Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Κόντρα για τον Φουτζιμόρι

TOKIO.-

Για άλλη μία φορά, η ιαπωνική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της έκδοσης του πρώην Προέδρου του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα που του έχουν απαγγελθεί στο Περού, για κατάχρηση εξουσίας, που εμπίπτει του ποινικού κώδικα.

«Γενικά μιλώντας, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν εκδίδει τους υπηκόους της. Επίσης, η κυβέρνηση δεν εκδίδει τους φέροντας την ιαπωνική ιθαγένεια ή άλλους που δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα σε ιαπωνικό έδαφος». Με αυτή την επίσημη ανακοίνωση - απάντηση, ο Ιάπωνας υπουργός Δικαιοσύνης, Μασαχίκο Κομούρα, απάντησε στον Περουβιανό γερουσιαστή Νταβίντ Βαϊσμάνε, που, μέσω συνέντευξής του στο βρετανικό BBC, είχε απειλήσει εμμέσως πλην σαφώς την Ιαπωνία ότι θα έχει σοβαρές διεθνείς συνέπειες, εάν δεν επιτρέψει την έκδοση του Φουτζιμόρι για δίκη στο Περού, μετά το κατηγορητήριο που αποφασίστηκε μόλις στις αρχές της εβδομάδας. Το κατηγορητήριο σχηματίστηκε ύστερα από ειδικές έρευνες που πραγματοποίησε το Κοινοβούλιο του Περού και περιλαμβάνει τις κατηγορίες της διαφυγής και της εγκατάλειψης των υπηρεσιών μετά τη διαφυγή στην Ιαπωνία τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να αποφύγει το κατηγορητήριο και τις έρευνες για διαφθορά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού αναμένεται εντός των ημερών να εκδώσει ένταλμα σύλληψης και επίσης ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης, το οποίο θα προσπαθήσει να παραδώσει ειδική ομάδα που θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία, προκειμένου να συλλάβει και να φέρει τον Φουτζιμόρι στο Περού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ