Associated Press |
Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας για την Τσετσενία, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, έκανε την Τετάρτη, 2 Φλεβάρη, μια εντυπωσιακή ανακοίνωση, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ: Στα χέρια της ομοσπονδιακής στρατιωτικής διοίκησης περιήλθαν πρακτικά όλα τα ντοκουμέντα του λεγόμενου «ισλαμικού συντάγματος». Πρόκειται για ολόκληρο τον κατάλογο με τη σύνθεση του συντάγματος, μεγάλο αριθμό δελτίων ταυτότητας μισθοφόρων από χώρες της ΚΑΚ, ειδικότερα από το Αζερμπαϊτζάν και από μια σειρά αραβικές χώρες. Αυτά τα ντοκουμέντα θα παρουσιαστούν στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή Χανκάλα της Τσετσενίας.
Στο μεταξύ, τα ομοσπονδιακά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασή τους στο Γκρόζνι σχεδόν χωρίς να συναντήσουν την παραμικρή αντίσταση, καθώς η πόλη έχει εγκαταλειφθεί από το μεγαλύτερο μέρος των Τσετσένων μαχητών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Το ρωσικό πυροβολικό και μαχητικά ελικόπτερα σφυροκοπούν το κέντρο της πόλης, όπου δεν έχουν φτάσει ακόμα τα ρωσικά στρατεύματα. Πιστά στην τακτική τους, αυτά τα τελευταία προελαύνουν με αργούς ρυθμούς, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να πληγούν από ελεύθερους σκοπευτές.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους πάνω από το 50% της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, από την οποία έχουν αποσυρθεί οι Τσετσένοι μαχητές, σύμφωνα με δική τους ανακοίνωση. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, η αποκατάσταση του ελέγχου σε ολόκληρο το Γκρόζνι είναι θέμα ημερών. Ωστόσο, μεμονωμένες σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στο κέντρο του Γκρόζνι, καθώς ισλαμιστές αντάρτες προσπαθούν να βγουν από την περικύκλωση, μετέδωσε το πρακτορείο ΑΒΝ. Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι η συνοικία Ζαβοντσκάγια, στο κέντρο της πόλης, αλλά και σημεία γύρω από το προεδρικό μέγαρο. Στις υπόλοιπες συνοικίες της τσετσενικής πρωτεύουσας οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν σταδιακά τον έλεγχό τους, αλλά εξακολουθούν να συναντούν κάποια αντίσταση. Οι Τσετσένοι αντάρτες προσπαθούν να διαπεράσουν τις γραμμές των ρωσικών δυνάμεων για να εγκαταλείψουν την πόλη. Την Τρίτη βράδυ τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν προσπάθεια εξόδου των Τσετσένων από το Γκρόζνι προς την περιοχή Αλχάν - Καλά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 60 αντάρτες. Πάντως, όπως διευκρινίζουν ρωσικές στρατιωτικές πηγές, οι ρωσικές δυνάμεις στο Γκρόζνι δεν αντιμετωπίζουν οργανωμένη αντίσταση και οι απώλειες στις τάξεις των ρωσικών μονάδων οφείλονται στη δράση μεμονωμένων ελεύθερων σκοπευτών, που εξακολουθούν να είναι οχυρωμένοι στην πόλη, πολλοί από τους οποίους είναι μισθοφόροι από την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής και αραβικές χώρες. Στο μεταξύ, ο διοικητής των αερομεταφερόμενων δυνάμεων Γκεόργκι Σπακ ανακοίνωσε ότι δύναμη 3.500 αλεξιπτωτιστών θα μεταφερθεί στην Τσετσενία για να ενισχύσει τις μάχιμες δυνάμεις.
Από τη μεριά του, ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, στρατηγός Βίκτορ Καζάντσεφ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ ότι 1.500 Τσετσένοι μαχητές έχουν παραμείνει στο Γκρόζνι και προσπαθούν να αποχωρήσουν κατά ομάδες. Σύμφωνα με το στρατηγό, οι Τσετσένοι αντάρτες έκαναν τρεις απόπειρες να σπάσουν την πολιορκία κατά ομάδες των 150 και να αποχωρήσουν από την πόλη και απωθήθηκαν. Η τσετσενική πλευρά ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι μαχητές εγκατέλειψαν το Γκρόζνι, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέβαζαν στους 2.000 τους Τσετσένους αντάρτες που απομακρύνθηκαν από την πόλη τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη. Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε ο Καζάντσεφ.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, αφού έπλεξε το εγκώμιο του εκτελούντα χρέη προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ύστερα από τρεις ώρες συνομιλιών που είχαν χτες στη Μόσχα, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Τσετσενία. «Εντυπωσιάστηκα από την ειλικρινή του προσέγγιση στα θέματα που συζητήσαμε, αλλά τα είπαμε έξω από τα δόντια για την Τσετσενία», επισήμανε η Ολμπράιτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της στη Μόσχα, η Ολμπράιτ επανέλαβε τις επικρίσεις της Δύσης σχετικά με την εκστρατεία της Μόσχας στην Τσετσενία και τόνισε ότι η Ρωσία κινδυνεύει με διεθνή απομόνωση. Κατά τη συνάντηση συζήτησαν επίσης για τον έλεγχο των εξοπλισμών, τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την οικονομία της Ρωσίας και για τη δημιουργία μιας κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσία. Από την άλλη μεριά, η Ολμπράιτ, μιλώντας σε συγκέντρωση ακαδημαϊκών και διπλωματών στη Μόσχα, προειδοποίησε ότι η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων ενθαρρύνει τους εξτρεμιστές. «Οσο οι συγκρούσεις συνεχίζονται θα αποτελούν μαγνήτη για τους εξτρεμιστές, οι οποίοι μια μέρα θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή», τόνισε η Ολμπράιτ.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-
Εκτός ...νυμφώνος έμειναν 45 χώρες - μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι περισσότερες αφρικανικές, με αφορμή την αδυναμία τους να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το διεθνή οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως χώρες όπως η Ουκρανία ή η Γκάμπια στερούνται το δικαίωμα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις του Οργανισμού τουλάχιστον για το τρέχον έτος...
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, 52 από τα 188 μέλη του ΟΗΕ έχασαν το δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 19 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Το παραπάνω άρθρο αναφέρει ότι μία χώρα χάνει το δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, εάν το ποσό των οφειλών είναι ίσο ή ξεπερνά το ποσό των οφειλών που είχε συγκεντρώσει μέσα στην προηγούμενη διετία. Εντούτοις, υπήρξαν και εξαιρέσεις...
Οπως ανακοινώθηκε, από τις προβλέψεις του άρθρου 19 της Χάρτας του ΟΗΕ, εξαιρέθηκαν επτά από τα 52 μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (Βοσνία, Νησιά Κομόρος, ΛΔ Κονγκό, Γεωργία, Γουινέα - Μπισάου, Νικαράγουα και Τατζικιστάν) έως τις 30 Ιουνίου, εξαιτίας των συνεχιζόμενων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους. Εντούτοις, η Ουκρανία (νέο - μη μόνιμο... - μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας) έχασε το δικαίωμα ψήφου της στις Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ κυρίως επειδή οι οφειλές της ξεπερνούσαν το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Ομως, μία άλλη χώρα, η Γκάμπια, της οποίας η δίχρονη θητεία στο ΣΑ ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, έχασε το δικαίωμα ψήφου, αν και όφειλε προς τα Ηνωμένα Εθνη πολύ λιγότερα χρήματα. Το χρέος συνδρομών της Γκάμπιας προς τον ΟΗΕ δεν ξεπερνούσαν το ποσό των 140.000 δολαρίων.
Το Ιράκ, που οφείλει στα Ηνωμένα Εθνη συνδρομές ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων, παραμένει αποκλεισμένο (όπως, άλλωστε, συμβαίνει από τις αρχές του '90), εξαιτίας των γνωστών διεθνών κυρώσεων. Εάν η Γκάμπια έχασε το δικαίωμα ψήφου για οφειλές περίπου 140.000 δολ., δε συνέβη το ίδιο και με τις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και οφείλουν σήμερα στα Ηνωμένα Εθνη πάνω από ένα δισ. δολάρια (και παρ' ολίγον να χάσουν προ μηνών το δικαίωμα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις), δε συγκαταλέγονται στη λίστα των χωρών που χάνουν το δικαίωμα ψήφου. Και αυτό λόγω της συμφωνίας διακανονισμών που έκαναν πρόσφατα με τον Οργανισμό.
Σύμφωνα, πάντως, με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Τζον Μιλς, τα Ηνωμένα Εθνη ξεκινούν τη χρονιά, με δεκάδες μέλη του Οργανισμού να μην καταβάλουν συνολικές οφειλές ύψους 4,47 δισ. δολαρίων. Τα περισσότερα απ' αυτά τα χρήματα αφορούν συνδρομές που συνδέονται με την πραγματοποίηση επιχειρήσεων αποστολής κυανόκρανων για την ειρήνευση ή την επιβολή της ειρήνης σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-
Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σχολιάζοντας τις προθέσεις των δεξιών Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων της Κρατικής Δούμας για επίσπευση του ζητήματος επικύρωσης του Συμφώνου «ΣΤΑΡΤ 2», δήλωσε ότι «στο γόνατο δεν επικυρώνουν σύμφωνα». Σύμφωνα με τον Ζιουγκάνοφ, η σύνθεση της σημερινής Δούμας ανανεώθηκε κατά τα 2/3 και οι νέοι βουλευτές απλώς δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν αμέσως το πρόβλημα του πυρηνικού αφοπλισμού. Η επικύρωση ή η μη επικύρωση του Συμφώνου "ΣΤΑΡΤ 2" είναι ζήτημα ύπαρξης ή όχι της Ρωσίας, ζήτημα του μέλλοντος των παιδιών και εγγονών μας. Κατά τη γνώμη του, ακόμα και βουλευτές, οι οποίοι έχουν μελετήσει το πρόβλημα του Συμφώνου αυτού στην προηγούμενη Δούμα, τάσσονται σήμερα για μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη του προβλήματος, διότι από την υπογραφή του Συμφώνου η κατάσταση στον κόσμο έχει αλλάξει ριζικά.
Το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς Ανατολάς. Η επίθεση αυτού του συνασπισμού κατά της Γιουγκοσλαβίας έδειξε το τι μπορεί να περιμένει η Ρωσία απ' αυτή τη συμμαχία. Ακόμα περισσότερο που την τελευταία δεκαετία συντελέστηκε η διάλυση του εθνικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος. Ο στρατός έχει αφοπλιστεί και ταπεινωθεί. Στην ουσία, η αεροπορία έχει αδρανοποιηθεί. Μένει ακινητοποιημένος ο πυρηνοκίνητος στόλος. Αυτοί που επιμένουν στην επικύρωση του "ΣΤΑΡΤ 2", έκαψαν το 1998 όλα τα δημοσιονομικά και έσυραν τη χώρα στο λάκκο των χρεών, δημιουργώντας πολυάριθμες απαιτήσεις απέναντί μας. Σε μια τέτοια κατάσταση η Ρωσία έχει τη μοναδική προστασία - την πυρηνική ασπίδα της χώρας. Αυτοί που προτείνουν να εξεταστεί στα γρήγορα το ζήτημα του Συμφώνου "ΣΤΑΡΤ 2", είναι στην καλύτερη περίπτωση "προσχολικά παιδιά στην πολιτική"». Τέλος, ο Ζιουγκάνοφ, σημείωσε ότι παρ' όλη την επιθυμία να μειωθεί το επίπεδο της πυρηνικής απειλής, να απομακρυνθεί η αντιπαράθεση στην Ευρώπη και στον κόσμο, να μην επιτραπεί η δημιουργία «υγειονομικών ζωνών», δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη συζήτηση του Συμφώνου «ΣΤΑΡΤ 2» χωρίς μια επισταμένη και ολόπλευρη προετοιμασία αυτού του ζητήματος.
Τέλος, σε σχέση με την επιμονή των ΗΠΑ να επικυρώσει η Ρωσία το Σύμφωνο «ΣΤΑΡΤ 2», ο Ζιουγκάνοφ επανέλαβε την 1 του Φλεβάρη ότι το ζήτημα αυτό «είναι τώρα ανεπίκαιρο». Σημείωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα σύστημα εθνικής αντιπυραυλικής άμυνας, δείχνει ότι η χώρα αυτή προτίθεται να υπονομεύσει τη Συνθήκη του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους και να μπει στο δρόμο νέας κλιμάκωσης του ψυχρού πολέμου.