Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καρδιοπαθείς συν-νοσηλεύονται με ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν η υγεία και η ζωή των ασθενών με σοβαρά καρδιακά προβλήματα στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), οι οποίοι συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο με ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας «non-Covid», ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης με Επίκαιρη Ερώτησή του, που συζητήθηκε τη Δευτέρα 25/1.

Συγκεκριμένα, μετά την εκρηκτική αύξηση των νοσηλευόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, εδώ και ένα μήνα, με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου δεσμεύτηκε όλη η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ για περιστατικά COVID και μετατράπηκαν 4 - 5 κλίνες της ΜΕΠΚ σε κλίνες ΜΕΘ non-COVID. Το αποτέλεσμα είναι να συν-νοσηλεύονται στον ίδιο χώρο σοβαρά καρδιολογικά και καρδιοχειρουργικά περιστατικά με ασθενείς διασωληνωμένους (και μη) που χρήζουν εντατικής θεραπείας.

Οπως τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, η νοσηλεία ασθενών με σοβαρά καρδιακά νοσήματα στον ίδιο χώρο με ασθενείς της ΜΕΘ με σοβαρές λοιμώξεις αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την πρόγνωση των καρδιολογικών ασθενών. Παράλληλα, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία βαριά ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας χωρίς να πάσχουν από Covid-19, λόγω της αποκλειστικής διάθεσης όλης της μονάδας για ασθενείς με Covid-19.

Επισήμανε ιδιαίτερα ότι η ΜΕΠΚ του ΠΑΓΝΗ καλύπτει σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά από όλη την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και συχνά έχει πληρότητα πάνω από το 75%.

Επιπρόσθετα η έλλειψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού έχει αποτέλεσμα «σε αρκετές βάρδιες οι βοηθοί νοσηλευτών και οι βοηθοί θαλάμου να περιθάλπουν παράλληλα καρδιολογικούς και ασθενείς της ΜΕΘ "non-Covid"».

Ο Μ. Συντυχάκης ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για το διαχωρισμό των κλινών ΜΕΠΚ και ΜΕΘ «non-Covid», την αύξηση των διαθέσιμων κλινών της ΜΕΠΚ, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του πληθυσμού της Κρήτης και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Για την ανάπτυξη στο ΠΑΓΝΗ νέων, πλήρως στελεχωμένων (με μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό) και επαρκώς εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, την επέκταση των υποδομών του ΠΑΓΝΗ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ να μη γίνεται σε βάρος της ΜΕΠΚ και άλλων τμημάτων του νοσοκομείου και για την επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ της Κρήτης.

Καμία απάντηση από την κυβέρνηση για τα μέτρα πραγματικής ενίσχυσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, δείχνοντας καθαρά την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη χρόνια πολιτική υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Χαρακτήρισε προσωρινή λειτουργία τη συν-νοσηλεία στον ίδιο χώρο σοβαρών καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών περιστατικών με ασθενείς «non-Covid» διασωληνωμένους, εμφανίζοντας ως λύση τη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο, όταν για τη δωρεά αποσπώνται χώροι από άλλες κλινικές και ακόμα δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι «τα παραπάνω προβλήματα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς σας για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας». Σημείωσε ότι ο διοικητής του νοσοκομείου, ο οποίος λειτουργεί με βάση την κυβερνητική πολιτική, όπως και η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ πουθενά δεν κάνουν λόγο για προσωρινότητα του μέτρου. Κατήγγειλε ακόμα τις επιθέσεις «σε βάρος εργαζομένων που τολμούν να καταγγείλουν τις αυθαιρεσίες του διοικητή του ΠΑΓΝΗ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ