Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δισ. δολάρια για στρατιωτικά προγράμματα που «δεν υπάρχουν»

Το βρετανικό περιοδικό «Jane's International Defense Review» τεκμηριώνει την ύπαρξη αμερικανικών μυστικών προγραμμάτων ανάπτυξης όπλων «επόμενης γενεάς»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Την 8η Ιανουαρίου του 1999, περίπου στις 6.45 το πρωί, οι κάτοικοι του Ντελάγουερ των Ηνωμένων Πολιτειών άκουσαν ένα υπερηχητικό αεροσκάφος να σπάει το φράγμα του ήχου από πάνω τους. Τοίχοι κτιρίων ταρακουνήθηκαν, τζάμια έσπασαν, οργισμένοι πολίτες κάλεσαν την αστυνομία απαιτώντας εξηγήσεις. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν εντοπίστηκε από «κανένα ραντάρ στην πολιτεία». Ούτε καν η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, η USAF, που έχει ραντάρ στη βάση του Ντόβερ, «δεν εντόπισε» το αεροσκάφος.

Το γεγονός δεν είναι μεμονωμένο. Μια πρόχειρη έρευνα αποκαλύπτει μια σειρά τέτοιων «ανεξήγητων» γεγονότων τη δεκαετία του 1990, από τη Φλόριδα ως τη Νεμπράσκα, από το Κολοράντο ως την Καλιφόρνια. Κοινό χαρακτηριστικό τους: Ενα ισχυρότατο και «ανεξήγητο» μπουμ. Τα αεροσκάφη - φαντάσματα αποφεύγουν τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, κι έτσι τα συμβάντα φθάνουν συνήθως μέχρι τις τοπικές εφημερίδες. Και πολύ λίγα τέτοια δημοσιεύματα μπορούν να βρεθούν σε μια «πρόχειρη» έρευνα, δηλαδή ένα μικρό ποσοστό των συμβάντων.

Ο Μπιλ Σουίτμαν του βρετανικού περιοδικού «Jane's» βγάζει ωστόσο δύο συμπεράσματα. Πρώτον, ένα υπερηχητικό αεροσκάφος επιχειρεί πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεύτερον, η αμερικανική αεροπορία και οι άλλες υπηρεσίες είτε «δεν μπορούν να εντοπίσουν» αυτό το αεροσκάφος, πράγμα απίθανο, ή «παραπλανούν» το κοινό, διότι πρόκειται για κάποιο από τα μυστικά, «μαύρα προγράμματα» («black projects»).

Το τελευταίο ενδεχόμενο, λέει ο δημοσιογράφος, τεκμηριώνεται από την ύπαρξη στοιχείων περί μιας «τεράστιας» υπερδομής, που μπορεί να περιγραφεί ως «σκιώδης στρατός» και λειτουργεί παράλληλα με τα προγράμματα που ανακοινώνει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας. Το 1995, δύο κυβερνητικές επιτροπές συστήθηκαν για να αξιολογήσουν αυτό το «σύστημα» και ανέφεραν ότι είναι «ιδιαίτερα πολύπλοκο, τρομακτικά ακριβό (σ.σ. αν και το πόσο ακριβό είναι δεν αποκαλύπτεται), ότι παραπλανά συστηματικά το κοινό και ότι ευνοεί τη μυστικοπάθεια». Το υπουργείο Αμυνας, ωστόσο, αρνήθηκε κάθε πρόταση «αναμόρφωσης» του εν λόγω «συστήματος».

Η κυβέρνηση Κλίντον στην τελευταία της χρονιά εξακολουθεί να ξοδεύει ένα δίχως ιστορικό προηγούμενο ποσό σε «μαύρα» προγράμματα, δηλαδή έργα τόσο «απόρρητα» που δεν ανακοινώνονται ούτε καν στους βουλευτές και τους γερουσιαστές, αλλά μόνο σε αρμόδιες «επιτροπές». Στον προϋπολογισμό του Οικονομικού Ετους 2001, η USAF θα ξοδέψει 4,96 δισ. δολάρια για απόρρητα προγράμματα «έρευνας και ανάπτυξης». Με άλλα λόγια, το 39% του συνολικού ποσού έρευνας και ανάπτυξης της αεροπορίας είναι «άκρως απόρρητο».

Στο παρελθόν, τα «μαύρα προγράμματα» απέδωσαν «προϊόντα» όπως το «αόρατο» βομβαρδιστικό F-117 και το στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-2. Η ύπαρξη των αεροσκαφών δεν είναι πλέον μυστική, αλλά το πώς φτιάχτηκαν είναι. Το 1995, εξετάζονταν 150 «μαύρα» προγράμματα από το υπουργείο Αμυνας. Πολλά από αυτά δεν «καρποφορούν», αν και ξοδεύονται πολλά δισ. δολάρια. Παράδειγμα είναι το A/F X, ένα επιθετικό αεροσκάφος «Στελθ» μεγάλου βεληνεκούς, που επισήμως «ακυρώθηκε» το 1993.

Οι κολοσσοί της αμερικανικής αεροπορικής/πολεμικής βιομηχανίας πρωτοστατούν, φυσικά, σε αυτά τα «μαύρα» προγράμματα. Από την «Boeing» και την «Lockheed Martin» ως την «McDonell Douglas» και από την «Northrop» ως την «Rockwell», όλοι «επωφελούνται» από τις προσπάθειες ανάπτυξης υπερ-όπλων, όπως το διαβόητο «διαστημικό πολεμικό», ένα πρόγραμμα που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με το «Jane's», αυτό που μάλλον αναστάτωσε τους κατοίκους του Ντελάγουερ πέρσι ενδέχεται να είναι κάτι που ένας κορυφαίος μηχανολόγος μηχανικός αποκαλεί το «επόμενο "Στελθ"». Ενα αόρατο αεροσκάφος, που θα δίνει «στρατηγικό πλεονέκτημα» στην αμερικανική αεροπορία. Ενα αμερικανικό έντυπο έλαβε πρόσφατα τη φωτογραφία ενός «άγνωστου» αεροπλάνου, η ύπαρξη του οποίου δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν επίσημο, ενώ υπάρχουν αναφορές αυτοπτών για ένα αεροπλάνο «χωρίς διακριτικά».

Το γεγονός είναι ότι στον μυστικοπαθή κόσμο του αμερικανικού στρατού, ελάχιστοι γνωρίζουν τι συμβαίνει με τα «μαύρα προγράμματα» από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Αν μη τι άλλο, το «σύστημα» αυτό ξέρει να κρατά καλά τα μυστικά του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ