Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Ερχονται νέες ανατιμήσεις «φωτιά»

Η νέα τιμολογιακή πολιτική φαρμάκων που προωθεί η κυβέρνηση, δίνει το πράσινο φως για νέες ανατιμήσεις σε χιλιάδες φάρμακα ευρείας κατανάλωσης

Προ των πυλών βρίσκονται πλέον οι αυξήσεις τιμών σε χιλιάδες φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας που θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφέρει ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων που επιβάλει η κυβέρνηση. Ηδη, από την προηγούμενη Παρασκευή, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που περιλαμβάνει τις σχετικές ρυθμίσεις βάσει των ανακοινώσεων που έκανε προ μηνών ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επικαλούμενη την αναγκαιότητα ενίσχυσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας - ουσιαστικά των κερδών των βιομηχάνων - και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που «έδειξε το δρόμο» για ανατιμήσεις στα φάρμακα, ικανοποιεί πάγιες αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Τέτοιες που σε κάθε περίπτωση θα οδηγήσουν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών.

Το νέο πλαίσιο για την τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

Πρώτον, η τιμή των νέων φαρμάκων θα καθορίζεται στο εξής με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις δύο φθηνότερες της ΕΕ και τη φθηνότερη από τις δέκα της διεύρυνσης. Δεύτερον, στο εξής, τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα θα παίρνουν εξ αρχής την τιμή που έχει το αντίστοιχο πρωτότυπο εισαγόμενο φάρμακο. Καταργείται, δηλαδή, όπως το απαιτούσαν οι φαρμακοβιομήχανοι, η τιμολόγηση των εγχωρίως παραγομένων με βάση τα κοστολογικά τους στοιχεία που ενδεχομένως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια υποτυπώδη συγκράτηση της τιμής.

Με το νέο τρόπο τιμολόγησης για τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, αναμένεται ότι αυτομάτως θα εκτιναχτούν οι τιμές πολλών από αυτά - κυρίως των λεγόμενων φθηνών - που πωλούνται μέχρι τρία ευρώ. Για αυτή την κατηγορία φαρμάκων, στελέχη του υπουργείου έχουν εκφράσει την πρόθεση ακόμα και να υπερδιπλασιάσουν την τιμή τους με πρόσχημα την αποτροπή της αντικατάστασής τους από άλλα ακριβότερα. Με δεδομένο ότι τα φάρμακα που πωλούνται μέχρι 3 ευρώ, αποτελούν το 48% του όγκου των πωλήσεων των φαρμάκων, είναι φανερό ότι πρόκειται για φάρμακα που λίγο ως πολύ χρησιμοποιεί ο καθένας και άρα οι ανατιμήσεις που θα επιβληθούν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η μείωση της τιμής των φαρμάκων μετά τη λήξη της πατέντας, κατά 20%, και διατηρείται η διαμόρφωση της τιμής των αντιγράφων στο ποσοστό του 80% των πρωτοτύπων.

Τέλος, καθιερώνεται η επιστροφή ενός ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τη μορφή της έκπτωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ