ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Ο ΣΕΒ τα θέλει όλα «εδώ και τώρα»

Δέσμη προτάσεων για το περιεχόμενο της φορολογικής μεταρρύθμισης κατέθεσε χτες ο ΣΕΒ, αξιώνοντας στην ουσία από την κυβέρνηση να κάνει εντελώς συμβολική τη φορολογία των κερδών των βιομηχάνων

Πρωτοφανείς αξιώσεις προβάλλουν οι μεγαλοβιομήχανοι, οι οποίοι ενόψει και της φορολογικής μεταρρύθμισης ζητούν τα πάντα «εδώ και τώρα». Η υιοθέτηση τέτοιων προτάσεων, ακόμη και η σκέψη για την υλοποίησή τους, θα αποτελέσει ανοιχτή πρόκληση για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, ΕΒΕ, τους αγρότες τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας, οι οποίοι σε μια τέτοια προοπτική θα κληθούν να αναπληρώσουν και τις νέες φοροελαφρύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Επί της ουσίας, ο ΣΕΒ στις «θέσεις για το φορολογικό σύστημα» αξιώνει καθεστώς «φορολογικού παραδείσου» στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των μελών του και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Οι βιομήχανοι στο συγκεκριμένο κείμενο δίνουν περισσότερο τις γενικές κατευθύνσεις για τη φορολογική πολιτική που επιθυμούν, χωρίς να μπαίνουν σε «λεπτομέρειες» για το ύψος των φορολογικών συντελεστών κ.ά.

Ανάμεσα σε άλλα αξιώνουν και τα παρακάτω:

  • Η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων σε άμεσους φόρους και ειδικούς φόρους κατανάλωσης να είναι μεταξύ των τριών χαμηλότερων χωρών της ΕΕ.
  • Να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις με ευρύτατη εφαρμογή των αφορολόγητων αποθεματικών και την αναγνώριση της απόσβεσης που επιλέγει ο επενδυτής κατά περίπτωση.
  • Διάφορες κρατικές επιδοτήσεις (για περιφέρεια, λεγόμενες νέες τεχνολογίες, έρευνα).
  • Σημαντικά μειούμενο φόρο στα μη διανεμόμενα κέρδη.
  • Απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο πετρελαιοειδών που καταναλώνονται στην παραγωγή με στόχο το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
  • Κατάργηση ή περιορισμό όλων των φόρων υπέρ τρίτων.
  • Πρόσθετα κίνητρα για τη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
  • Ανταγωνιστικότερο πλαίσιο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με πληθώρα φοροεκπτώσεων.
  • Για τους «τοπικούς φόρους» (ΟΤΑ) αξιώνουν να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.
  • Κατάργηση των φόρων περιουσίας για τα ακίνητα των επιχειρήσεων.
  • Ενοποίηση των φόρων για τη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία με ένα και μοναδικό φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.
  • Αύξηση της φοροέκπτωσης για ομαδικές ασφαλίσεις προσωπικού μέχρι και το 12% των καταβαλλόμενων μισθών.
  • Την εισαγωγή του ΦΠΑ στην οικοδομή και την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης τουλάχιστον στην πρώτη μεταβίβαση...

ΕΦΟΡΙΑ
Τα δικαιολογητικά για την αγορά πρώτης κατοικίας

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν στην Εφορία για τη χορήγηση της προβλεπόμενης φοροαπαλλαγής για την απόκτηση πρώτης κατοικίας κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ολα τα δικαιολογητικά πρέπει κατ' αρχήν να υποβάλλονται ταυτόχρονα με την υποβολή του αιτήματος για τη φοροαπαλλαγή. Εξαιρούνται όσα από αυτά δε συνυποβάλλονται για λόγους που αφορούν την αρμόδια για την έκδοσή τους διοικητική αρχή. Στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση και να τα προσκομίσουν όταν αυτό είναι δυνατό.

Συγκεκριμένα, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά απαιτούνται τα παρακάτω:

  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου και ληξιαρχική πράξη γάμου ή γέννησης τέκνου, εφόσον τα στοιχεία του γάμου ή της γέννησης δεν προκύπτουν από αυτό.
  • Τοπογραφικό διάγραμμα με δήλωση μηχανικού ότι το αγοραζόμενο οικόπεδο ή το οικόπεδο μέσα στο οποίο βρίσκεται η αγοραζόμενη κατοικία είναι οικοδομήσιμο και βρίσκεται μέσα σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα στα όρια οικισμού χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο. Το συγκεκριμένο δε χρειάζεται σε περίπτωση που έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής από την οποία να προκύπτουν οι παραπάνω αναγκαίες προϋποθέσεις.
  • Υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο αγοραστής να βεβαιώνει τα εξής: Α) Οτι τόσο ό ίδιος όσο και ο σύζυγος και τα ανήλικα τέκνα τους δεν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικοδομήσιμο οικόπεδο, τα οποία πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας. Β) Οτι τόσο ο ίδιος όσο και ο σύζυγος δεν έχουν τύχει απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιάς ή γονικής παροχής για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Γ) Οτι δεν είναι συγγενής πρώτου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον πωλητή. Δ) Οτι δεν έχει μεταβιβάσει κατά την προηγούμενη πενταετία την επικαρπία της κατοικίας ή την ψιλή κυριότητα ή επικαρπία οικοπέδου που πληρούσαν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας. Ε) Οτι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Από το συγκεκριμένο εξαιρούνται οι Ελληνες ή ομογενείς κάτοικοι του εξωτερικού. Στ) Οτι αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσκομίσει, μετά την κατάρτιση του συμβολαίου, τα πιστοποιητικά που τυχόν θα ζητηθούν από την Εφορία.
  • Να συμπληρωθεί το ειδικό έντυπο της Εφορίας με την αναλυτική κατάσταση ακινήτων της οικογένειας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της υπεύθυνης δήλωσης.

Να σημειωθεί ότι τα ισχύοντα ποσά απαλλαγής για αγορά πρώτης κατοικίας είναι: Για τον άγαμο και τον έγγαμο τα 65.000 ευρώ. Για τον έγγαμο με 1 παιδί τα 100.000 ευρώ, με 2 παιδιά τα 140.000 ευρώ και με 3 παιδιά τα 170.000 ευρώ. Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας που θεωρείται ότι καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειες είναι τόσο για τον άγαμο όσο και τον έγγαμο τα 70 τ.μ τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και κατά 25 τ.μ από το τρίτο παιδί και μετά.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Επεξεργάζονται από κοινού σκληρό πακέτο μέτρων

Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση της ΝΔ, προετοιμάζουν μεθοδικά το έδαφος για την επιβολή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος λαϊκών στρωμάτων, με αφορμή τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Οπως προκύπτει από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα, ώστε το 2004 και έως το τέλος του 2005 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. Με απλά λόγια, θα απαιτηθούν μέτρα, τα οποία αποτιμώνται στα 1,6 δισ. ευρώ και τα οποία θα αφορούν είτε μείωση δαπανών, είτε αύξηση εσόδων, είτε και συνδυασμό των δύο.

Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ήδη δραστικό περιορισμό των δαπανών και σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμα χειρότερα, η απαιτούμενη... προσαρμογή μπορεί να είναι περισσότερο οδυνηρή, αν τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης της δημοσιονομικής απογραφής (εξετάζονται οι εξοπλιστικές δαπάνες και τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων) καταδείξουν για το 2003, έλλειμμα υψηλότερο από το 3,2% του ΑΕΠ, όπως αναγνωρίζεται σήμερα. Ενας επιπρόσθετος μοχλός πίεσης είναι το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο, σύμφωνα με τη νέα ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας που κυοφορείται στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς...

Στα πλαίσια αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύριο Πέμπτη, υιοθετεί σχέδιο απόφασης, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 104 της Συνθήκης του Μάαστριχτ περί υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Το σχέδιο επισημαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και θα παραδοθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ), όπου και θα συζητηθεί στις 5 του ερχόμενου Ιούλη. Εξ άλλου, με άλλο σχέδιο συστάσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη μέτρων, ώστε ως το τέλος του 2005 να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ τα επόμενα χρόνια θα πρέπει το «διαρθρωτικά προσαρμοσμένο έλλειμμα» να μειώνεται τουλάχιστον κατά 0,5% κάθε χρόνο με στόχο την πλήρη εξάλειψή του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ