ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συνεχίζεται η σκληρή αντιπαράθεση

Εκτόξευση ρωσικών ρουκετών στην περιοχή της Τσετσενίας

Associated Press

Εκτόξευση ρωσικών ρουκετών στην περιοχή της Τσετσενίας
ΜΟΣΧΑ.-

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη συνοικία Μιτσουρίνσκι, νότια του Γκρόζνι και έχουν προωθηθεί προς το κέντρο της πόλης την πλατεία Μίνουτκα, ανακοίνωσε χτες Πέμπτη, 27 Γενάρη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους τις προσβάσεις από νότο και νοτιο-ανατολικά προς τη στρατηγική πλατεία Μίνουτκα, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες. Συνεχίζονται οι μάχες νότια και ανατολικά του Γκρόζνι, ενώ ενισχύσεις στις ειδικές δυνάμεις του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών έχουν αποσταλεί προς την πλατεία Μίνουτκα.

Από την άλλη μεριά όμως, οι Τσετσένοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στο Γκρόζνι, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μεγάλες απώλειες. Δεν αναφέρονται οι απώλειες των Τσετσένων. Οι Τσετσένοι αντάρτες, που χρησιμοποιούν ρουκετοβόλα και ελεύθερους σκοπευτές οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις με στρατηγική σημασία, πλήττουν τις ρωσικές δυνάμεις απ' όλες τις πλευρές, επιχειρώντας να αποτρέψουν την κατάληψη της κεντρικής πλατείας της πόλης. Παρ' όλα αυτά, ο πρώτος υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Μανίλοφ υποστήριξε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ότι η κατάληψη του Γκρόζνι είναι θέμα χρόνου, αφού οι Τσετσένοι δεν έχουν πού να καταφύγουν και «βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο». «Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες αμάχων», ανέφερε ο στρατηγός. Και ο υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγεφ δήλωσε ότι η «απελευθέρωση» του Γκρόζνι πλησιάζει σε «κομβικό σημείο».

Το άλλο μεγάλο μέτωπο αντίστασης των Τσετσένων βρίσκεται στις ορεινές περιοχές της Νότιας Τσετσενίας και συγκεκριμένα στο Αργκούν και το Βέντενο, όπου οι αντάρτες διατηρούν στρατηγικής σημασίας βάσεις, αλλά λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι δύσκολο να τις πλήξει η ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό. Σύμφωνα με το νεοδιορισμένο εκπρόσωπο της Ρωσίας για την Τσετσενία Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στην Τσετσενία φτάνει τους 93.000 και, όπως δήλωσε χτες ο Μανίλοφ, αντιμετωπίζουν από 9.000 έως 11.000 Τσετσένους αντάρτες, οι περισσότεροι μισθοφόροι, περίπου 3.000 στο Γκρόζνι και 6.000-8.000 στις ορεινές περιοχές.

Στο μεταξύ, στο Στρασβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπεραμύνθηκε των επιχειρήσεων στην Τσετσενία και δήλωσε ρητά ότι η Ρωσία θα φέρει σε πέρας την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». «Αν αυτό το καρκίνωμα δεν αφαιρεθεί, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να καταπολεμήσουμε τη μετάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιβανόφ, παρατηρώντας ότι όλες οι προσπάθειες της Μόσχας για μεσολάβηση έχουν αποτύχει. Τόνισε επίσης ότι μ' αυτή την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» η Ρωσία προστατεύει τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα από βάρβαρες επιθέσεις των τρομοκρατών», οι οποίοι, όπως είπε λυμαίνονται, το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση «στα σύνορα της Ευρώπης» απειλεί την ασφάλεια, τη ζωή και την ευημερία όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Προχωρά η διαδικασία της Ενωσης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 25 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η σύνοδος κορυφής των αρχηγών των χωρών-μελών της ΚΑΚ. Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εκλέχτηκε πρόεδρος του Συμβουλίου των αρχηγών των χωρών της ΚΑΚ στη θέση του Μπορίς Γιέλτσιν. Στις 26 Γενάρη ο Πούτιν και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο έκαναν ανταλλαγή των ντοκουμέντων επικύρωσης του Συμφώνου Ενωσης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, το οποίο και μπήκε απ' αυτή τη στιγμή σε ισχύ. Πρόεδρος του Ανωτάτου Κρατικού Συμβουλίου της Ενωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας εκλέχτηκε ο Λουκασένκο. Επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου του Ενωσιακού κράτους διορίστηκε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Κασιάνοφ και Γραμματέας της Ενωσης ο πρώην διαχειριστής του Κρεμλίνου Πάβελ Μπορόντιν.

Οπως δήλωσε ο Πούτιν μετά την τελετή στο Κρεμλίνο, «μπροστά υπάρχει πολλή δουλιά», πριν απ' όλα, «πρέπει να δημιουργηθεί η νομική βάση και ο ενιαίος οικονομικός, αμυντικός και ανθρωπιστικός χώρος». Κύριος στόχος του Συμφώνου, κατά τον Πούτιν, είναι «η βελτίωση της ζωής του απλού ανθρώπου». Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας συμφώνησαν να γίνει το παν δυνατό, ώστε αυτή τη χρονιά να διεξαχθούν εκλογές για το Κοινοβούλιο του Ενωσιακού Κράτους ως «στοιχείο-κλειδί» στην πρακτική δουλιά για τη δημιουργία του Ενωσιακού Κράτους.

Απευθυνόμενος στον Λουκασένκο, ο Πούτιν είπε: «Εχουμε ένα κοινό στοιχείο - Εσείς έχετε τη "Σοβιέτσκαγια Μπελορούσια", εμείς τη "Σοβιέτσκαγια Ροσία"». Η αναφορά στις εφημερίδες των δυο Δημοκρατιών, ίσως, να ακούστηκε ως αστείο, αλλά περιείχε μια έμμεση παραδοχή του γεγονότος ότι ακριβώς η ρωσική κομμουνιστική αντιπολίτευση με την εφημερίδα «Σοβιέτσκαγια Ροσία», όπως και οι Λευκορώσοι σύντροφοί τους, αγωνίζονταν επί πολλά χρόνια ενάντια στους καταστροφείς της ΕΣΣΔ και για την ανασύσταση της Ενωσης των αδελφών λαών. Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ενωση Ρωσίας και Λευκορωσίας είναι ανοιχτή σε οποιοδήποτε κράτος και διευκρίνισε ότι δεν είναι τυχαία η πραγματοποίηση της συνόδου κορυφής της ΚΑΚ ακριβώς την ημέρα της ανταλλαγής των ντοκουμέντων επικύρωσης του Συμφώνου της Ενωσης, τονίζοντας ότι «μπορούσε να μείνει εδώ» οποιοδήποτε κράτος, το οποίο «συμμερίζεται τις αρχές και τους σκοπούς, που διέπουν τα καταστατικά ντοκουμέντα της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας».

Από τη μεριά του, ο Λουκασένκο επισήμανε ότι η Δύση εναντιώνεται στην ενοποίηση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας λόγω του ανταγωνισμού. «Η ένωσή μας είναι δύναμη, ο ανταγωνιστής της Δύσης γίνεται ισχυρότερος και αυτοί δεν το θέλουν αυτό. Θα τους βόλευε να υπήρχε γύρω από τη Ρωσία κάποια υγειονομική ζώνη, αλλά έσπασε αυτή η αλυσίδα», είπε ο Λουκασένκο. Τέλος, ο Πρόεδρος Λουκασένκο, σε τελετή στην πρεσβεία της Λευκορωσίας στη Μόσχα, απένειμε στον Μπορίς Γιέλτσιν το ανώτατο παράσημο της Λευκορωσίας - το παράσημο «Φραντσίσκ Σκόρινα», για τη μεγάλη συμβολή του στην υπόθεση της ενοποίησης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Η Ολμπράιτ «βγάζει γλώσσα» ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καταστρέψουν την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, με πρόσχημα την «προστασία» του Κοσσυφοπεδίου και η ΕΕ πρέπει τώρα να πληρώσει το κόστος «ανοικοδόμησης»... Αν και για το πρώτο σκέλος της πρότασης, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ δεν έκανε χτες κουβέντα (τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται), ωστόσο το δεύτερο το είπε όσο πιο καθαρά γινόταν. Πού; Στο «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο» της Ουάσιγκτον, το οποίο μάλιστα τη βράβευσε για τη δράση της στη σύσφιξη των σχέσεων εκατέρωθεν των πλευρών του Ατλαντικού...

«Μια σοβαρή κρίση έχει ανακύψει στο Κόσσοβο, επειδή η διεθνής κοινότητα δεν τήρησε τη δέσμευσή της για παροχή οικονομικής βοήθειας προκειμένου να ανοικοδομηθεί η περιοχή αυτή», υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Και η υπουργός έγινε ακόμη σαφέστερη: «Οπως συμβαίνει συχνά, η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε χρήματα, αλλά δεν τήρησε τη δέσμευσή της... Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσσοβο δεν μπορεί να αποκαταστήσει την ηλεκτρική ενέργεια, να διασφαλίσει τη δημόσια ασφάλεια, να οργανώσει εκλογές και να αναζωογονήσει την οικονομία μόνο με υποσχέσεις».

Οπως είπε η υπουργός, οι εταίροι της Ουάσιγκτον «δεν αρκεί να υπόσχονται γενναιόδωρα», αλλά πρέπει και να... καταβάλλουν γρήγορα χρήματα!

Αναφερόμενη στις «προκλήσεις» που έχουν να αντιμετωπίσουν ΕΕ και ΗΠΑ, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει «να βοηθήσουν στην ένταξη όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην επικρατούσα δημοκρατική τάση της υπόλοιπης ηπείρου». Η δεύτερη αποστολή της ΕΕ, κατά τη Μαντλίν Ολμπράιτ, είναι η διατήρηση και ισχυροποίηση της συμμαχίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, η οποία είναι «κρίσιμη για τη διεθνή σταθερότητα στον κόσμο τον 21ο αιώνα».

Εκτός της Ολμπράιτ, με βραβείο τιμήθηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και νυν ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Ιβιτσα Ράτσαν ο νέος πρωθυπουργός

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Τα καθήκοντά του ανέλαβε χτες και επίσημα ο νέος πρωθυπουργός της Κροατίας, και αρχηγός των «Σοσιαλδημοκρατών», Ιβιτσα Ράτσαν, συγκροτώντας ένα κυβερνητικό σχήμα συνασπισμού έξι κομμάτων.

«Αδράξαμε την ευκαιρία να συγκροτήσουμε τη νέα κυβέρνηση, δίχως σπατάλες χρόνου... δεδομένης της δύσκολης κατάστασης», είπε ο 55χρονος Ράτσαν ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου τους υπουργούς που συγκροτούν την κυβέρνησή του. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συμμετέχει σ' αυτό το κυβερνητικό σχήμα με 16 αξιωματούχους, εκ των οποίων οι τρεις είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης. Ακολουθεί το μπλοκ τεσσάρων μικρότερων κομμάτων, επικεφαλής του οποίου είναι το Κόμμα Αγροτών, και το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση με έξι αξιωματούχους.

Και οι 23 υπουργοί της κυβέρνησης ορκίστηκαν αργότερα ενώπιον του ασκούντος προεδρικά καθήκοντα, Βλάτκο Πάβλεβιτς, ενώ ο διορισμός των υπουργών θα επικυρωθεί τυπικά στις 2 του Φλεβάρη από το νέο κοινοβουλευτικό Σώμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ