Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μισαλλοδοξίας παραλήρημα

Ο Βούδας του Μπαμιγιάν, με ύψος 53 μέτρα. Πληροφορίες λένε ότι οι Ταλιμπάν έβαλλαν εναντίον του με τανκς!

Associated Press

Ο Βούδας του Μπαμιγιάν, με ύψος 53 μέτρα. Πληροφορίες λένε ότι οι Ταλιμπάν έβαλλαν εναντίον του με τανκς!
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αρχισε, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν χτες δυτικά ΜΜΕ, η διαδικασία καταστροφής των ιστορικών αγαλμάτων του Βούδα στο Μπαμιγιάν, που είναι τα μεγαλύτερα του είδους στον κόσμο, με το υψηλότερο να φθάνει τα 53 μέτρα, με ανεκτίμητη ιστορική αξία - χρονολογούνται μεταξύ του δεύτερου και του πέμπτου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ταλιμπάν βομβάρδισαν (!) με τανκς και πυροβόλησαν με αυτόματα (!) κατά των έργων θρησκευτικής λατρείας των Βουδιστών, αν και οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν, αφού η μετάβαση δημοσιογράφων στην περιοχή έχει απαγορευτεί.

Το Ισλάμ δεν υπήρχε την εποχή της κατασκευής των αγαλμάτων, όταν το Αφγανιστάν αποτελούσε επίκεντρο του Βουδισμού. Οι επικυρίαρχοι του 95% του Αφγανιστάν φανατικοί σουνίτες Ταλιμπάν, σε ένα παραλήρημα θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, χαρακτηρίζουν τα αγάλματα «είδωλα» τα οποία «προσβάλλουν το Ισλάμ». Ο ηγέτης τους, ο (πρώην μουτζαχεντίν και ήρωας του Ρίγκαν...) Μουλάς Μουχαμάντ Ομάρ, διέταξε την καταστροφή τους. Στο μουσείο της Καμπούλ, αλλά και σε μουσεία στο Γκαζνί, το Χεράτ και το Φαρμ Χαντά.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι είχαν μεταφερθεί εκρηκτικά σε αυτές τις περιοχές.

Η Ινδία αποκαλώντας την καταστροφή των αγαλμάτων μια «επιστροφή στη μεσαιωνική βαρβαρότητα» κάλεσε τους Ταλιμπάν να της παραχωρήσουν τα έργα τέχνης αυτά, τονίζοντας ότι θα τα διαφυλάξει ως μέρος του πολιτιστικού θησαυρού του λαού του Αφγανιστάν.

Η Unesco κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη να παρέμβουν, και στην έκκληση προσέτρεξε το Πακιστάν, όπως και το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και η Ταϊλάνδη. Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (ΜΜ) προσφέρθηκε να αγοράσει τα ανεκτίμητα αγάλματα.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν Σαλέμ Ζαεέφ διέψευσε ότι η καταστροφή των αγαλμάτων ξεκίνησε.

Οι Ταλιμπάν θα «πληρώσουν ακριβά» αν καταστρέψουν τους γιγάντιους Βούδες του Μπαμιγιάν, δήλωσε χτες εξοργισμένος ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Φρανσίσκ Βεντρέλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ