ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΟΕ
ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών

Το υψηλό κόστος λειτουργίας των μεγάλων κρατικών τραπεζών οφείλεται στη συσσώρευση απλήρωτων δανείων του μεγάλου κεφαλαίου, απαντούν οι τραπεζοϋπάλληλοι στις σχετικές επικλήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης

Ενάντια σε όλες τις μορφές ιδιωτικοποίησης των κρατικών τραπεζών τάσσεται η ΟΤΟΕ απαντώντας έμμεσα και στις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος αναλύοντας την κυβερνητική πολιτική έκανε λόγο για πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων των μικρών τραπεζών και διευκόλυνση των ιδιωτών ν' αποκτήσουν "πακέτα" των μεγάλων. Οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ παράλληλα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, έκαναν λόγο για την ανάγκη στήριξης του εκσυγχρονισμού των κρατικών τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι υποστήριξαν ότι οι επικείμενες ανακατατάξεις στον τραπεζικό χώρο είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό και ότι η πορεία των κρατικών τραπεζών σχετίζεται με το κατά πόσο η κυβέρνηση θέλει τις τράπεζες στην υπηρεσία του κράτους και του ελληνικού λαού ή στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων που αυτή αναπτύσσει. Οσον αφορά τις συνεχείς επικλήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης για υψηλό λειτουργικό κόστος των τραπεζών, με απώτερο στόχο την υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων, οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ επισήμαναν ότι το κόστος αυτό έχει τη ρίζα του στο "φόρτωμα" των τραπεζών με θαλασσοδάνεια που χορηγούνται σε μεγαλοεπιχειρηματίες, χωρίς να επιστρέφονται.

Το προεδρείο της ΟΤΟΕ κοινοποίησε πακέτο 6 προτάσεων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των τραπεζών. Οι προτάσεις αφορούν τη χάραξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών, τον απεγκλωβισμό των κρατικών τραπεζών από οποιεσδήποτε κυβερνητικές ή κομματικές παρεμβάσεις, με παράλληλη αναδιάρθρωση του μάνατζμεντ, τον περιορισμό των ενδιάμεσων γραφειοκρατικών επιπέδων, την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων υποκίνησης του προσωπικού και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων κράτους και κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών. Οι σχέσεις αυτές δεν μπορούν να αποβαίνουν σε βάρος των τελευταίων μέσα από την ανάληψη του κόστους της δημοσιονομικής εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Πάνω σ' αυτό αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά τα διάφορα δάνεια οικονομικής εξυγίανσης και οι συνεχείς καταπτώσεις εγγυητικών επιστολών από την πλευρά του δημοσίου.

Επισημάνθηκε, τέλος, ότι παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις που εκφράζουν οι τραπεζίτες, υπάρχουν περιθώρια σημαντικής μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων και ιδιαίτερα αυτών των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών, χωρίς παράλληλη μείωση των επιτοκίων ταμιευτηρίου.

μικραΜΕΓΑΛΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ: Σε νέο δάνειο - αυτή τη φορά από την ΕΤΒΑ - εξωθεί η κυβέρνηση τον ΟΣΕ προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες του Οργανισμού. Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, η ΕΤΒΑ θα χορηγήσει δάνειο ύψους 10 δισ. δρχ. διάρκειας 10 χρόνων και κόστος δανεισμού το εκάστοτε ισχύον διατραπεζικό επιτόκιο εξαμήνου "ATHIBOR". Για την πληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε 60,4 δισ. δρχ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Αλφα Τράπεζας Πίστεως το 1996 έναντι 50,8 δισ. δρχ. το 1995, παρουσιάζοντας αύξηση 19,4%. Σε ενοποιημένη βάση, ο ισολογισμός του ομίλου παρουσιάζει καθαρά κέρδη προ φόρων 76,1 δισ. δρχ. έναντι 62,1 δισ. δρχ., δηλαδή αύξηση 22,5 δισ. δρχ. Οι καταθέσεις της τράπεζας άγγιξαν στο τέλος της περασμένης χρονιάς τα 2 τρισ. δρχ. σημειώνοντας σημαντική αύξηση 32% σε σχέση με το 1995, ενώ αυξημένες κατά 25% ήταν και οι χορηγήσεις, φτάνοντας το 1996 στα 890 δισ. δρχ. Κατόπιν αυτών, το ΔΣ της τράπεζας αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 925 δρχ. ανά μετοχή, έναντι 825 δρχ. το 1995.

ΤΕΛΩΝΕΙΑ: Μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Μάρτη αναμένεται να αποφασίσει η αρμόδια Διακομματική Επιτροπή την ανάθεση του έργου της μηχανοργάνωσης των τελωνείων της χώρας σε ιδιωτική εταιρία. Για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το Β ΚΠΣ, έχουν κατατεθεί συνολικά 8 προσφορές, τις οποίες επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή προκειμένου να καταλήξει μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα σε τελική απόφαση. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η ανάδοχος εταιρία θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μηχανοργάνωσης των τελωνείων μέσα σε 20 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιάσει την ολοκλήρωση του έργου της μηχανοργάνωσης των τελωνείων σε 3 στάδια. Το πρώτο στάδιο θα αφορά τον εξοπλισμό 100 τελωνείων τα οποία διαθέτουν καλή κτιριακή υποδομή και απαιτούν το μικρότερο κόστος εξοπλισμού. Το δεύτερο στάδιο αφορά τα τελωνεία εκείνα που απαιτούν μεγαλύτερες δαπάνες εξυπηρέτησης, ενώ στο τρίτο στάδιο θα γίνει ξεκαθάρισμα των ακατάλληλων κτιρίων, στα οποία η εφαρμογή θεωρείται δύσκολη.

Εκβιάζουν οι φαρμακοβιομήχανοι

Σε αναθεώρηση της αγορανομικής διάταξης του υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με την αλλαγή του τρόπου κοστολόγησης των φαρμάκων, φαίνεται ότι προχωρούν στην πράξη οι φαρμακοβιομήχανοι, πιέζοντας στην ουσία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αναθεωρήσει τη διάταξη. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει την "πιλοτική" εφαρμογή του νέου τρόπου διαμόρφωσης των τιμών κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η σχετική με το θέμα Επιτροπή Ανακοστολόγησης Φαρμάκου, που έχει συσταθεί για να εξετάσει τον νέο τρόπο, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο της, πράγμα που αναμένεται να έχει γίνει γύρω στα μέσα του Μάρτη. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η παραπάνω επιτροπή, που συνέρχεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων, φέρεται να συγκλίνει στην άποψη ότι "η ανακοστολόγηση με βάση την αγορανομική διάταξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου "δεν περπατάει"" και ότι δε θα έχει τα αποτελέσματα που επιδιώκει η πολιτική ηγεσία σε ό,τι αφορά τις μειώσεις τιμών από την ανακοστολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύνδεσμος συμφωνεί με τη διάταξη ως προς την κοστολόγηση των εισαγόμενων φαρμάκων με βάση τη χαμηλότερη τιμή στην οποία πωλείται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά προσθέτουν "υπό προϋποθέσεις". Σ' αυτά τα πλαίσια φαίνεται ότι εντάσσεται η πρόθεσή του - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - "για συνεκτίμηση της αγοραστικής δύναμης του Ελληνα καταναλωτή σε σχέση με τους άλλους καταναλωτές της ΕΕ".

Τέλος, ο ΣΦΕΕ τίθεται υπέρ της λίστας για τα ασφαλιστικά ταμεία και της δημιουργίας "ενιαίου συντονιστικού οργάνου" για τη διαμόρφωση της νέας πολιτικής για τα φάρμακα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Τώρα "παίζει" και η κυβέρνηση

Πολιτική ...σκοτσέζικου ντους ακολουθεί η κυβέρνηση, παίζοντας με τις αποταμιεύσεις των μικροεπενδυτών στο Χρηματιστήριο. Σε ...αντιστάθμισμα των προχτεσινών δηλώσεων του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Στ. Θωμαδάκη,ο οποίος επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι επενδύσεις σε μετοχές, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Απ. Φωτιάδης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ουσία των δηλώσεων του πρώτου και υποστήριξε πως ...έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της θετικής πορείας του Χρηματιστηρίου.

Ο γγ δήλωσε ότι οι επισημάνσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς "είχαν σκοπό να επιστήσουν την προσοχή των νέων μικροεπενδυτών που εισήλθαν μαζικά στο Χρηματιστήριο και να είναι προσεκτικοί στις επιλογές και στις συναλλαγές τους". Πρόσθεσε μάλιστα, στην ουσία αντιστρέφοντας το "καμπανάκι" που χτύπησε ο Στ. Θωμαδάκης,ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της θετικής πορείας του Χρηματιστηρίου.

Τα παραπάνω ενόχλησαν τους χρηματιστές, που μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου, του ΣΜΕΧΑ, κάλεσαν την κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει στους χρηματιστηριακούς θεσμούς με "άστοχες εκδηλώσεις προστασίας".

Πάντως χτες ο δείκτης του Χρηματιστηρίου σημείωσε πτώση 5,95% και έκλεισε στις 1.367 μονάδες έναντι 1.453 την Τετάρτη.

Είδαν "ψητό"

Να αρθεί το όριο των συναλλαγών για τις χρηματιστηριακές εταιρίες, που τέθηκε μετά τα "παρατράγουδα" της "ΔΕΛΤΑ Χρηματιστηριακής" τον περασμένο Νοέμβρη, ζητούν τώρα οι χρηματιστές. Με το υφιστάμενο καθεστώς, μια χρηματιστηριακή εταιρία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει σε μια μέρα συναλλαγές μεγαλύτερες από το ύψος των κεφαλαίων της. Δηλαδή, αν έχει κεφάλαια 500 δισ. δρχ., δεν μπορεί να κάνει πράξεις μεγαλύτερης αξίας - εκτός και αν εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή από τράπεζα, δυνατότητα που ωστόσο δεν έχουν όλες οι χρηματιστηριακές εταιρίες. Τώρα αξιώνουν να πραγματοποιούν συναλλαγές ανεξέλεγκτου ύψους με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις...

Είδαν τα "κοράκια" της Σοφοκλέους κρέας και άρχιζαν να κράζουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ