ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καρδιοπαθείς συν-νοσηλεύονται με ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν η υγεία και η ζωή των ασθενών με σοβαρά καρδιακά προβλήματα στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), οι οποίοι συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο με ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας «non-Covid», ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης με Επίκαιρη Ερώτησή του, που συζητήθηκε τη Δευτέρα 25/1.

Συγκεκριμένα, μετά την εκρηκτική αύξηση των νοσηλευόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, εδώ και ένα μήνα, με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου δεσμεύτηκε όλη η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ για περιστατικά COVID και μετατράπηκαν 4 - 5 κλίνες της ΜΕΠΚ σε κλίνες ΜΕΘ non-COVID. Το αποτέλεσμα είναι να συν-νοσηλεύονται στον ίδιο χώρο σοβαρά καρδιολογικά και καρδιοχειρουργικά περιστατικά με ασθενείς διασωληνωμένους (και μη) που χρήζουν εντατικής θεραπείας.

Οπως τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, η νοσηλεία ασθενών με σοβαρά καρδιακά νοσήματα στον ίδιο χώρο με ασθενείς της ΜΕΘ με σοβαρές λοιμώξεις αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την πρόγνωση των καρδιολογικών ασθενών. Παράλληλα, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία βαριά ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας χωρίς να πάσχουν από Covid-19, λόγω της αποκλειστικής διάθεσης όλης της μονάδας για ασθενείς με Covid-19.

Επισήμανε ιδιαίτερα ότι η ΜΕΠΚ του ΠΑΓΝΗ καλύπτει σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά από όλη την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και συχνά έχει πληρότητα πάνω από το 75%.

Επιπρόσθετα η έλλειψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού έχει αποτέλεσμα «σε αρκετές βάρδιες οι βοηθοί νοσηλευτών και οι βοηθοί θαλάμου να περιθάλπουν παράλληλα καρδιολογικούς και ασθενείς της ΜΕΘ "non-Covid"».

Ο Μ. Συντυχάκης ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για το διαχωρισμό των κλινών ΜΕΠΚ και ΜΕΘ «non-Covid», την αύξηση των διαθέσιμων κλινών της ΜΕΠΚ, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του πληθυσμού της Κρήτης και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Για την ανάπτυξη στο ΠΑΓΝΗ νέων, πλήρως στελεχωμένων (με μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό) και επαρκώς εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, την επέκταση των υποδομών του ΠΑΓΝΗ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ να μη γίνεται σε βάρος της ΜΕΠΚ και άλλων τμημάτων του νοσοκομείου και για την επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ της Κρήτης.

Καμία απάντηση από την κυβέρνηση για τα μέτρα πραγματικής ενίσχυσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, δείχνοντας καθαρά την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη χρόνια πολιτική υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Χαρακτήρισε προσωρινή λειτουργία τη συν-νοσηλεία στον ίδιο χώρο σοβαρών καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών περιστατικών με ασθενείς «non-Covid» διασωληνωμένους, εμφανίζοντας ως λύση τη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο, όταν για τη δωρεά αποσπώνται χώροι από άλλες κλινικές και ακόμα δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι «τα παραπάνω προβλήματα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς σας για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας». Σημείωσε ότι ο διοικητής του νοσοκομείου, ο οποίος λειτουργεί με βάση την κυβερνητική πολιτική, όπως και η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ πουθενά δεν κάνουν λόγο για προσωρινότητα του μέτρου. Κατήγγειλε ακόμα τις επιθέσεις «σε βάρος εργαζομένων που τολμούν να καταγγείλουν τις αυθαιρεσίες του διοικητή του ΠΑΓΝΗ».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα «δώρα» στο κεφάλαιο, νέα «μπαλώματα» για τις ανάγκες του λαού

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται αύριο Πέμπτη ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, προσφέρει νέα «δωράκια» στους φαρμακοβιομήχανους και προβαίνει σε νέα «μπαλώματα» για τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ανοίγοντας άλλες σοβαρές τρύπες σε βάρος της υγείας του λαού.

Το νομοσχέδιο, πέραν της κύρωσης συμβάσεων δωρεάς, μεταξύ του Δημοσίου και του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση», καθώς και «της κ. Αννας Μαρίας - Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας», περιλαμβάνει σειρά διατάξεων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το νέο «δώρο» στους φαρμακοβιομήχανους, καθώς τους χαρίζει ένα μέρος από αυτά που έχουν εισπράξει από τους ασθενείς και θα έπρεπε να έχουν αποδώσει ήδη στο κράτος (το λεγόμενο «clawback»). Ακόμα τα άρθρα που προβλέπουν, αντί για μαζικές προσλήψεις, «ανακύκλωση» του ήδη εξαντλημένου προσωπικού των νοσοκομείων στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και εισαγωγή κριτηρίων για τους γιατρούς που έχουν καταθέσει αιτήσεις για μόνιμες θέσεις, αντί να προσληφθούν όλοι με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ότι «ναι, χρησιμοποιούμε το δυναμικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας», αλλά, ισχυρίστηκε, «έχουμε προχωρήσει και στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, προκειμένου να στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας», κάνοντας λόγο για 625 εγκεκριμένες προσλήψεις προσωπικού που... «θα» γίνουν για τα εμβολιαστικά κέντρα. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι ήδη έχει αρχίσει η αναστολή ιατρικών λειτουργιών στα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, την οποία η κυβέρνηση βαφτίζει... «αναδιάταξη δυνάμεων»!

Αναφερόμενος στο «ζεστό» χρήμα που εξασφαλίζει η κυβέρνηση στους φαρμακοβιομήχανους, ο Β. Κοντοζαμάνης είπε χαρακτηριστικά ότι «τα κίνητρα για τη βιομηχανία είναι πολύ σημαντικά» και ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, όπως «ο συμψηφισμός του clawback με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης», δίνεται «το μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν ότι μπορούν να επενδύσουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε, μέσω του εισηγητή του, Ν. Ηγουμενίδη, ως υπερασπιστής του δημόσιου συστήματος Υγείας και της ΠΦΥ, όταν ως κυβέρνηση έβαλε και τη δική του σφραγίδα στη σημερινή τους άθλια κατάσταση. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση «για ελλιπή χρηματοδότηση» και «άρνηση μόνιμων προσλήψεων», όταν και η κυβέρνησή του διακρίθηκε τόσο στο παραπέρα τσεκούρωμα της κρατικής χρηματοδότησης όσο και στην ακόμα μεγαλύτερη απογείωση της «ευελιξίας» στο ΕΣΥ.

Τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, σημείωσε ότι παράλληλα με τη μετατροπή των νοσοκομείων και ολόκληρου του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου μέσα στην πανδημία, τώρα «έχουμε και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα», με το νομοσχέδιο να «προχωρά σε ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα, υπερφορτωμένα νοσοκομεία».

Ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει εξήγηση: «Πώς θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στα δημόσια νοσοκομεία, που ακόμα υφίστανται τεράστιο φόρτο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και που δεν έχει γίνει η απαραίτητη ενίσχυσή τους;», ενώ αναμένεται και τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ρώτησε ακόμα: «Πώς η κυβέρνηση θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα που προβλέπεται να έχουν 12ωρη βάρδια; Με το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων, με τις ατέλειωτες, δηλαδή, ώρες εντατικοποιημένης εργασίας για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που διογκώνονται, με τους χιλιάδες υγειονομικούς που παράλληλα νοσούν, με το προσωπικό που έχει να ξεκουραστεί με άδεια εδώ και μήνες;».

«Τα αδιέξοδα που βιώνει ο λαός από την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας με κριτήριο τη θωράκιση των κερδών, μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα», επισήμανε.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παραμένει «μίας νόσου», παρά τις κυβερνητικές «δεσμεύσεις»

Την απαίτηση του λαού και των φορέων της πόλης να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο «μίας νόσου», μετέφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και η οποία συζητήθηκε τη Δευτέρα 25/1.

Ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε ότι αποδείχθηκαν παραπλανητικές οι δημόσιες δεσμεύσεις της διοίκησης του νοσοκομείου και της κυβέρνησης, που έγιναν μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Λάρισα, για την επαναλειτουργία του ως Γενικού Νοσοκομείου.

Αυτό που έκαναν τελικά κυβέρνηση και διοίκηση - αφού δεν λαμβάνονται μέτρα πραγματικής ενίσχυσης των νοσοκομείων - ήταν να μετατρέψουν εκ νέου πάνω από το 50% της δύναμης του νοσοκομείου σε κλίνες μίας νόσου, ενώ παραμένει ασαφές αν θα μεταφερθούν τμήματα του χειρουργικού τομέα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, προκειμένου να αξιοποιηθούν και αυτές οι κλινικές για Covid περιστατικά. Παράλληλα, δεν γίνεται λόγος για τη στελέχωση του νοσοκομείου με το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, μπροστά και σε ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Οπως επεσήμανε ο Γ. Λαμπρούλης, οι υγειονομικοί ανησυχούν ότι οι μεθοδεύσεις αυτές δρομολογούν «την περαιτέρω υποβάθμιση και τη σχεδιαζόμενη αλλαγή χαρακτήρα του νοσοκομείου, αξιοποιώντας ως ευκαιρία την πανδημία».

Ρώτησε τον υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση «ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η επαναλειτουργία του νοσοκομείου, να γίνουν οι αναγκαίες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων». Ρώτησε ακόμα για τις ενέργειες της κυβέρνησης για στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, για την επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας της περιοχής, τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού των ειδικοτήτων που είναι με ληξιπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας, του επικουρικού προσωπικού κ.ο.κ. Ακόμα, αν θα προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση απαλλαγής των υγειονομικών από ποινική και αστική ευθύνη για όλο το διάστημα που ασκήθηκε και ασκείται η ιατρική εκτάκτου ανάγκης, και αν θα ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξή τους στα ΒΑΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, ισχυρίστηκε ότι «δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα για τη λειτουργία ή όχι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», ενώ δεν παραδέχτηκε ότι παραμένει νοσοκομείο μίας νόσου, φέρνοντας ως επιχειρήματα ότι λειτουργούν τα Επείγοντα Περιστατικά και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Για να δείξει μάλιστα πόσο η κυβέρνηση ...στηρίζει το νοσοκομείο, είπε ότι έχουν προκηρυχθεί 8 θέσεις μόνιμων γιατρών και ότι είναι σε εξέλιξη προκήρυξη για «προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων», χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.

Για «παρουσίαση μιας εικονικής πραγματικότητας» έκανε λόγο ο Γ. Λαμπρούλης. Γνωρίζοντας ο ίδιος από μέσα την κατάσταση, αφού είχε ζητήσει και συνέδραμε τους συναδέλφους του στο νοσοκομείο μέχρι πρόσφατα, τόνισε πως οι προσλήψεις που ανέφερε ο υπουργός «είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών». Είναι αυτονόητο ότι θα λειτουργούν τα Επείγοντα, σχολίασε, όμως ο υπουργός δεν είπε ότι οι ασθενείς στέλνονται αλλού, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και σε ιδιώτες. Υπογράμμισε επίσης ότι τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού οι εργαζόμενοι την κρατούν ανοιχτή με τα «δόντια», χωρίς καμία υποστήριξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ