Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Γενικολογίες για τα πρόσθετα τροφίμων

Τα πρόσθετα τροφίμων και πότε αυτά θεωρούνται ασφαλή - όσο μπορεί να διασφαλιστεί αυτό επιστημονικά - είναι το θέμα του εβδομαδιαίου "δελτίου ενημέρωσης για τους καταναλωτές" που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, τα πρόσθετα συμβολίζονται με το γράμμα "Ε" συνοδευόμενο από έναν αριθμό και αναγράφονται επάνω στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων. Το σύμβολο αυτό αντιστοιχεί σε εγκεκριμένο πρόσθετο συστατικό,δηλαδή, μια ουσία που συνήθως δεν καταναλώνεται μόνη της αλλά προστίθεται στα τρόφιμα σε πολύ μικρή ποσότητα για να προσδώσει καλύτερες ιδιότητες ή να βελτιώσει τη συντήρησή τους. Πρόκειται για ουσίες χημικής ή φυσικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται ως χρωστικές, συντηρητικά, γλυκαντικά κλπ.

Η χρήση και το ποσοστό προσθήκης προσθέτων στα τρόφιμα προβλέπονται στον κώδικα τροφίμων και ποτών βάσει των σχετικών κανονισμών που ορίζει η ΕΕ, οι οποίοι καταρτίστηκαν μετά από έγκριση των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων. Κατά την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως τα συσσωρευτικά ή ενισχυτικά αποτελέσματα της χρήσης τους στον ανθρώπινο οργανισμό, φαινόμενα δυσανεξίας του ανθρώπου σε ξένες ουσίες, η αποδεκτή ημερήσια δόση, η πιθανή ημερήσια πρόσληψη από το σύνολο των τροφών κ.ά. Η κατηγορία των χρωστικών χαρακτηρίζεται ως "Ε" από 100 μέχρι 199. Η κατηγορία των συντηρητικών ως "Ε" από 200 μέχρι 299 και τα αντιοξειδωτικά ως "Ε" από 300 μέχρι 399.

Βεβαίως, αξίζει να σημειώσουμε ότι τελικά οι καταναλωτές που μπορεί να έχουν "αδυναμία" σε κάποια από αυτά τα τρόφιμα που περιέχουν "Ε", δε γνωρίζουν ακριβώς από ποιο σημείο και έπειτα αρχίζει η κατανάλωσή τους να γίνεται επικίνδυνη για την υγεία τους, πράγμα για το οποίο η ΕΕ φαίνεται ότι δεν έκρινε σκόπιμο να επιβάλει την αναγραφή του επάνω στη συσκευασία του προϊόντος. Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έχουν παρατηρηθεί τοξικολογικές ή άλλες βλάβες (π. χ., καρκινογένεση) αλλά... "μόνο σε εργαστηριακές μελέτες και όχι άμεσα στον άνθρωπο".

Πάντως, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενημερώνει καλού κακού, ότι η επανειλημμένη κατανάλωση και κατάχρηση του ίδιου πρόσθετου δεν ενδείκνυται γιατί συσσωρεύεται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι είναι θέμα των καταναλωτών να... απομνημονεύσουν τα διάφορα είδη προσθέτων βάσει των κωδικών τους για το καλό τους!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντοπίστηκε παιχνίδι με επικίνδυνο συστατικό (2010-10-27 00:00:00.0)
Τα μεταλλαγμένα (2005-03-29 00:00:00.0)
Δεσμεύτηκαν αλλοιωμένα σοκολατένια αβγά (2002-04-19 00:00:00.0)
Οι φρέσκες ...παγοκολόνες (1999-07-04 00:00:00.0)
"Λουκέτο" στην "Post Market" (1999-04-01 00:00:00.0)
Προσοχή στην κατανάλωση παγωτών (1998-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ