Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ - ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
Τα ΝΑΤΟικά σχέδια «σφραγίζουν» τις επικίνδυνες διευθετήσεις και τη συνεκμετάλλευση

Σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι περιλάλητες διερευνητικές επαφές γίνονται εντός του πλαισίου που καθορίζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τα επικίνδυνα σχέδια του κεφαλαίου, σε όλο τον άξονα από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντήθηκε χτες με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, λίγες μέρες αφότου ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος είχε συναντηθεί και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, συζήτησαν τη «Διαδικασία Διαλογισμού NATO 2030» (σχέδιο προσαρμογής της λυκοσυμμαχίας στις σύγχρονες συνθήκες ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, όπου η ελληνική αστική τάξη αναζητεί αναβαθμισμένο ρόλο), τις «πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και την Εαρινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που αναμένεται τέλη Μάρτη.

Πιο κατατοπιστικός, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ότι μαζί με τον Ελληνα ΥΠΕΞ «μοιράστηκαν απόψεις για διάφορα θέματα, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρωτοβουλία "ΝΑΤΟ 2030" και η Λιβύη», σε άλλο ένα δείγμα ότι τα Ελληνοτουρκικά και οι διευθετήσεις που επιχειρούνται αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου ευρωατλαντικού σχεδιασμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να διασφαλίσει τη συνοχή στη νοτιοανατολική του πτέρυγα.

Σε αυτό το φόντο, άλλωστε, ο Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για έναν στρατιωτικό μηχανισμό αποσυμπίεσης στην Ανατολική Μεσόγειο που διαμεσολαβείται από το ΝΑΤΟ». Μηχανισμό τον οποίο ενεργοποίησε πέρυσι το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών υπό την επίβλεψη υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, με συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για τη ΝΑΤΟική «πλατφόρμα» της οποίας ο ρόλος, ως «συμπληρωματικός» των «πολιτικών επαφών» για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, αναμένεται να διευρυνθεί παραπέρα.

«Χαίρομαι που βλέπω ότι οι εντάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά από την επίσκεψή μου στην Αγκυρα και την Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε περαιτέρω τον μηχανισμό αποσυμπίεσης», δήλωσε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ. Για τον δε 61ο γύρο των διερευνητικών στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι οι συνομιλίες αυτές «αντιπροσωπεύουν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων», τηρώντας την γνωστή γραμμή των «ίσων αποστάσεων» απέναντι στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Πιάνοντας και το θέμα του «NATO 2030», είπε ότι σκοπεύει να υποβάλει «ορισμένες συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, μέσω στενών και τακτικών διαβουλεύσεων και με τους 30 Συμμάχους, πάνω και στο πώς να ενισχύσουμε τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για ανθεκτικότητα (σ.σ. "resilience", κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων σε κράτη - μέλη του), για αύξηση των επενδύσεων σε νέες και καινοτόμες τεχνολογίες, για ενίσχυση του πολιτικού ρόλο του ΝΑΤΟ και της ικανότητάς του να υπερασπίζεται τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, καθώς και να οικοδομεί στενότερες συνεργασίες με ομοειδείς ("like-minded") δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού».

Οσον αφορά τη Λιβύη, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «οι Σύμμαχοι παρακολουθούν πολύ στενά τις πολιτικές εξελίξεις και χαιρετίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ».

Τέλος, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση - και βασικά όλες τις προκατόχους της - για τις «σημαντικές συνεισφορές» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, «μεταξύ άλλων στη Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ και στις αποστολές "Resolute Support" και KFOR, στο Αφγανιστάν και στο Κοσσυφοπέδιο αντίστοιχα».

Σημειωτέον, σήμερα συνεδριάζει η Στρατιωτική Επιτροπή της λυκοσυμαχίας (η υψηλότερη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ) σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Στην ατζέντα της βρίσκονται οι επιχειρήσεις, αποστολές και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, το πώς προχωρούν τα σχέδια «αποτροπής και υπεράσπισης» στην «ευρωατλαντική περιοχή», και θα οριστικοποιήσει την εισήγησή του για την τελική διαμόρφωση του «NATO Warfighting Capstone» («Σχέδιο Πολεμική Κορωνίδα του ΝΑΤΟ»), το στρατιωτικό σχέδιο για την «προοπτική» συρράξεων την επόμενη 20ετία με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Μαλακώνουν οι τρόποι, όχι οι σκοποί»

Στο μεταξύ στην Αθήνα, η Ντ. Μπακογιάννη μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ» είπε ότι «οι δύο πλευρές προσήλθαν αποφασισμένες στις διερευνητικές». «Είμαστε τελείως στην αρχή», πρόσθεσε, «θα προχωρήσουμε και θα δούμε πώς θα πάει. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν είμαστε αφελείς». Υποστήριξε ακόμα ότι «η Ελλάδα προσέρχεται ενδυναμωμένη στις διερευνητικές», παρουσιάζοντας ως «ατού» την εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια, επικαλούμενη τις συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, που με τα όσα προβλέπουν ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους, την προμήθεια των «Rafale», που έρχονται να καλύψουν ΝΑΤΟικές ανάγκες και στόχους, τις «αναβαθμισμένες σχέσεις» με τις ΗΠΑ και «το πολύ μεγαλύτερο κύρος στην ΕΕ», ενώ αντίθετα η Τουρκία τάχα «αναγκάστηκε να προσέλθει στις διερευνητικές».

Χαρακτηριστική της κοινής συνισταμένης όλων των αστικών κομμάτων ήταν και η απάντησή της για την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά: «Ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις, με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας. Γιατί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν. Αρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας. Μάλιστα, με παρέμβαση του κ. Βενιζέλου τότε το αντικείμενο των διερευνητικών επεκτάθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ανώτατα συμβούλια συνεργασίας των χωρών προχωρούσαν. Οταν άσκησε την εξουσία, την άσκησε με τις πάγιες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών».

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Αλ. Διακόπουλος αναφέρθηκε στο πώς προσήλθε η Τουρκία στις διερευνητικές και τι θα βάλει στη διαδικασία: «Μαλακώνουν οι τρόποι, αλλά όχι οι σκοποί. Αυτά που θέλει (σ.σ. η Τουρκία) θα τα διατηρήσει και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα τα βάλει στο τραπέζι». Πρόσθεσε δε ότι η άσκηση πίεσης από μέρους της Αγκυρας και με στρατιωτικά μέσα (έξοδος «Ορούτς Ρέις» συνοδεία πολεμικών πλοίων κ.λπ.) «είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους», επιβεβαιώνοντας πως ιμπεριαλιστικά παζάρια και όξυνση αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ