ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Στη δίνη των μεγαλοσυμφερόντων

Πληθαίνουν τα αδιέξοδα που έχουν προκληθεί από τις μεθοδεύσεις των εκάστοτε κυβερνώντων

Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο το πολυδάπανο έργο του φυσικού αερίου που επί δύο δεκαετίες υπονομεύτηκε από τους εκάστοτε κυβερνώντες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, με αποτέλεσμα σήμερα σχεδόν όλοι να μιλάνε για ένα προβληματικό έργο.

Στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ενώ στις μοιρασιές γύρω από το έργο, φαίνεται να έχουν μπει - εκτός των ελληνορωσικών ιδιωτικών συμφερόντων, που στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από τον όμιλο Κοπελούζου - και τα συμφέροντα της ιταλικής ENEL και της πολυεθνικής SHELL, οι κυβερνώντες έχουν περιοριστεί σε ρόλο επιδιαιτησίας των αντικρουόμενων αυτών συμφερόντων. Σ' αυτό το φόντο και ενώ δεν υπήρξε καμιά επίσημη ενημέρωση για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο πρωθυπουργικό γραφείο, στην οποία συμμετείχε η αρμόδια υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, έγινε γνωστό ότι η Β. Παπανδρέου φεύγει εσπευσμένα τις επόμενες ημέρες για τη Μόσχα.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης, η Β. Παπανδρέου στη ρωσική πρωτεύουσα θα συναντηθεί με ανώτατους πολιτικούς παράγοντες για να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων θέμα αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων. Μάλιστα, η Β. Παπανδρέου φέρεται να κομίζει πρόταση προς τους Ρώσους για ανάληψη της κατασκευής του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού (το κόστος του υπολογίζεται περί τα 45 δισ. δρχ.) από ελληνικές εταιρίες, ενώ το σχετικό κόστος θα προτείνει να συμψηφιστεί με το κόστος που αναλογεί σε αντίστοιχες ποσότητες φυσικού αερίου. Η πρόταση ερμηνεύεται από πολλούς ως προσπάθεια της Β. Παπανδρέου να ισορροπήσει τα συμφέροντα Κοπελούζου, που φέρονται να έχουν "θιχτεί" μετά τον αποκλεισμό του από το διαγωνισμό για τα δίκτυα, ο οποίος συνάντησε την έντονη αντίδραση του μεγαλοεπιχειρηματία. Οι εν λόγω ερμηνείες φαίνεται να έχουν κάποια βάση, καθώς φέρεται να είναι γνωστό στην υπουργό Ανάπτυξης - από αρμόδιους επιστήμονες και όχι μόνο - ότι το πρόβλημα της ελλιπούς μεταφοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν οφείλεται κατά κύριο λόγο στον βουλγαρικό αγωγό, αλλά στον αγωγό της Ουκρανίας, από τον οποίο μεταφέρονται ποσότητες και για άλλα κράτη, με αποτέλεσμα σε περιόδους μεγάλης ζήτησης, όπως είναι οι χειμερινοί μήνες, η δυναμικότητά του να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες των αντίστοιχων χωρών σε φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες επιβεβαιώνονται και από πλευράς της ΔΕΠΑ, η Ρωσία αδυνατεί αυτή τη στιγμή να παραδώσει στα σύνορα της χώρας φυσικό αέριο στην ποιότητα και την ποσότητα που ορίζεται στη σύμβαση. Μάλιστα, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, οι ποσότητες φυσικού αερίου στον ελληνικό αγωγό συνεχώς περιορίζονται, καθώς το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου που διαθέτει η Ρωσία δεν είναι τέτοιας δυναμικότητας. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, είναι η ΔΕΗ να μην μπορεί, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, να βάλει σε λειτουργία το Μεγάλο Λαύριο, ενώ η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) να περιορίσει από προχθές την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 45% για να μην τεθεί εκτός λειτουργίας ολόκληρο στο σύστημα φυσικού αερίου. Ολα αυτά μία μόλις εβδομάδα μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία, ότι η λειτουργία του σταθμού του Λαυρίου με χρήση φυσικού αερίου θα απέκλειε την πιθανότητα "μπλακ άουτ" στο Λεκανοπέδιο.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν την εγκληματικά στρεβλή ανάπτυξη τόσο του έργου του φυσικού αερίου, όσο και του ενεργειακού τομέα της χώρας γενικότερα, μία ανάπτυξη καθ' όλα υπονομευτική, με σκοπό την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, οι επιπτώσεις της οποίας δεν έχουν ακόμη γίνει εμφανείς σε όλες τους τις διαστάσεις.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Γενικολογίες για τα πρόσθετα τροφίμων

Τα πρόσθετα τροφίμων και πότε αυτά θεωρούνται ασφαλή - όσο μπορεί να διασφαλιστεί αυτό επιστημονικά - είναι το θέμα του εβδομαδιαίου "δελτίου ενημέρωσης για τους καταναλωτές" που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, τα πρόσθετα συμβολίζονται με το γράμμα "Ε" συνοδευόμενο από έναν αριθμό και αναγράφονται επάνω στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων. Το σύμβολο αυτό αντιστοιχεί σε εγκεκριμένο πρόσθετο συστατικό,δηλαδή, μια ουσία που συνήθως δεν καταναλώνεται μόνη της αλλά προστίθεται στα τρόφιμα σε πολύ μικρή ποσότητα για να προσδώσει καλύτερες ιδιότητες ή να βελτιώσει τη συντήρησή τους. Πρόκειται για ουσίες χημικής ή φυσικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται ως χρωστικές, συντηρητικά, γλυκαντικά κλπ.

Η χρήση και το ποσοστό προσθήκης προσθέτων στα τρόφιμα προβλέπονται στον κώδικα τροφίμων και ποτών βάσει των σχετικών κανονισμών που ορίζει η ΕΕ, οι οποίοι καταρτίστηκαν μετά από έγκριση των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων. Κατά την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως τα συσσωρευτικά ή ενισχυτικά αποτελέσματα της χρήσης τους στον ανθρώπινο οργανισμό, φαινόμενα δυσανεξίας του ανθρώπου σε ξένες ουσίες, η αποδεκτή ημερήσια δόση, η πιθανή ημερήσια πρόσληψη από το σύνολο των τροφών κ.ά. Η κατηγορία των χρωστικών χαρακτηρίζεται ως "Ε" από 100 μέχρι 199. Η κατηγορία των συντηρητικών ως "Ε" από 200 μέχρι 299 και τα αντιοξειδωτικά ως "Ε" από 300 μέχρι 399.

Βεβαίως, αξίζει να σημειώσουμε ότι τελικά οι καταναλωτές που μπορεί να έχουν "αδυναμία" σε κάποια από αυτά τα τρόφιμα που περιέχουν "Ε", δε γνωρίζουν ακριβώς από ποιο σημείο και έπειτα αρχίζει η κατανάλωσή τους να γίνεται επικίνδυνη για την υγεία τους, πράγμα για το οποίο η ΕΕ φαίνεται ότι δεν έκρινε σκόπιμο να επιβάλει την αναγραφή του επάνω στη συσκευασία του προϊόντος. Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έχουν παρατηρηθεί τοξικολογικές ή άλλες βλάβες (π. χ., καρκινογένεση) αλλά... "μόνο σε εργαστηριακές μελέτες και όχι άμεσα στον άνθρωπο".

Πάντως, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενημερώνει καλού κακού, ότι η επανειλημμένη κατανάλωση και κατάχρηση του ίδιου πρόσθετου δεν ενδείκνυται γιατί συσσωρεύεται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι είναι θέμα των καταναλωτών να... απομνημονεύσουν τα διάφορα είδη προσθέτων βάσει των κωδικών τους για το καλό τους!

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΝΤ
Αυξάνεται η συμμετοχή της χώρας κατά 94,16 δισ.

Αυξάνεται κατά 94,16 δισ. δραχμές η συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs). Αυτό προβλέπει σχετική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 11-11-98 (δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ΦΕΚ 252Α/12-11-98), η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

  • Αυξάνεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ κατά 235,4 εκατ. SDRs (ήτοι από 587,60 εκατ. SDRs σε 823 εκατ. SDRs).
  • Από τα 235,4 εκατ. SDRs που είναι η αύξηση της συμμετοχής της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ το 25% (ή 58,85 εκατ. SDRs) θα καταβληθεί σε SDRs ή σε νομίσματα άλλων κρατών μελών του ΔΝΤ και το υπόλοιπο 75% (ή 176,55 εκατ. SDRs) σε εγχώριο νόμισμα, δηλαδή δραχμές.

Για την υλοποίηση της παραπάνω Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου - δηλαδή την αύξηση της συμμετοχής της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ κατά 235,4 εκατ. SDRs - ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 94,160 δισ. δραχμών. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας με άτοκο δάνειο που θα χορηγήσει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Νέα δάνεια από την ASPIS BANK

H ASPIS BANK ανακοίνωσε την απόφασή της να χορηγεί από χτες στεγαστικό δάνειο 15ετούς διάρκειας, με σταθερό επιτόκιο 9,90% καθαρό (δηλαδή, χωρίς τις επιβαρύνσεις ΕΦΤΕ κλπ.) για τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ μετά τη διετία το επιτόκιο θα μετατρέπεται σε κυμαινόμενο. Για ποσό δανείου ύψους 1.000.000 δραχμών - και με την υπόθεση ότι το επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο στο 9,90% και για τα υπόλοιπα 13 χρόνια (μέχρι δηλαδή την πλήρη εξόφληση του δανείου) - η μηνιάτικη τοκοχρεολυτική δόση ανέρχεται στο ποσό των 10.485 δραχμών (χωρίς τις επιβαρύνσεις).

Η διοίκηση της Τράπεζας, στην προσπάθειά της να λανσάρει σαν "ευνοϊκό" το συγκεκριμένο στεγαστικό δάνειο, αναφέρει ότι με το δάνειο αυτό "ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι από τις αλλαγές στα επιτόκια (...) και την αναμενόμενη είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ". Αφήνει, δηλαδή, να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι μετά τη διετία τα επιτόκια των δανείων στην Ελλάδα (άρα και το συγκεκριμένο επιτόκιο στεγαστικού δανείου 9,9%) θα μειωθούν στο επίπεδο των χαμηλών επιτοκίων που ισχύουν στις άλλες χώρες - μέλη της ΟΝΕ.

Σε περίπτωση, όμως, που τα επιτόκια στην Ελλάδα - για οποιοδήποτε λόγο - αυξηθούν, μετά τη διετία, τότε θα αυξηθεί και η τοκοχρεολυτική δόση του στεγαστικού δανείου της ASPIS, που για την πρώτη διετία ορίστηκε σταθερό στο 9,9%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ