ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Ευρύτερες διεργασίες με άξονα το Αφγανιστάν

Συνάντηση με ΗΠΑ, Κίνα το Γενάρη, για την «ειρήνη» στο Αφγανιστάν. Το δικό της «παρών» δηλώνει και η Ινδία

Από τη συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού με τον Αφγανό ομόλογό του, Αμπντουλά Αμπντουλά
Από τη συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού με τον Αφγανό ομόλογό του, Αμπντουλά Αμπντουλά
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αφγανιστάν και Πακιστάν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν το Γενάρη συνάντηση με στόχο την άμεση επανέναρξη των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» μεταξύ Καμπούλ - «Ταλιμπάν». Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από Κίνα και ΗΠΑ. Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από την επίσκεψη που έκανε στην αφγανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν, Ραχίλ Σαρίφ, που είχε επαφές και με τον Αφγανό Πρόεδρο, Ασράφ Γάνι.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της συνάντησης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, καλωσόρισε τις «προσπάθειες βελτίωσης» των αφγανο-πακιστανικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι η Κίνα είναι «ανοιχτή» σε κάθε πρόταση που θα συμβάλλει στην «ειρήνη και τη συμφιλίωση» στο Αφγανιστάν.

Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις Καμπούλ - Ισλαμαμπάντ είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, καθώς το Πακιστάν θεωρείται ότι στηρίζει τους Αφγανούς «Ταλιμπάν» και η «μεσολάβησή» του υπολογίζεται καθοριστική για την «εξομάλυνση» της κατάστασης στο Αφγανιστάν, όπου οι ενδοαστικές αντιθέσεις μένουν βαθιές και καμιά ειρήνη και προκοπή δεν ήρθε για το λαό, παρά την επέμβαση του 2001 και την παραμονή των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων.

Το «ενδιαφέρον» του Πακιστάν να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις με τους «Ταλιμπάν», συνδέεται φυσικά με μια σειρά επενδυτικά σχέδια που ιεραρχούν τα μονοπώλια της περιοχής. Ενα από αυτά είναι ο αγωγός ΤΑΡΙ, που ξεκίνησε μόλις πριν μερικές βδομάδες (πάνω από 20 χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό του) και όταν ολοκληρωθεί θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία. Το μήκος του αναμένεται να είναι 1.800 χλμ. και το κόστος του υπολογίζεται στα 10 δισ. δολάρια. Χτες, η πακιστανική «Αυγή» μετέδιδε στην ιστοσελίδα της ότι η Καμπούλ θα διαθέσει 7.000 άνδρες για τη φύλαξη των έργων κατασκευής του αγωγού.

Οι «ισορροπίες» και το «μέλλον» του Αφγανιστάν εξακολουθούν να ενδιαφέρουν έντονα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (όπως οι ΗΠΑ), ενώ τον τελευταίο καιρό, οι εξελίξεις στη χώρα, όπου σε αρκετές επαρχίες αναζωπυρώνεται η δράση των «Ταλιμπάν», απασχολούν τον αστικό Τύπο και χώρες π.χ. Τουρκία (που επισκέφτηκε την Πέμπτη ο Αφγανός Πρόεδρος). Χτες, σημειώθηκε νέα επίθεση «Ταλιμπάν» κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με τουλάχιστον ένα νεκρό και 32 τραυματίες.

Μόντι σε Πακιστάν - Αφγανιστάν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Σαββατοκύριακο επισκέφτηκε το Αφγανιστάν ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, όπου συμμετείχε στα εγκαίνια του νέου κτιρίου που θα στεγάζει το αφγανικό κοινοβούλιο, σηματοδοτώντας το «ζωηρό ενδιαφέρον» του Νέου Δελχί για το συσχετισμό δύναμης στη «γειτονιά» του. Απευθυνόμενος στους Αφγανούς βουλευτές, ο Μόντι ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι η επιτυχία του Αφγανιστάν θα απαιτήσει τη συνεργασία και τη στήριξη καθενός από τους γείτονές του. Και όλοι μας στην περιοχή - η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και άλλοι - πρέπει να ενωθούμε, με εμπιστοσύνη και συνεργασία, πίσω από αυτό τον κοινό στόχο και αναγνωρίζοντας την κοινή μας μοίρα».

Εντονα σχολιάστηκε και η απόφαση του Μόντι, επιστρέφοντας από την Καμπούλ, να κάνει μια «στάση» στη Λαχώρη του Πακιστάν, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό, Ναουάζ Σαρίφ. Η «αιφνιδιαστική» συνάντηση των δύο ηγετών (που έχουν χρόνιες εδαφικές διαφορές και πολλές «προστριβές») ερμηνεύτηκε από πολλούς ως σημάδι «εξομάλυνσης» των δυο διμερών σχέσεων και οιωνός ευρύτερων διεργασιών στη Νοτιοανατολική Ασία. Είχε προηγηθεί, πριν μερικές μέρες, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, όπου συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για την «ειρήνη» και την «ασφάλεια» στην περιοχή.

ΣΕΡΒΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Οικονομία, Ενέργεια και επενδύσεις στην ατζέντα της επίσκεψης Νταβούτογλου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία ολοκληρώνει σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, συνοδεία 130 επιχειρηματιών και επενδυτών, αφού προηγουμένως συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση στο Βελιγράδι με το Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το Βόσνιο πρωθυπουργό, Ντένις Ζβίζντιτς.

Κατά τις συνομιλίες Νταβούτογλου - Βούτσιτς, ανακοινώθηκε πως εξετάστηκαν διμερή θέματα και ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της λεγόμενης «τριμερούς» διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σερβίας, για την οποία η Αγκυρα επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι η Αγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη Σερβία, τονίζοντας ότι αποτελούν «κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή». Εξηγώντας τη δυναμική της πολιτικής που ασκεί η χώρα του στην περιοχή, ο Νταβούτογλου ανέφερε πως «τα Βαλκάνια είναι μία γευστική σούπα και η Τουρκία επιθυμεί να βάλει το δικό της μπαχαρικό για να την κάνει ακόμη πιο γευστική». Η φράση αυτή προκάλεσε ερώτηση δημοσιογράφου της σερβικής τηλεόρασης για το αν η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια παλαιότερων ότι το Πρίζρεν (πόλη του Κοσσόβου) και το Σεράγεβο «αποτελούν Τουρκία». Ο Νταβούτογλου εξήγησε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν είχαν πολιτική σκοπιμότητα, αλλά εξέφραζαν τα «συναισθήματα οικειότητας» που αισθάνεται όταν επισκέπτεται τις πόλεις αυτές, όπως επίσης και το Βελιγράδι. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι δε θα τον ενοχλούσε αν και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θεωρούσε «Σερβία» την Κωνσταντινούπολη ή την Αττάλεια, εφόσον αισθάνεται άνετα στις πόλεις αυτές...

Ερωτηθείς για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό «F-16» στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας, ο Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία υπερασπίστηκε τον «εναέριο χώρο της» και ότι τάχα δεν ήταν γνωστή η εθνικότητα του αεροσκάφους πριν την κατάρριψή του. Ο Βούτσιτς απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας ότι η Σερβία είναι «μικρή χώρα για να εμπλέκεται σε υποθέσεις άλλων χωρών». Πρόσθεσε ότι η Σερβία έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μόσχα δε θα δυσαρεστηθεί που δέχτηκε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στο μέσο της ρωσο-τουρκικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωθυπουργοί Νταβούτογλου και Βούτσιτς παραδέχτηκαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών τους αναλώθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, σε θέματα Ενέργειας, στη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών σε μεγάλα έργα υποδομής που θα χρηματοδοτήσει η Τουρκία υπό τη μορφή δανείων, όπως επίσης και στην αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στη Σερβία.

Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συσταθεί σύντομα μόνιμο συμβούλιο διακυβερνητικής συνεργασίας των δύο χωρών, όπως έχει η Τουρκία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εβδομήντα πέντε άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη βιομηχανική ζώνη της κινεζικής πόλης Σενζέν, όπου τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν σε τόνους λάσπης. Χτες, έγινε γνωστό ότι βρέθηκε νεκρός ο επικεφαλής τοπικής κρατικής υπηρεσίας, που φέρεται να εμπλέκεται στην «έγκριση» της δημιουργίας του μεγάλου «λόφου» από χώμα και μπάζα που προκάλεσαν τη φονική κατολίσθηση. Οι αρχές έκαναν λόγο για αυτοκτονία, αποκλείοντας το ενδεχόμενο δολοφονίας.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ενα τρένο που μετέφερε 200.000 λίτρα θειικού οξέος εκτροχιάστηκε σε μια απομακρυσμένη ζώνη στη βόρεια πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Στην περιοχή είχαν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

ΝΤΑΚΑ.-- Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Μπανγκλαντές υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή δύο πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγών εργοστασίων. Το καθένα θα έχει παραγωγική δυνατότητα 1.200 μεγαβάτ, ενώ η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 12 δισ. δολάρια. Τα έργα θα αρχίσουν στις αρχές του 2016, στην περιοχή Ρούπουρ, 160 χλμ. από την πρωτεύουσα. Η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει μέχρι και το 90% της αξίας του έργου, ενώ το Μπανγκλαντές πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο μέσα σε 28 χρόνια, με μια 10ετή περίοδο χάριτος.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τέσσερις, σχεδόν ταυτόχρονες, επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς, ρουκέτες και εκτοξευτήρες χειροβομβίδων εξαπέλυσαν σε συνοικίες της πόλης Μαϊντουγκούρι της βορειοανατολικής Νιγηρίας τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ», προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Ο Μαμαντί Γιουλά, στέλεχος των μεταλλευτικών μονοπωλίων που δρουν στη Γουινέα της δυτικής Αφρικής, ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας με απόφαση του Προέδρου Αλφά Κοντέ. Από το 2004 μέχρι το διορισμό του, ο Γιουλά ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Guinea Alumina Corporation» (GAC),θυγατρική της «Emirates Global Aluminium», η οποία ανήκει στο επενδυτικό ταμείο «Mubadala» του Αμπού Ντάμπι και στην «Investment Corporation» του Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο επικεφαλής της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ απαλλάχθηκε χτες από τα καθήκοντά του καθώς κρίθηκε ένοχος για «σοβαρή παραβίαση της ασφάλειας των πληροφοριών». Ανώνυμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι ο Ραμάτι χειρίστηκε «λανθασμένα» απόρρητα έγγραφα, αλλά δεν κατηγορείται για εγκληματικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα για κατασκοπεία.

ΡΙΑΝΤ.-- Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε για το 2015 δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα ρεκόρ, που ανέρχεται σε 367 δισ. ριάλ (περίπου 87 δισ. δολάρια) εν μέρει, εξαιτίας των διεθνών χαμηλών τιμών πετρελαίου, αλλά και της σημαντικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ στις 24 Απρίλη θα τηρηθεί, και στις 15 Γενάρη η χώρα θα αποκτήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες από τουλάχιστον 30 αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν πολεμικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της σε περιοχές της βόρειας και δυτικής Υεμένης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ