ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Δισεκατομμύρια «αποζημίωση» στον δολοφόνο του Τσε

ΜΑΪΑΜΙ.--

Το αστρονομικό ποσό του 2,8 δισεκατομμυρίου δολαρίων επιδίκασε δικαστήριο της Φλόριντα σε έναν Κουβανό «εξόριστο» και πρώην πράκτορα της CIA, τον Γουστάβο Βιγιόλντο, στην αγωγή του κατά της κουβανικής κυβέρνησης για την «αυτοκτονία του πατέρα του» το Φεβρουάριο του 1959 στην Κούβα και την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειάς του.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που δικαστήριο των ΗΠΑ «δικαιώνει» τον Βιγιόλντο. Την πρώτην φορά που εκδικάστηκε η υπόθεση, στα τέλη Μάη του 2009, δικαστήριο του είχε επιδικάσει «αποζημίωση» 1,2 δισ. δολαρίων.

Ο Βιγιόλντο έφυγε από την Κούβα το 1959 και ήδη από το 1960 ήταν στο μισθολόγιο της CIA. Πήρε μέρος στην επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων ενώ σαν κύριος πράκτορας των ομάδων διείσδυσης και σαμποτάζ, πραγματοποίησε διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες. Αργότερα πήρε μέρος στο Φορτ Μπένινγκ της Τζόρτζια, σε στρατιωτική εκπαίδευση, που έκανε ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες μαζί με άλλους τρομοκράτες και πράκτορες της CIA, όπως οι Φέλιξ Ροδρίγες και ο Βορειοαμερικανός κουβανικής καταγωγής Χόρχε Μας Κανόσα.

Το 1967 στάλθηκε στη Βολιβία, σε αποστολή ενάντια στο αντάρτικο του Τσε, στη ζώνη της 4ης Μεραρχίας με έδρα το Καμίρι. Ηταν επικεφαλής της επιχείρησης καταδίωξης και συμμετείχε στις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια των κρατουμένων. Καυχιόταν ότι είχε κλοτσήσει και χαστουκίσει το πτώμα του Τσε κι ότι είχε δώσει εντολή να του κόψουν τα χέρια, τα οποία ήθελε να μεταφέρει στο Μαϊάμι.

Εχει συντονίσει σχέδια απόπειρας δολοφονίας Κουβανών διπλωματικών υπαλλήλων στο Μεξικό το 1971 και σε άλλες περιπτώσεις, ενώ η δράση του τον «πήγε» το 1984 στην Ονδούρα, συντονίζοντας από εκεί ενέργειες των «Κόντρας» της Νικαράγουας.


ΣΥΡΙΑ
«Μεταρρυθμίσεις» ζητά από τον Ασαντ και ο Ιρανός Πρόεδρος

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Να αποδεχτεί και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητά ο λαός», κάλεσε τη συριακή ηγεσία ο Ιρανός Πρόεδρος, μιλώντας στο λιβανικό δίκτυο ISNA, εφιστώντας, όμως, την προσοχή στους διαδηλωτές «να μην περιμένουν τίποτε από τους Δυτικούς, γιατί αυτοί εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντά τους και αυτά του σιωνιστικού κράτους». Είναι η πρώτη φορά που ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σχολιάζει ανοιχτά τις επιλογές της συριακής ηγεσίας, με ελαφρώς επικριτικό τρόπο, καθώς οι δύο χώρες έχουν στενές συμμαχικές σχέσεις.

Η δήλωση, μάλιστα, έρχεται μια μέρα μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στο παραστρατιωτικό ιρανικό σώμα «Φρουροί της Επανάστασης», που κατηγορείται ότι παρέχει εξοπλισμό και εκπαίδευση στις συριακές δυνάμεις καταστολής. Κατά ορισμένες δυτικές διπλωματικές πηγές, μάλιστα, η Τεχεράνη έχει χορηγήσει και οικονομική βοήθεια στη Δαμασκό, προκειμένου να ισοσκελιστούν οι απώλειες από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες.

Εντός Συρίας πάντως, οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις καταγγέλλουν συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μιλώντας για 16 νεκρούς πολίτες, την Τετάρτη, στις πόλεις Χομς, Ιντλίμπ, Λαττάκεια, Δαμασκό και Ντέιρ αλ Ζουρ. Από την άλλη, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA ανέφερε οκτώ νεκρούς στρατιωτικούς σε δύο ενέδρες στην περιοχή Χομς.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν ΗΠΑ και ΕΕ περί επιβολής επιπλέον κυρώσεων (και εμπάργκου όπλων) στη Συρία, αλλά και για το αίτημα της επικεφαλής της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ο Ρώσος πρέσβης, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το διάλογο για να πείσει τη Συρία», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ενώ τα μη μόνιμα μέλη, Ν. Αφρική και Ινδία, εμφανίζονταν επιφυλακτικά απέναντι στην πρόταση.


Μεγάλες διαδηλώσεις στη Χιλή

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο και άλλων πόλεων της Χιλής κατά τη 2η ημέρα της 48ωρης γενικής απεργίας, με αιτήματα την κατάργηση του υπάρχοντος Συντάγματος, ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και του Εργατικού Δικαίου, δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία.

Οι διαδηλώσεις συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων και λαϊκών οργανώσεων ξεκίνησαν από τέσσερα διαφορετικά σημεία του Σαντιάγο, συνέκλιναν στην κεντρική λεωφόρο Αλαμέδα και κατέληξαν στο κέντρο, στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα. Ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ολες χαρακτηρίστηκαν από το πάθος και τη μαζικότητα.

Να υπενθυμίσουμε πως την 1η ημέρα της απεργίας σημειώθηκαν «ταραχές» που ουσιαστικά δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, προκειμένου να θέσει σε ισχύ το νόμο «για την ασφάλεια» και να την καταστείλει. Το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν η εκτροπή στη βία και φάνηκε από τα ξημερώματα, όταν σε συντονισμένες επιχειρήσεις οι δυνάμεις καταστολής επιχειρούσαν «χειρουργικά», σε σημεία προσυγκεντρώσεων και σε πρόχειρα οδοφράγματα που είχαν στηθεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο αποκλεισμός από τις αστυνομικές δυνάμεις. Αποτέλεσμα ήταν ευρύτατες συμπλοκές και περισσότερες από 450 συλλήψεις, κατά κύριο λόγο μαθητών και φοιτητών. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής, Καμίλα Βαγιέγο, κατήγγειλε την απρόκλητη βία και καταστολή των φοιτητών και ειδικότερα αυτή που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Βαλπαραΐσο και στην Πανεπιστημιούπολη του Αντουμάπου στα περίχωρα του Σαντιάγο.

Ως «πολύ επιτυχημένη» χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα της 48ωρης γενικής απεργίας τα στελέχη της Κεντρικής Ενωσης Εργαζομένων (CUT), καθώς η συμμετοχή στο δημόσιο τομέα ήταν σχεδόν καθολική, αφού ξεπέρασε το 80% και σημαντική στον ιδιωτικό τομέα, παρά την προσπάθειά της κυβέρνησης να την υποβαθμίσει, παρουσιάζοντας στατιστικά της τάξης του 10% συμμετοχής, όμως σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Στους 19 τραυματίες ανέρχεται ο πρώτος απολογισμός από το σεισμό των 7 Ρίχτερ στο Περού, που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα ανατολικά της χώρας κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία. Οι ζημιές είναι περιορισμένες, μόνο σε κτίρια και εγκαταστάσεις και τις μονάδες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Πάνω από 100 Νιγηριανοί αυτονομιστές, που φορούσαν στολές παραλλαγής και σύμβολα υπέρ της ανεξαρτησίας της Μπιάφρα (νοτιοανατολική Νιγηρία) επιδιώκοντας να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, συνελήφθησαν χτες βράδυ στις περιοχές Ενούγκου και Ονίτσα της Νιγηρίας.

HΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Περίπου 12.000.000 άνθρωποι δεν έχουν υπηκοότητα καμίας χώρας με αποτέλεσμα να στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη προσθέτοντας πως οι περισσότεροι βρίσκονται στη νοτιοανατολική και κεντρική Ασία, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

NEO ΔΕΛΧΙ.-- Επίθεση ένοπλων αυτονομιστών σε στρατιώτες σε βορειοανατολική περιοχή του Κασμίρ είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων ένδεκα.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Κατά 86% φέτος και 116% πέρσι αυξήθηκαν τα κέρδη της αυστραλιανής εταιρείας μεταλλευμάτων BHP, η οποία πλέον συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων του πλανήτη. Διπλασιασμό των κερδών της ανακοίνωσε και η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία «Quantas» (Κουάντας) τα κέρδη της οποίας ανήλθαν πλέον σε 250 εκατ. δολάρια.

BIENNH.-- Ερευνα ξεκίνησαν οι δικαστικές αρχές της Αυστρίας σε βάρος 80χρονου που θεωρείται ύποπτος βασανισμού, βιασμών και γενικότερης κακοποίησης των δύο θυγατέρων του για πάνω από 40 χρόνια. Κρατούσε τα θύματά του (σήμερα ηλικίας 53 και 45 ετών), κλειδωμένα σε μία μικρή κουζίνα σπιτικού κοντά στην πόλη Μπράουναου της βόρειας Αυστρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ