Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καθολική συμμετοχή στη χτεσινή στάση εργασίας

Στο επίκεντρο η διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Με σύνθημα «Ζωή με αξιοπρέπεια και εργασία με δικαιώματα», πραγματοποιήθηκε χτες, με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, η τρίωρη στάση εργασίας που οργάνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων του κλάδου στους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη μέχρι τη λήξη του ωραρίου της υπηρεσίας πρασίνου, ενώ τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου έδωσαν συνέντευξη Τύπου ώστε να παρουσιάσουν τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους.

Μιλώντας εκ μέρους του Συλλόγου, ο πρόεδρός του, Ζήσης Γκαραλιάκος, στάθηκε στην επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους εν μέσω lockdown και στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπου «παρατηρούνται δεκάδες κρούσματα από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας, στην πράξη ακόμα και τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα υπονομεύονται. Η εντατικοποίηση στον κλάδο σπάει κόκαλα, με αποτέλεσμα να γίνονται δεκάδες εργατικά "ατυχήματα" κάθε χρόνο, συνάδελφοί μας να χάνουν τη ζωή τους. Με ευθύνη των δημοτικών αρχών, πολλές φορές δεν εξασφαλίζονται ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας), ενώ δεν γίνεται καμία προσπάθεια για τη διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας. Την ίδια ώρα προχωράνε οι ιδιωτικοποιήσεις μιας σειράς υπηρεσιών, που θα χειροτερέψουν τις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας διεκδικεί μεταξύ άλλων: Να δοθούν τα μέσα ατομικής προστασίας που προβλέπονται από τη ΣΣΕ, προσαρμοσμένα και αυξημένα λόγω Covid-19, και να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων. Να δοθούν χωρίς καθυστερήσεις τα ΜΑΠ και τα γάλατα των προηγούμενων χρόνων. Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς - ασφαλείς συνθήκες στέγασης για τις ανάγκες των εργαζομένων. Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες. Αμεσα να γίνουν όλες οι προληπτικές ετήσιες ιατρικές - βιοχημικές εξετάσεις και τα εμβόλια, δωρεάν, σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους. Να υπάρχουν τεχνικός Ασφαλείας και γιατρός Εργασίας σε όλους τους δήμους. Καμία ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.

Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στο δήμο Ζίτσας

Την απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων στο δήμο Ζίτσας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων στο εργοτάξιο καθαριότητας.

Σε αντίθεση με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, που επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες της πίσω από τις «οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ» και τη «συνεχή επαγρύπνηση και ατομική ευθύνη με αυστηρή τήρηση των μέτρων», ο Σύλλογος Εργαζομένων σε ανακοίνωσή του αποκαλύπτει τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν ήδη πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα: «Τα γραφεία του εργοταξίου συνεχίζουν να στεγάζονται σε ένα ανεπαρκώς αεριζόμενο κοντέινερ, στο οποίο είναι αδύνατο να τηρηθούν αποστάσεις», χωρίς υπόστεγο και ΜΑΠ στους συμβασιούχους εργαζόμενους. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στις υπηρεσίες που στεγάζονται στο δημαρχείο, με γραφεία χωρίς παράθυρα και συνωστισμό υπαλλήλων.

Ο Σύλλογος διεκδικεί από τη δημοτική αρχή την πραγματοποίηση περιοδικών μοριακών τεστ στο σύνολο του προσωπικού, να αποδοθούν επαρκή ΜΑΠ, κατάλληλη διαμόρφωση των εργασιακών χώρων κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ