Από τη συμμετοχή του ΚΚ Τουρκίας στις κινητοποιήσεις |
Παρατείνοντας τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, με επιδρομές ακόμα και σε σπίτια, επιστρατεύοντας εναντίον διαδηλωτών κανόνια νερού, σπρέι πιπεριού κ.λπ., οι δυνάμεις καταστολής εντείνουν την επιχείρηση εκφοβισμού και φίμωσης, καθώς η αντιλαϊκή πολιτική αναζωπυρώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Την ίδια ώρα φουντώνουν ενδοαστικές διεργασίες, με ζητούμενο προτεραιότητες και συμμαχίες πιο ευνοϊκές για την τουρκική πλουτοκρατία, που επιδιώκει τη γεωπολιτική της αναβάθμιση.
Σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών, από τις 19 Μάρτη μέχρι χτες είχαν γίνει πάνω από 1.400 συλλήψεις, με κατηγορίες για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και «υβριστικά συνθήματα» κατά του Ερντογάν και της οικογένειάς του, αλλά και για σύνδεση με «τρομοκρατικές οργανώσεις» και «εμπόριο ναρκωτικών». Πολλά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων και δημοσιογράφων που δέχτηκαν επίθεση αστυνομικών ενώ επιχειρούσαν να καλύψουν τα γεγονότα.
2025 The Associated Press. All |
Από επίθεση δυνάμεων καταστολής κατά διαδηλωτών, στην Κωνσταντινούπολη |
Στο μεταξύ, το CHP - που επιδιώκει ακόμα πιο αποφασιστικά να εξελιχθεί σε κεντρικό πόλο διεργασιών στον αστικό πολιτικό χάρτη - ανακοίνωσε ότι στις εσωκομματικές εκλογές της 23ης Μάρτη, ο Ιμάμογλου, που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, έλαβε και επίσημα το χρίσμα του κόμματος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές (κανονικά προγραμματισμένες για το 2028), με πάνω από 15 εκατομμύρια ψήφους. Μάλιστα, μέρος στη διαδικασία δεν πήραν μόνο μέλη του CHP αλλά και άλλοι, με τη λεγόμενη «ψήφο αλληλεγγύης».
Χτες ο ηγέτης του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, σε δηλώσεις του αφού επισκέφτηκε τον Ιμάμογλου στις φυλακές Μαρμαρά όπου έχει οδηγηθεί, επανέλαβε τα περί απόπειρας πραξικοπήματος από το ΑΚΡ, προσθέτοντας ότι «θα έρθει η ημέρα που θα τον διώξουμε», και καλώντας σε συνέχιση των κινητοποιήσεων έκανε αναφορά σε «δημοκρατική επανάσταση» ενάντια στην «αντιδημοκρατική τάξη» του Ερντογάν. Από τη μεριά του, ο ίδιος ο Ιμάμογλου περιέγραψε την δίωξή του ως «εξωδικαστική εκτέλεση», καλώντας «το έθνος να αγωνιστεί» και δηλώνοντας πως αυτό «θα δώσει σε αυτή την κυβέρνηση ένα αξέχαστο χαστούκι».
Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν - μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου - κατηγόρησε το CHP για «τα περιστατικά που μετατράπηκαν σε βίαιο κίνημα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά το κάλεσμα στους πολίτες να βγουν στους δρόμους» και παίνεψε (!) τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που τραυματίστηκαν «από τις επιθέσεις περιθωριακών οργανώσεων και τραμπούκων».
Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη σύλληψη Ιμάμογλου «οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν πρέπει να διεξάγεται μέσω των δικαστηρίων και των φυλακών».
Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), προσερχόμενα χτες στη Βουλή, ανάρτησαν πανό γράφοντας «ο Ιμάμογλου δεν είναι μόνος».
Στο Παρίσι, εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ περιέγραψε τις συλλήψεις ως «σοβαρή επίθεση στη δημοκρατία», θυμίζοντας τις «δεσμεύσεις» που η Τουρκία έχει «αναλάβει ελεύθερα» για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αντιπολιτευόμενων αιρετών.
Το δε Συμβούλιο της Ευρώπης κατήγγειλε μία «δυσανάλογη προσφυγή στη βία», κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Τουρκία.
Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν διαπραγματεύεται για λογαριασμό του τουρκικού κεφαλαίου τους όρους ενίσχυσης της συνεργασίας της τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ. Χτες, ο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, αναμενόταν να έχει συνάντηση στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, στο πλαίσιο διήμερων επαφών του στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν πάντως δεν παρέλειψε να εκφράσει την άποψη ότι «στη δεύτερη θητεία του κ. Τραμπ οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις μπορούν να επιταχυνθούν και να αναπτυχθούν περισσότερο. Παρά τις εξελίξεις στην περιοχή μας και παρά τα λόμπι τα οποία επιχειρούν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μας, πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε, και πως πρέπει να τα καταφέρουμε».
Αναφερόμενος ακόμα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υποστήριξε ότι «οι έντονες συζητήσεις των περασμένων εβδομάδων έδειξαν πως δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή ασφάλεια δίχως την Τουρκία» και ότι «όσο οι Ευρωπαίοι φίλοι μας ασκούν λογική πολιτική, τόσο αναπτύσσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία».
Στις κινητοποιήσεις κατά της καταστολής και της αντιλαϊκής επίθεσης συνολικά συμμετέχει και το ΚΚ Τουρκίας, που με νέα του ανακοίνωση ζητά την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και επισημαίνει ότι «η Τουρκία βιώνει μια σοβαρή αναταραχή με την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τους θεσμούς της που συνδέεται με τους συνεχιζόμενους βαθύτατους κλυδωνισμούς στη διεθνή σκηνή». Τονίζει πως «λαμβάνει υπόψη του την πιθανότητα αυτές οι εξελίξεις να πυροδοτήσουν οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν τα θεμέλια της καπιταλιστικής τάξης» και «για τον λόγο αυτό, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε τον στόχο της οργάνωσης μιας ανεξάρτητης και επαναστατικής γραμμής ως ένα τρέχον και φλέγον καθήκον, ώστε οι εργαζόμενοι να μην παγιδευτούν στην απόγνωση μπροστά στον ανταγωνισμό μεταξύ των πολυάριθμων τμημάτων των καθεστωτικών κομμάτων».
Επισημαίνει δε ότι «από τη μία πλευρά, θα πάρουμε αποφασιστική θέση για να δυναμώσουμε την αντίσταση ενάντια στον σφετερισμό του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και ενάντια σε ένα τετελεσμένο γεγονός στον μητροπολιτικό δήμο Κωνσταντινούπολης, και από την άλλη πλευρά θα αγωνιστούμε για να βγει ένα ευρύτερο τμήμα της κοινωνίας από την υπνωτιστική επίδραση των συγκρούσεων μεταξύ διαφόρων τμημάτων, των κρυφών παζαριών και των υπολογισμών».
Και καταλήγει ότι «το ευχάριστο είναι η ενίσχυση και ο πολλαπλασιασμός των τμημάτων του λαού που αρχίζουν να εκπληρώνουν ταυτόχρονα αυτό το διπλό καθήκον. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, που είναι ο εκφραστής αυτής της γραμμής, θα συνεχίσει να διατηρεί την αποφασιστική, υπεύθυνη και επαναστατική του στάση».
Να σημειωθεί ότι στα συλληφθέντα μέλη του TKP περιλαμβάνονται το στέλεχος του Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, Αχμέτ Ντιντσέλ, και το μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Αρντά Χατζηγιουσούφογλου.
Μεγάλες διαστάσεις εμφανιζόταν να έχει πάρει πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το πρωί (λίγο πριν τις 9 τοπική ώρα) στην κεντρική Τσεχία, σε μονάδα παραγωγής του ομίλου STV, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός ατόμου.
Σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ, η φωτιά προκλήθηκε μετά από έκρηξη στο συγκρότημα «Policske Strojirny», σε ένα από τα κτίρια του ομίλου στην περιοχή Πόλιτσκα, 150 χλμ. από την πρωτεύουσα Πράγα. Σχετικά ρεπορτάζ έκαναν λόγο για επικίνδυνα υλικά (π.χ. ΤΝΤ) που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, ενώ ο τραυματίας φερόταν να έχει μεταφερθεί στα Επείγοντα του Νοσοκομείου «Olomouc», σε σοβαρή κατάσταση.
Ο συγκεκριμένος όμιλος ειδικεύεται στην κατασκευή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος αλλά και επισκευών στρατιωτικού εξοπλισμού, και συγκαταλέγεται στις βιομηχανίες που προμηθεύουν πυρομαχικά στην Ουκρανία. Μέχρι αργά το απόγευμα δεν ήταν σαφές αν η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι έκλεισαν για ώρες οδικοί άξονες.
Πληροφορίες ορισμένων ΜΜΕ συνέδεαν την έκρηξη με «τεχνικό λάθος». Τον περασμένο Γενάρη έξι εργάτες είχαν τραυματιστεί μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο της «Rheinmetall» στην Ισπανία, που επίσης προμηθεύει με οπλισμό την Ουκρανία.
ΣΚΟΠΙΑ.-- Νέα μεγάλη διαδήλωση έγινε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας το Σάββατο με αίτημα να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον άδικο χαμό των 59 ατόμων που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της 16ης Μάρτη, όταν τυλίχτηκε στις φλόγες κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στην πόλη Κότσανι. Την πορεία διοργάνωσε πρωτοβουλία πολιτών με την επωνυμία «Ποιος είναι ο επόμενος;», που καταγγέλλει τη διαφθορά στη χώρα, ενώ κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Το σύστημα είναι το επόμενο» και «Δικαιοσύνη για τα θύματα».
ΠΑΡΙΣΙ.-- Σώοι είναι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο πιλότοι και ένας συνεπιβάτης που βρίσκονταν σε δύο Alpha Jets τα οποία συγκρούστηκαν χτες, στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στη βορειοανατολική Γαλλία. Τα δύο άτομα συγκρούστηκαν στον αέρα, ενώ τα τρία φέρονται να πρόλαβαν να κάνουν χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων και «βρέθηκαν έχοντας τις αισθήσεις τους», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στο Σουδάν, σε επίθεση που εξαπέλυσαν την Κυριακή παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) εναντίον τεμένους ανατολικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ. Την προηγούμενη βδομάδα ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε το προεδρικό ανάκτορο και κτίρια υπουργείων που είχαν πέσει στα χέρια παραστρατιωτικών.
Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Τουρκία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης του ΑΚΡ για τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και την παύση του από το αξίωμα του δημάρχου, την καταστολή των διαδηλώσεων και τις μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, αλλά και δημοσιογράφων.
Οι εξελίξεις αυτές εκθέτουν για μια ακόμη φορά την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που έχουν αναγορεύσει την κυβέρνηση Ερντογάν σε στρατηγικό εταίρο και σε "θεματοφύλακα" των συμφερόντων τους στην περιοχή. Αναδεικνύουν την όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων, που τελικά πληρώνουν οι λαοί.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό και στο ΚΚ Τουρκίας και απαιτεί να σταματήσουν η καταστολή και οι διώξεις, να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι».