Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Η πρόταση κανονισμού για την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων

Η πρόταση αφορά τη χορήγηση υποχρεωτικών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων για εξαγωγή σε χώρες με προβλήματα Δημόσιας Υγείας

Πρόκειται για κανονισμό που εξασφαλίζει την ομοιόμορφη εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), των αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Αφορά την υποχρεωτική χορήγηση της άδειας ευρεσιτεχνίας από τις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να παραχθούν αντίγραφα, φαρμάκων από τις φτωχές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα Δημόσιας Υγείας (ΔΥ) -- ως το 2000 περίπου οι νόμοι περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των μονοπωλίων φαρμάκου απαγόρευαν την αντιγραφή οποιουδήποτε προϊόντος από άλλη εταιρία, για τουλάχιστον 5 χρόνια. Επιπλέον τον Αύγουστο του 2003, επεκτάθηκε η απόφαση, ώστε οι εταιρίες που παράγουν αντίγραφα να μπορούν και να τα εξάγουν στις φτωχές χώρες, οι οποίες δεν έχουν δυνατότητα και υποδομές για την παραγωγή αντιγράφων και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση της υποχρεωτικής χορήγησης άδειας ευρεσιτεχνίας για τα διάφορα φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα.

(Πρέπει να αναφερθεί ότι σε αυτή την απόφαση αντιστάθηκαν σταθερά οι ΗΠΑ, που έχουν τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες και δε θέλουν να σπάσει το μονοπώλιο που απολαμβάνουν. Τελικά όμως η πρόταση πέρασε, με τη διευκρίνιση ότι απαγορεύεται η επανεισαγωγή στις ΗΠΑ των φθηνών φαρμάκων που προορίζονται για εξαγωγή και ο κατάλογος των φαρμάκων για τον οποίο θα ισχύει η ρύθμιση θα είναι πολύ συγκεκριμένος και περιορισμένος - «BBC News»).

Η ουσία είναι ότι πρόκειται για ρύθμιση στα πλαίσια του ισχυρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες, (προσπάθεια να σπάσει το μονοπώλιο των φαρμακοβιομηχανιών των ΗΠΑ) που αναδεικνύει και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Παράλληλα εξασφαλίζεται και μια κάποια διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων ΔΥ στις φτωχές χώρες που έχει αρχίσει να απειλεί και τις περισσότερο «αναπτυγμένες».

Επίσης πρέπει να αναδειχτεί το γεγονός ότι οι φαρμακοβιομηχανίες αντιλαμβάνονται ότι οι φτωχότερες χώρες με τους τεράστιους πληθυσμούς τους, για να αποτελέσουν κομμάτι της αγοράς των φαρμακοβιομηχανιών, θα πρέπει να μπορούν να αγοράζουν, γεγονός που απαιτεί να παράγονται και να εξάγονται και πιο φθηνά φάρμακα.

Τα ζητήματα που θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), μέσα από τον κανονισμό, είναι τα εξής:

  • Να μπορούν οι εταιρίες που θα αγοράσουν την άδεια αντιγραφής ενός προϊόντος να εξάγουν τα προϊόντα τους όχι μόνο σε χώρες που είναι μέλη του ΠΟΕ (όπως ορίζει η απόφαση του ΠΟΕ) αλλά και σε άλλες φτωχές χώρες.
  • Να ελαστικοποιηθούν οι όροι (απαιτήσεις, δικαιολογητικά, να μην υπάρχει κρατικός έλεγχος σε βιβλία ποσοτήτων, βιβλία εξαγωγών κλπ) για να αγοραστεί το δικαίωμα παραγωγής αντιγράφων, διαφορετικά αν οι όροι είναι αυστηροί δε θα ενδιαφερθούν εταιρίες να επενδύσουν στην παραγωγή τέτοιων φαρμάκων.
  • Να μπουν ρυθμίσεις που θα απαγορεύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό (π.χ. υπερπαραγωγή προϊόντος ή επανεισαγωγή των φαρμάκων στην ΕΕ σε πιο ακριβή τιμή από την τιμή πώλησης στις φτωχές χώρες).
  • Να μπορούν οι Μη Κυβερνητικές (ΜΚΟ), διεθνείς και οργανώσεις του ΟΗΕ να αποτελέσουν τους συλλογικούς αγοραστές τέτοιων φαρμάκων για πολλές χώρες μαζί.
  • Η αμοιβή για την αγορά της άδειας να καθορίζεται με βάση την οικονομική αξία της χρήσης που έχει επιτραπεί δυνάμει της άδειας στη σχετική χώρα.
  • Μια χώρα της ΕΕ μπορεί να υποκαταστήσει την κυβέρνηση της χώρας που εισάγει τα φάρμακα, στην περίπτωση που πρέπει να διενεργηθεί έρευνα για να ακυρωθεί άδεια κάποιας εταιρίας.

Η επιτροπή Ανάπτυξης της ΕΕ σχολιάζει ότι οι κανόνες είναι αυστηροί, ενώ η επιτροπή ΔΥ, Ασφάλειας και Τροφίμων της ΕΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στον κάτοχο της άδειας να εμπλέκεται περισσότερο ενεργά στον έλεγχο της χορήγησης της άδειας και στις άλλες διαδικασίες.

Η επιτροπή Νομικών Θεμάτων της ΕΕ επιπλέον αναφέρει ότι για να μη δημιουργηθεί πλεονέκτημα ανταγωνισμού στις εταιρίες που θα παράγουν πιο φθηνά φάρμακα και οι οποίες μπορεί να εκμεταλλευτούν την άδεια πάνω από τα χρονικά όρια που καθορίζονται, θα πρέπει κριτήριο ελέγχου να είναι όχι η εμπορική άδεια, αλλά η διαδικασία επιστημονικής γνώμης (;).

Απ' όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό πως οι όποιες ρυθμίσεις δεν είναι σε όφελος των λαών της ΕΕ. Τα φάρμακα, όπως και η επιστημονική γνώση και τεχνική που οδηγεί στην παραγωγή τους, είναι κοινωνικά αγαθά. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός όχι μόνο δεν μπορεί να αποδέχεται, αλλά πρέπει να παλεύει ενάντια σε όλες τις ρυθμίσεις και τους νόμους προστασίας των μονοπωλίων που απαγορεύουν ή δυσκολεύουν το λαό να αποκτά είδη πρώτης ανάγκης.

Εξάλλου είναι δικαίωμα κάθε χώρας και με την οικονομική στήριξη από διεθνείς οργανισμούς να μπορεί να κατέχει τις υποδομές, την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι απαραίτητο για την εσωτερική παραγωγή των ειδών πρώτης ανάγκης (όπως τα φάρμακα) και τα άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. (Στον παρών κανονισμό δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός για την ενίσχυση ή ανάπτυξη υποδομών που θα βοηθούσαν τα φτωχές χώρες να μειώσουν - εξαλείψουν την εξάρτησή τους από τα μονοπώλια φαρμάκου, απλά γίνονται ρυθμίσεις για την εισαγωγή φθηνών - φαρμάκων. Το γεγονός αυτό το παραδέχεται μέσα από την αιτιολογική έκθεση και το ΕΚ).

Επιπλέον αποτελεί υποχρέωση του κράτους κάθε χώρας να φροντίζει και να προστατεύει την υγεία του λαού, όπως και η ρύθμιση των θεμάτων που την αφορούν. Το ΕΚ όμως φροντίζει να εμπλακούν πιο ενεργά, να είναι υπεύθυνες οι ΜΚΟ για στις αγοραπωλησίες, των φαρμάκων. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι ΜΚΟ (πολλές φορές φερέφωνα κυβερνήσεων διαφόρων χωρών) να αποφασίζουν τον προμηθευτή των φαρμάκων και με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η κερδοφορία συγκεκριμένων εταιρειών. Ακόμα δίνεται η δυνατότητα για τις ΜΚΟ να επεμβαίνουν στις εμπορικές αλλά και εξωτερικές πολιτικές των κρατών - χωρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Κ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχονται νέες ανατιμήσεις «φωτιά» (2005-10-04 00:00:00.0)
Πιθανή πανδημία από ιούς και μονοπώλιο (2005-09-20 00:00:00.0)
«Γλυκιές» αποφάσεις για τους φαρμακοβιομηχάνους (2003-06-04 00:00:00.0)
Ανατιμήσεις απ' το παράθυρο (2001-11-16 00:00:00.0)
«Πτήση» επαγρύπνησης πάνω από τις ανεξάντλητες «βουνοκορφές» της έρευνας (2001-02-25 00:00:00.0)
Φαρμακο-λογία στο φόντο της λίστας (1996-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ