ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΟΛΑ
«Περίεργη», όσο και αιματηρή, ενέδρα

ΛΟΥΑΝΤΑ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Πάνω από 50 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι πως σκοτώθηκαν σε επίθεση οπλοφόρων εναντίον λεωφορείου στην Αγκόλα, μεταδίδουν διεθνή και τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, οι οπλοφόροι έβαλαν φωτιά σε λεωφορείο γεμάτο κόσμο και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον των επιβατών του που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια.

Σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων «Λούζα», το οποίο επικαλείται το «Ρόιτερς», οι τραυματίες ξεπερνούν τους 12, ανάμεσά τους και ένα μωρό 15 μηνών. Σύμφωνα με τους παραπάνω, αστυνομική πηγή είπε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος, πάντως εκτιμάται πως είναι γύρω στα 50. Το λεωφορείο μετέφερε κάπου 100 επιβάτες.

Η Αγκόλα - πρώην πορτογαλική αποικία - βρίσκεται στη δίνη ενός αιματηρού εμφυλίου από το 1975, ο οποίος συνεχίζεται αδιαλείπτως. Την 10η Αυγούστου κάπου 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν επιβατικό τρένο εκτροχιάστηκε από έκρηξη νάρκης ανατολικά της πρωτεύουσα της χώρας, Λουάντα. Η Εθνική Ενωση για την Πλήρη Ανεξαρτησία της Αγκόλας (UNITA) ανέλαβε την ευθύνη για εκείνη την ενέργεια. Η κυβέρνηση της Αγκόλας υπό τον Χοσέ Εδουάρντο ντος Σάντος κάλεσε μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανγκόπ», για δίκη του ηγέτη της UNITA πολέμαρχου Τζόνας Σαβίμπι από «διεθνές ποινικό δικαστήριο» με την κατηγορία της «γενοκτονίας».

Από την κατάρρευση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1994 - του λεγόμενου Πρωτοκόλλου της Λουζάκα - και την επανέναρξη του εμφυλίου, το 1998, 500.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις (άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1 εκατ. νεκρούς) και κάπου 4 εκατ. (από ένα συνολικό πληθυσμό 12 εκατ. ψυχών) έχουν οδηγηθεί στην προσφυγιά.

Η UNITA απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στον ΟΗΕ πρόταση «ειρήνευσης» που καλεί για δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία έτυχε ψυχρής υποδοχής.

Ο Πρόεδρος ντος Σάντος, που βρίσκεται στην προεδρία από το 1979, αρνούμενος να διοργανώσει εκλογές, έχει δεσμευτεί ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2002 ή το 2003 και ο ίδιος δε θα είναι υποψήφιος.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης

Αστυνομικοί παρακολουθούν, καθώς τα συντρίμμια του παγιδευμένου αυτοκινήτου απομακρύνονται

Associated Press

Αστυνομικοί παρακολουθούν, καθώς τα συντρίμμια του παγιδευμένου αυτοκινήτου απομακρύνονται
ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Οι αρχές της Ισπανίας θεωρούν τη βασκική ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ (Euzkadi Ta Askatasuna - Γη κι Ελευθερία) υπεύθυνη για την έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης χθες το πρωί, έκρηξη που δεν προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμούς.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, τοποθετημένος σε ένα λευκό «Ρενό 19» στο Τερματικό 2 του αεροδρομίου, που εξυπηρετεί πτήσεις εξωτερικού αλλά και κίνηση από ευρωπαϊκές χώρες, εξερράγη χθες το πρωί χωρίς να υπάρξουν σοβαρές υλικές ζημιές και η κυκλοφορία των αεροπλάνων δε διεκόπη, ανέφερε αξιωματούχος μιλώντας στο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN Αλ Γκούντμαν, άγνωστος που ισχυρίστηκε ότι μιλούσε για λογαριασμό της ΕΤΑ τηλεφώνησε στις αρχές μια ώρα πριν από την έκρηξη. Η οργάνωση έχει προειδοποιήσει από τον Μάη ότι θα βάλει στο στόχαστρό της την τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας, που εισφέρει 10% του ΑΕΠ της ή περίπου 60 δισ. δολάρια το χρόνο. Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία προέβη σε τρεις επιδρομές εναντίον κρησφύγετών της και συνέλαβε 14 υπόπτους ως μέλη της.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΛΑΙΑΣ
Διαμαρτυρία για την παράδοση Μιλόσεβιτς

Την έντονη διαμαρτυρία της για την παράδοση του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς, καθώς και οποιουδήποτε άλλου πολίτη της χώρας αυτής στο χειραγωγούμενο από τους ισχυρούς της Γης «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Για Την Πρώην Γιουγκοσλαβία», εκφράζει με ψήφισμά της η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος, «η κυβέρνηση της Σερβίας με γκανγκστερικό τρόπο παρέδωσε τον Σλ. Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης, παρά την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε παράνομη την παραπομπή!».

«Αντί να δικάζεται το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που υπέγραψαν τον πόλεμο, δικάζεται η αντίσταση στον πόλεμο, η διάθεση των λαών να προστατέψουν τα σύνορα και την ακεραιότητα της χώρας τους. Αυτή η απόφαση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης αποτελεί πρώτα απ' όλα κατάφωρη προσβολή του ίδιου του λαού της Γιουγκοσλαβίας, του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών που αντιστάθηκαν ηρωικά στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και συνεχίζουν να αντιστέκονται στα εγκληματικά σχέδια της Νέας Τάξης, που εκφραστές της είναι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση», τονίζεται.

Με το ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Πυλαίας απαιτεί «να ανακαλέσει η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας την καταδικασμένη από όλους τους λαούς επαίσχυντη πράξη της και να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς». Επίσης καλεί το λαό να αγωνιστεί ώστε να παύσουν τέτοιες νομικά και πολιτικά απαράδεκτες διαδικασίες, που καμιά σχέση δεν έχουν με απόδοση δικαιοσύνης, αλλά αποτελούν προσπάθεια επιβολής της ειδεχθούς και απάνθρωπης «νέας τάξης πραγμάτων».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νεκρός ηγέτης των FARC

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Μια εξέχουσα μορφή της αντάρτικης οργάνωσης Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), ο Ρούμπεν Αγκίρε, γνωστός με το ψευδώνυμο Αλίριο, σκοτώθηκε την Κυριακή σε επίθεση του στρατού στα βόρεια της Κολομβίας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο ανακοίνωση του στρατού.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Αλίριο ήταν ανάμεσα στους 5 νεκρούς των συγκρούσεων της Κυριακής. Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας έχουν εξαπολύσει εδώ και εβδομάδες μαζικής κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το φάσμα της πείνας για 1,6 εκατ. ανθρώπων

ΤΕΓΚΟΥΚΙΓΚΑΛΠΑ.-

Οι τρεις μήνες της ξηρασίας που έχουν πλήξει τη Λατινική Αμερική, σε μια εποχή που κανονικά είναι εποχή βροχοπτώσεων, κάνουν ορατό τον εφιάλτη της πείνας για 1,6 ανθρώπων στην Κεντρική Αμερική, αναφέρει ανακοίνωση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ.

Η ξηρασία πλήττει τη Γουατεμάλα, το Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα και είναι το πιο επείγον πρόβλημα για την περιοχή μετά τον τυφώνα Μιτς που κόστισε 26.000 ζωές το 1998.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνελήφθησαν γιατί μιλούσαν τη γλώσσα τους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Σε τουλάχιστον 50 συλλήψεις γυναικών που φώναζαν συνθήματα στη μητρική τους γλώσσα, την κουρδική, προέβη την Κυριακή το ειδικό σώμα καταστολής διαδηλώσεων της τουρκικής αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ.

Οπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο το πρακτορείο «Ανατολή», η αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση, που καλούσε για «Ειρήνη στην Ανατολία», όταν οι εκατοντάδες γυναίκες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση - κυρίως μητέρες μαχητών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) - επιχείρησαν να κάνουν μια δήλωση στον Τύπο στα κουρδικά.

Η άρση της απαγόρευσης της ομιλίας στην κουρδική έχει τεθεί από την ΕΕ στην ατζέντα ως «βασική προϋπόθεση» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και, όπως είναι φυσικό, η είδηση αντιμετωπίστηκε με «ανησυχία» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - μαζί με μια γερή δόση υποκρισίας: η γλώσσα είναι μια μόνο παράμετρος του εσωτερικού πολέμου στην Τουρκία για το Κουρδιστάν, που διαρκεί από το 1984, με τουλάχιστον 30.000 νεκρούς...

ΤΑΪΒΑΝ - ΚΙΝΑ
Προς άρση των εμπορικών περιορισμών;

ΤΑΪΠΕΪ και ΠΕΚΙΝΟ.-

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν προτίθεται να αλλάξει ριζικά την οικονομική πολιτική της έναντι της Κίνας, αναφέρουν πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ και διεθνών ειδησεογραφικών πακτορείων από την πρωτεύουσα της νήσου. Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσεν Σούι-μπιαν μοιάζει να κλίνει υπέρ μιας ομάδας οικονομικών αναλυτών που έχουν καλέσει επανειλημμένως υπέρ μιας «ενδυνάμωσης των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική ύφεση που πλήττει την Ταϊβάν για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα «Ασοσιέιτεντ Πρες», «Ρόιτερ», αλλά και η εφημερίδα «Ταϊπέι Τάιμς», η αλλαγή πολιτικής θα επιτρέψει απευθείας επενδύσεις και διμερές εμπόριο, ελευθερία προς τις τράπεζες να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Κίνα, αλλά και χαλάρωση των δρακόντειων περιορισμών όσον αφορά τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα. Ο Τσεν δήλωσε ότι «αποδέχτηκε τις προτάσεις» που του υπέβαλε ομάδα 120 οικονομολόγων, ειδικών και ακαδημαϊκών και θα εξετάσει μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες «τρόπους εφαρμογής» τους. Η κινεζική ηγεσία - που θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της - δεν έχει προβεί σε επίσημα σχόλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ