένη ανησυχία στον πληθυσμό. Δικαιολογεί μια αυξημένη επαγρύπνηση των συστημάτων Υγείας στον πλανήτη, ώστε να παρακολουθούν την πορεία του ιού, δικαιολογεί μια αυξημένη επαγρύπνηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, διότι τυχόν μόλυνση των εκτροφών μπορεί να προκαλέσει μαζικό θάνατο των πουλερικών, εγρήγορση των κτηνοτρόφων και των πτηνοτροφικών μονάδων να προστατέψουν τα πουλερικά τους. Ο πανικός όμως δε δικαιολογείται. Ο μέσος άνθρωπος δε χρειάζεται να αλλάξει τη συμπεριφορά του σε κάτι. Αυτό όμως που μπορεί κάθε άνθρωπος να κάνει, είναι να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να διατηρήσει και να αναπτύξει τα συστήματα δημόσιας Υγείας τα οποία στα πλαίσια της υποβάθμισης του κράτους Πρόνοιας υποβαθμίζονται. Να απαιτήσει τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά η δημόσια υγεία. Ενα σύστημα έγκαιρης διάγνωσης κρουσμάτων, το οποίο πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση».

-- Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση του κρέατος των πουλερικών;

-- «Τα ωμά κρέατα έτσι και αλλιώς μπορεί να φέρουν μικρόβια. Τα οποία όμως μικρόβια καταστρέφονται εφαρμόζοντας στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, σαπούνισμα του πάγκου και των σκευών αφού τα χρησιμοποιήσουμε, τοποθέτηση των ωμών κρεάτων στο κάτω μέρος του ψυγείου ώστε να μην στάζουν στα ωμά τρόφιμα) και με το μαγείρεμα. Γενικά τα μικρόβια και οι ιοί και προφανώς ο ιός της γρίπης των πουλερικών καταστρέφεται με το μαγείρεμα».

-- Μπορεί κανείς να προστατευτεί από τη γρίπη των πουλερικών κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης ή αγοράζοντας κάποια φάρμακα;

-- «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε φάρμακα στο σπίτι μας αφού οι πιθανότητες πανδημίας είναι πολύ μικρές και η πιθανότητα να αρρωστήσει ο καθένας από μας που θα πληρώσει τα φάρμακα αυτά είναι ακόμα μικρότερες. Και έτσι και αλλιώς δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι τα φάρμακα αυτά θα έχουν αποτελεσματικότητα. Και προφανώς δε λειτουργούν προληπτικά.

Εμβόλιο για τον ιό της γρίπης των πουλερικών δεν υπάρχει και το εμβόλιο της γρίπης που κυκλοφορεί πρέπει να το κάνουν μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, άτομα μεγάλης ηλικίας, ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες Υγείας με στόχο την προστασία των ασθενών τους, οι απασχολούμενοι στην πτηνοτροφία (εκτροφείς, σφαγείς κλπ.) και πάντα μετά τη συμβουλή του γιατρού τους».


Ν.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληροφορίες - και οδηγίες - για τη νέα γρίπη(2009-05-20 00:00:00.0)
«Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό»(2006-01-12 00:00:00.0)
Απαγόρευσαν την εισαγωγή άγριων πτηνών(2005-10-27 00:00:00.0)
Αύξηση κερδών της «ΡΟΣ» κατά 263%!(2005-10-20 00:00:00.0)
«Υποπτο» κρούσμα στη Φιλανδία(2005-08-27 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η επιδημία...(2004-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ