ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Οι αυτονομιστές εξοπλίζονται και το ΝΑΤΟ καταδικάζει λεκτικά...

Ο Ντ. Σπέρκχαρντ συζητά με υπεύθυνους ασφαλείας της ΠΓΔΜ

Associated Press

Ο Ντ. Σπέρκχαρντ συζητά με υπεύθυνους ασφαλείας της ΠΓΔΜ
ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τι είναι οι Αλβανοί αυτονομιστές, που έχουν καταλάβει από την περασμένη Δευτέρα το μεθοριακό χωριό της ΠΓΔΜ Τανουσέφτσι; «Ενοπλες συμμορίες, τρομοκράτες και νταήδες» απάντησε ο Νταν Σπέκχαρντ, βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Από λόγια, οι αξιωματούχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πάνε καλά... Ερώτημα δεύτερο: ποιος ευθύνεται για την τρομοκρατική δράση των Αλβανών αυτονομιστών στο Τανουσέφτσι και στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο; Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Γίρι Ντινστιμπίερ απάντησε χτες από την Πράγα, λέγοντας πως οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν πρώτα «στην πολυεθνική δύναμη «ΚΦΟΡ», που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο και δεν τηρεί τη συμφωνία 1244 του ΟΗΕ», αλλά και «στη διεθνή κοινότητα που δεν είναι έτοιμη να πάρει το παραμικρό ρίσκο, ενώ την ίδια ώρα ένοπλες ανταρτικές ομάδες μετακινούνται ελεύθερα»...

Και ενώ η κατάσταση στα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ παραμένει «ήρεμη πλην εμφανώς τεταμένη», τα ΜΜΕ των Σκοπίων μετέδιδαν χτες πως οι αυτονομιστές αντάρτες στο χωριό Τανουσέφτσι ενίσχυσαν τις θέσεις τους αριθμητικά και στρατιωτικά, εγκαθιστώντας βαρύ οπλισμό εντός του χωριού... Ομοίως, η κατάσταση και στη Νότια Σερβία, όπου ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς φάνηκε να ικανοποιεί έναν από τους όρους των Αλβανών αυτονομιστών του Πρέσεβο, λέγοντας πως το Βελιγράδι «δέχεται το διάλογο με όσα άτομα απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της αλβανικής κοινότητας στη Νότια Σερβία»...

«Τρομοκράτες και νταήδες» οι αντάρτες λέει ο Νταν Σπέκχαρντ

Στρατιώτες της ΠΓΔΜ σε ετοιμότητα στην περιοχή Τανουσέφσκι

Associated Press

Στρατιώτες της ΠΓΔΜ σε ετοιμότητα στην περιοχή Τανουσέφσκι
Στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης πρεσβευτών χωρών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Νταν Σπέκχαρντ αποφάσισε να μην αποφύγει αυτή τη φορά, να αποδώσει χαρακτηρισμούς στους Αλβανούς αυτονομιστές που έχουν καταλάβει από τις αρχές της βδομάδας το μεθοριακό χωριό της ΠΓΔΜ Τανουσέφτσι. «Πρόκειται», είπε «γιαένοπλες συμμορίες, τρομοκράτες και νταήδες»! Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε πως οι εξτρεμιστές «δεν έχουν την υποστήριξη κανενός αλβανικού κόμματος ούτε της ΠΓΔΜ, ούτε του Κοσσυφοπεδίου»... και ότι μία συνεργασία μεταξύ της «ΚΦΟΡ» και της κυβέρνησης των Σκοπίων «θα τους απομονώσει, ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το χωριό».

Ο Νταν Σπέκχαρντ, μάλιστα, είχε την «ευγενή καλοσύνη» να «επιτρέψει» στις αρχές της ΠΓΔΜ να χειριστούν την αντιμετώπιση της παρουσίας των Αλβανών αυτονομιστών στο Τανουσέφτσι «ακόμη και με τη χρήση αστυνομικής δύναμης». Οσο για τις πληροφορίες των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ που ανέφεραν πως οι αυτονομιστές κατέρριψαν προχτές ένα αμερικάνικο αναγνωριστικό αεροσκάφος, όταν εκτόξευσαν οβίδα κατά των δυνάμεων της ΠΓΔΜ; Ο Σπέκχαρντ δε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε την παραπάνω πληροφορίας, λέγοντας πάντως χαρακτηριστικά πως «αυτοί» (δηλαδή οι αυτονομιστές) «πυροβολούν τα πάντα»...

Associated Press

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» τη νύχτα της Τετάρτης, μετά τη ρίψη οβίδας κατά του φυλακίου της ΠΓΔΜ κοντά στο Τανουσέφτσι, αμερικανικό ανιχνευτικό αεροσκάφος χτυπήθηκε με 300-400 τροχιοδεικτικές σφαίρες 12,7 χιλιοστών αντιαεροπορικού πυροβόλου από το έδαφος του Κοσσόβου και ενώ πραγματοποιούσε χαμηλή νυχτερινή ανιχνευτική πτήση στα σύνορα του Κοσσόβου ΠΓΔΜ. Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές, αναφέρει ότι το αεροσκάφος είχε χάσει επαφή με τον πύργο ελέγχου της Πρίστινα και ζήτησε βοήθεια από τις αεροπορικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ, πριν τελικά προσγειωθεί στο Κόσσοβο. Οεκπρόσωπος Τύπου της «KFOR» στην Πρίστινα αντισυνταγματάρχης Στιβ Σάπελ δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι πράγματι ο πιλότος του ανιχνευτικού αεροσκάφους ειδοποίησε ότι χτυπήθηκε, ενώ πετούσε κατά μήκος των συνόρων Κοσσόβου - ΠΓΔΜ, νοτίως του Ντέμπαλντε, αλλά η έρευνα που έγινε μετά την προσγείωση δεν αποκάλυψε χτυπήματα από σφαίρες.

Πάντως, έως νωρίς χτες βράδυ στα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ επικρατούσε «τεταμένη ηρεμία», καθώς οι Αλβανοί αυτονομιστές δεν είχαν εξαπολύσει νέα επίθεση κατά των δυνάμεων του στρατού και της Αστυνομίας, που παραμένουν έξω απ' το χωριό Τανουσέφτσι. Ισως, γιατί, όπως μετέδιδαν χτες ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, οι αντάρτες αυξάνονται αριθμητικά και εξοπλίζονται στρατιωτικά, εγκαθιστώντας «βαρύ πολεμικό υλικό» εντός του χωριού... Οσο για το κλιμάκιο ΝΑΤΟικών αξιωματούχων που επισκέπτεται τη χώρα; Δεν κατάφεραν, είπαν, να μεταβούν κοντά στο χωριό Τανουσέφτσι «λόγω χιονοθύελλας και του κακοτράχαλου εδάφους»(!)

Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Λιούμπεν Παουνόφσκι και χτες επανέλαβε πως οι αρχές της χώρας του ενδεχομένως, να θέσουν τελεσίγραφο αποχώρησης στους Αλβανούς αντάρτες.

«Φταίει η ΚΦΟΡ», λέει ο Ντινστιμπίερ

Κατά της «ΚΦΟΡ» και της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας καταφέρθηκε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Γίρι Ντινστιμπίερ. Ο Ντινστιμπίερ, στη διάρκεια δηλώσεων, που έκανε από την Πράγα στην εφημερίδα ΝΤΑΝΑΣ, κατήγγειλε τη στάση της «ΚΦΟΡ», λέγοντας πως έχει αποτύχει να διεκπεραιώσει τα καθήκοντά της στο Κοσσυφοπέδιο έναντι της απόφασης 1244 του ΟΗΕ. «Ενώ οι ένοπλες ομάδες ανταρτών μετακινούνται ανοιχτά και ελεύθερα, η διεθνής κοινότητα δεν κάνει τίποτε, ούτε είναι έτοιμη να αναλάβει το παραμικρό ρίσκο», φέρεται να δήλωσε ο Ντινστιμπίερ, σύμφωνα με χτεσινή ανταπόκριση του σερβικού ραδιοσταθμού Β-92. Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε λόγο για «τη συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση που διαδραματίζεται στο Κοσσυφοπέδιο, με την εκδίωξη εθνικών μειονοτήτων», καταλήγοντας πως η ανικανότητα της «ΚΦΟΡ» είναι (μία) «εξήγηση για την κλιμάκωση της δράσης εξτρεμιστών στη Νότια Σερβία».

Υπατη Αρμοστεία για Πρόσφυγες: «Οχι βιαστικές ενέργειες»...

Ο Ρουντ Λούμπερς, ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, τάχτηκε κατά της εσπευσμένης συρρίκνωσης της λεγόμενης «ουδέτερης ζώνης» μεταξύ Νότιας Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, προβλέποντας πως θα υπάρξουν «αρνητικές συνέπειες, γενικότερη αστάθεια και ίσως μια νέα έξοδο προσφύγων».

Σε ανακοίνωσή του ο αξιωματούχος επανέλαβε έκκληση για αύξηση του αριθμού των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή της Νότιας Σερβίας για την προστασία των πολιτών.

Η Βουλγαρία καταδικάζει και ανησυχεί

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Ιβάν Κοστόφ καταδίκασε χτες τις επιδρομές των Κοσσοβάρων Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ. Ο Κοστόφ μάλιστα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, για να συζητήσουν την κατάσταση στο Τανουσέφτσι, λέγοντας νωρίτερα πως «όλοι οι υπεύθυνοι πολιτικοί παράγοντες στη Μακεδονία θα ενωθούν γύρω από τη στάση της κυβέρνησης της χώρας για να επιλυθεί με πολιτικά μέσα το πρόβλημα».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως χτες η Σόφια ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο έδαφός της μετά την υπογραφή επικείμενης συμφωνίας μεταξύ Βουλγαρίας και ΝΑΤΟ...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μισαλλοδοξίας παραλήρημα

Ο Βούδας του Μπαμιγιάν, με ύψος 53 μέτρα. Πληροφορίες λένε ότι οι Ταλιμπάν έβαλλαν εναντίον του με τανκς!

Associated Press

Ο Βούδας του Μπαμιγιάν, με ύψος 53 μέτρα. Πληροφορίες λένε ότι οι Ταλιμπάν έβαλλαν εναντίον του με τανκς!
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αρχισε, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν χτες δυτικά ΜΜΕ, η διαδικασία καταστροφής των ιστορικών αγαλμάτων του Βούδα στο Μπαμιγιάν, που είναι τα μεγαλύτερα του είδους στον κόσμο, με το υψηλότερο να φθάνει τα 53 μέτρα, με ανεκτίμητη ιστορική αξία - χρονολογούνται μεταξύ του δεύτερου και του πέμπτου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ταλιμπάν βομβάρδισαν (!) με τανκς και πυροβόλησαν με αυτόματα (!) κατά των έργων θρησκευτικής λατρείας των Βουδιστών, αν και οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν, αφού η μετάβαση δημοσιογράφων στην περιοχή έχει απαγορευτεί.

Το Ισλάμ δεν υπήρχε την εποχή της κατασκευής των αγαλμάτων, όταν το Αφγανιστάν αποτελούσε επίκεντρο του Βουδισμού. Οι επικυρίαρχοι του 95% του Αφγανιστάν φανατικοί σουνίτες Ταλιμπάν, σε ένα παραλήρημα θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, χαρακτηρίζουν τα αγάλματα «είδωλα» τα οποία «προσβάλλουν το Ισλάμ». Ο ηγέτης τους, ο (πρώην μουτζαχεντίν και ήρωας του Ρίγκαν...) Μουλάς Μουχαμάντ Ομάρ, διέταξε την καταστροφή τους. Στο μουσείο της Καμπούλ, αλλά και σε μουσεία στο Γκαζνί, το Χεράτ και το Φαρμ Χαντά.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι είχαν μεταφερθεί εκρηκτικά σε αυτές τις περιοχές.

Η Ινδία αποκαλώντας την καταστροφή των αγαλμάτων μια «επιστροφή στη μεσαιωνική βαρβαρότητα» κάλεσε τους Ταλιμπάν να της παραχωρήσουν τα έργα τέχνης αυτά, τονίζοντας ότι θα τα διαφυλάξει ως μέρος του πολιτιστικού θησαυρού του λαού του Αφγανιστάν.

Η Unesco κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη να παρέμβουν, και στην έκκληση προσέτρεξε το Πακιστάν, όπως και το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και η Ταϊλάνδη. Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (ΜΜ) προσφέρθηκε να αγοράσει τα ανεκτίμητα αγάλματα.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν Σαλέμ Ζαεέφ διέψευσε ότι η καταστροφή των αγαλμάτων ξεκίνησε.

Οι Ταλιμπάν θα «πληρώσουν ακριβά» αν καταστρέψουν τους γιγάντιους Βούδες του Μπαμιγιάν, δήλωσε χτες εξοργισμένος ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Φρανσίσκ Βεντρέλ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στέλνει το ΝΑΤΟ στρατό στη Σερβία;

Με τον πιο πάνω τετράστηλο τίτλο η εφημερίδα του Βερολίνου «Ντερ Τάγκες-σπίγκελ» (2/3) μεταδίδει από το Παρίσι: «Μπροστά στην αυξανόμενη βία από τους Αλβανούς αυτονομιστές, το ΝΑΤΟ σκέφτεται μια επέμβαση ασφαλείας στη νοτιοσερβική περιοχή του Πρέσεβο. Το πρόβλημα συζητείται προς το παρόν μεταξύ των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δήλωσε εκπρόσωπος του (γαλλικού) υπουργείου Εξωτερικών. Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ αποφάσισε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες να εξετάσει την ασφάλεια της περιοχής του Πρέσεβο με διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις. Αν γίνει αυτό, τότε για πρώτη φορά θα τοποθετούνται δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην (καθαρά) σερβική χώρα. Το στρατιωτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ θα προτείνει ως την προσεχή Τρίτη διάφορες δυνατότητες, όπως έλεγαν την Πέμπτη πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Μία από τις συζητούμενες σκέψεις είναι η αποστολή οικονομικών ή διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερί δήλωσε την Πέμπτη στο Παρίσι: "Οι σύμμαχοι συζητούν προς το παρόν αν θα μπορούσε να καταστεί αναγκαίο το να έχουν σ' αυτήν την περιοχή διεθνή στρατιωτική παρουσία". Κύκλοι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι διεξάγεται αυτή η συζήτηση. Απόφαση γι' αυτό δεν αναμένεται όμως πριν τη μεθεπόμενη βδομάδα. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον θα συναντηθεί την προσεχή Τετάρτη στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τον ΥπΕξ Πάουελ και τον υπουργό Αμυνας Ράμσφελντ. Εκεί θα μάθει αν οι Αμερικανοί θα συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο στρατιωτικό τμήμα».

Μόνο «παρατηρητές»;

Σε σχόλιο για την αποστολή στρατιωτικού τμήματος του ΝΑΤΟ στη Νότια Σερβία, η ίδια εφημερίδα γράφει ότι στους Σέρβους επετράπη ήδη να σταθμεύσουν το στρατό τους στη νεκρή ζώνη και ότι θα είχε νόημα «η παρουσία παρατηρητών του ΝΑΤΟ» (στη Νότια Σερβία) για να καθησυχάσουν τους Αλβανούς ότι οι Σέρβοι «δεν έχουν κατά νου ένα νέο κύμα εκδιώξεων όπως επί Μιλόσεβιτς».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ξέσπασμα βίας

ΡΑΤΖΟΥΡΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Τουλάχιστον 12 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν, οι τρεις πολύ σοβαρά, σε ενέδρα με χειροβομβίδες και ρουκέτες, την οποία οι αρχές αποδίδουν σε ισλαμιστές αυτονομιστές στο ινδικό κρατίδιο Κασμίρ, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η επίθεση έρχεται παρά την εκεχειρία που η ινδική κυβέρνηση έχει κηρύξει μονομερώς από τον περασμένο Νοέμβρη.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ταραχές στο Πακιστάν, μετά την εκτέλεση δι' απαγχονισμού ισλαμιστή ηγέτη οργάνωσης, που είχε καταδικαστεί για δολοφονίες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών σουνιτών μουσουλμάνων και αστυνομίας.

ΠΓΔΜ
«Οχι στην επέμβαση του στρατού» λέει ο Τζαφέρι

«Θα είναι λάθος να επιχειρήσει ο στρατός να επιτεθεί κατά του χωριού Τανούσεφτσι», δήλωσε χτες ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών της ΠΓΔΜ Αρμπέν Τζαφέρι, με επιχείρημα πως ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε θύματα και στις δύο πλευρές.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση στο χωριό Τανούσεφτσι «πολύπλοκη, αλλά όχι τόσο δραματική όσο παρουσιάζεται», λέγοντας μάλιστα πως το όλο θέμα «αφορά ένα εσωτερικό αλβανικό πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί με δημοκρατικά μέσα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ