Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Βίαιες συγκρούσεις στο πανεπιστήμιο

Απο τις βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία

Associated Press

Απο τις βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Σε πεδίο μάχης, μετατράπηκε από τη νύχτα της Τρίτης, το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, που τελεί υπό κατάληψη από τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου, μετά τις συντονισμένες ενέργειες των φοιτητικών συλλόγων, για να ανατρέψουν τα σχέδια της μεξικανικής κυβέρνησης να εισάγει δίδακτρα, αλλά και να εκσυγχρονίσει την ακαδημαϊκή ύλη προκειμένου οι απόφοιτοι να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τους υπολοίπους αποφοίτους των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, στην «ελεύθερη αγορά εργασίας».

Η κατάληψη και οι απεργίες των φοιτητών όμως συνάντησαν χθες -για πρώτη φορά μετά δέκα μήνες- τη μήνιν μερίδας συναδέλφων τους, που οπλισμένοι προσπάθησαν να εισβάλουν για να τη διαλύσουν, με αποτέλεσμα να προκληθούν γενικές συρράξεις. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν, όταν έσπευσαν οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα οι 400 να επέμβουν και να εξελιχθούν σε πολύ βίαιες συγκρούσεις.

Η αστυνομία τελικά συνέλαβε 251 φοιτητές, ενώ τρεις κρατούνται με πολύ βαριές κατηγορίες, καθώς όπως υποστηρίζουν είχαν στην κατοχή τους εκρηκτικά. Ομως δεκάδες φοιτητές βρίσκονται τραυματισμένοι στα νοσοκομεία της μεξικανικής?κης πρωτεύουσας. Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού, Ντιαντόρο Καρδόσο δήλωσε ότι τραυματίστηκαν 37 άτομα, αλλά ο αριθμός μάλλον είναι πολύ μεγαλύτερος αφού πολλοί κρύβονται. Πάντως ο Καρδόσο διέψευσε τις πληροφορίες ότι στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν δύο ή τρεις φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ