Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Γ. ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ
Η «ΣΤΑΡΤ 2» δεν μπορεί να επικυρωθεί «στο γόνατο... »

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σχολιάζοντας τις προθέσεις των δεξιών Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων της Κρατικής Δούμας για επίσπευση του ζητήματος επικύρωσης του Συμφώνου «ΣΤΑΡΤ 2», δήλωσε ότι «στο γόνατο δεν επικυρώνουν σύμφωνα». Σύμφωνα με τον Ζιουγκάνοφ, η σύνθεση της σημερινής Δούμας ανανεώθηκε κατά τα 2/3 και οι νέοι βουλευτές απλώς δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν αμέσως το πρόβλημα του πυρηνικού αφοπλισμού. Η επικύρωση ή η μη επικύρωση του Συμφώνου "ΣΤΑΡΤ 2" είναι ζήτημα ύπαρξης ή όχι της Ρωσίας, ζήτημα του μέλλοντος των παιδιών και εγγονών μας. Κατά τη γνώμη του, ακόμα και βουλευτές, οι οποίοι έχουν μελετήσει το πρόβλημα του Συμφώνου αυτού στην προηγούμενη Δούμα, τάσσονται σήμερα για μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη του προβλήματος, διότι από την υπογραφή του Συμφώνου η κατάσταση στον κόσμο έχει αλλάξει ριζικά.

Το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς Ανατολάς. Η επίθεση αυτού του συνασπισμού κατά της Γιουγκοσλαβίας έδειξε το τι μπορεί να περιμένει η Ρωσία απ' αυτή τη συμμαχία. Ακόμα περισσότερο που την τελευταία δεκαετία συντελέστηκε η διάλυση του εθνικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος. Ο στρατός έχει αφοπλιστεί και ταπεινωθεί. Στην ουσία, η αεροπορία έχει αδρανοποιηθεί. Μένει ακινητοποιημένος ο πυρηνοκίνητος στόλος. Αυτοί που επιμένουν στην επικύρωση του "ΣΤΑΡΤ 2", έκαψαν το 1998 όλα τα δημοσιονομικά και έσυραν τη χώρα στο λάκκο των χρεών, δημιουργώντας πολυάριθμες απαιτήσεις απέναντί μας. Σε μια τέτοια κατάσταση η Ρωσία έχει τη μοναδική προστασία - την πυρηνική ασπίδα της χώρας. Αυτοί που προτείνουν να εξεταστεί στα γρήγορα το ζήτημα του Συμφώνου "ΣΤΑΡΤ 2", είναι στην καλύτερη περίπτωση "προσχολικά παιδιά στην πολιτική"». Τέλος, ο Ζιουγκάνοφ, σημείωσε ότι παρ' όλη την επιθυμία να μειωθεί το επίπεδο της πυρηνικής απειλής, να απομακρυνθεί η αντιπαράθεση στην Ευρώπη και στον κόσμο, να μην επιτραπεί η δημιουργία «υγειονομικών ζωνών», δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη συζήτηση του Συμφώνου «ΣΤΑΡΤ 2» χωρίς μια επισταμένη και ολόπλευρη προετοιμασία αυτού του ζητήματος.

Τέλος, σε σχέση με την επιμονή των ΗΠΑ να επικυρώσει η Ρωσία το Σύμφωνο «ΣΤΑΡΤ 2», ο Ζιουγκάνοφ επανέλαβε την 1 του Φλεβάρη ότι το ζήτημα αυτό «είναι τώρα ανεπίκαιρο». Σημείωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα σύστημα εθνικής αντιπυραυλικής άμυνας, δείχνει ότι η χώρα αυτή προτίθεται να υπονομεύσει τη Συνθήκη του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους και να μπει στο δρόμο νέας κλιμάκωσης του ψυχρού πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ