Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Εκτακτα μέτρα ασφαλείας στο Ισραήλ, ενώ εντείνεται η όξυνση στα αυτόνομα εδάφη

Ολοκληρώνεται ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης

«Αναρχία και κλιμάκωση», προβλέπει ο Αμερικανός πρεσβευτής αν παραταθεί ο αποκλεισμός

Ισραηλινό μπλόκο ελέγχει τους Παλαιστίνιους οδηγούς

Associated Press

Ισραηλινό μπλόκο ελέγχει τους Παλαιστίνιους οδηγούς
ΓΑΖΑ - ΕΛ ΜΠΙΡΕΧ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας με το φόβο νέων βομβιστικών επιθέσεων εντός του Ισραήλ, ενώ η βία κλιμακώνεται στα αυτόνομα εδάφη. Την ίδια στιγμή, το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωνε τους υπουργούς του για τη συγκυβέρνηση με τον Αριέλ Σαρόν.

Ενας9χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε, χτες, το μεσημέρι, νεκρός από ισραηλινά πυρά στο παλαιστινιακό χωριό Ελ Μπιρέχ,τηςΔυτικής Οχθης. Ο 9χρονος, όπως και ο πατέρας του, βρέθηκε τυχαία στο πεδίο βολής του ισραηλινού στρατού, ο οποίος ανταπέδιδε σε Παλαιστινίους ενόπλους, που επιτέθηκαν στον εποικισμό Πσαγκότ. Την ίδια περίπου ώρα, άλλος ένας 13χρονος Παλαιστίνιος έχανε τη μάχη με το θάνατο, στη Γάζα, μετά από το σοβαρό του τραυματισμό, πριν από 2 εικοσιτετράωρα, σε επεισόδια στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι. Νεκρός έπεσε από ισραηλινά πυρά στη Γάζα και ένας 40χρονος Παλαιστίνιος, που «φαινόταν να τοποθετεί εκρηκτικό μηχανισμό» σε περιοχή γύρω από το προσφυγικό στρατόπεδο Μπουρέιγ.

Στο μεταξύ, ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με την έκρηξη του ταξί, την Πέμπτη το μεσημέρι, στο Βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ισραηλινής αστυνομίας, ο Παλαιστίνιος ύποπτος νοσηλεύεται ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο ίδιος τοποθέτησε τη βόμβα που εξουδετερώθηκε, στο κέντρο του Τελ Αβίβ, την Τετάρτη το βράδυ. Για την υπόθεση ανακρίνεται και μία Ισραηλινή, που φέρεται να φιλοξένησε στο σπίτι της στο Τελ Αβίβ τον Παλαιστίνιο, την Τετάρτη το βράδυ.

Οι υπουργοί του Εργατικού Κόμματος

Τον πρώην στρατηγό και υπουργό Επικοινωνιών της απερχόμενης κυβέρνησης Μπαράκ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ εξέλεξε η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος για τη θέση του υπουργού Αμυνας, στην κυβέρνηση συνασπισμού. Ο απερχόμενος υφυπουργός Αμυνας, επίσης πρώην στρατηγός, Εφραίμ Σνεχ, ο απερχόμενος υπουργός Αθλητισμού - Επιστημών και Πολιτισμού, Ματάν Βιλνάι, και η απερχόμενη υπουργός Περιβάλλοντος, Ντάλια Ιτζχίκ θα επιλέξουν ανάμεσα στους υπουργικούς θώκους Βιομηχανίας και Εμπορίου, Μεταφορών, και Επιστημών - Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Τέλος, το Εργατικό Κόμμα εξέλεξε τον Ισραηλινό Αραβα Σαλάχ Ταρίφ, για τη θέση του ενός εκ των δύο υπουργών άνευ χαρτοφυλακίου, της νέας κυβέρνησης. Οι αρμοδιότητες του Ταρίφ, που είναι ο πρώτος Ισραηλινός Αραβας που συμμετέχει σε ισραηλινή κυβέρνηση, θα αφορούν τις μη εβραϊκές κοινότητες του Ισραήλ. Αδιαφιλονίκητη ήταν η παρουσία του Σιμόν Πέρες στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στην κυβέρνηση, όμως, θα συμμετάσχουν, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις προς το Εργατικό Κόμμα, και δύο ακροδεξιά κόμματα. Το «Ισραέλ Μπεϊτενού» του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν θα αναλάβει το υπουργείο Υποδομής, ενώ η «Εθνική Ενωση» του Ρεχαβάμ Ζεεβί, το υπουργείο Τουρισμού. Επίσης, θα μοιράζονται, εκ περιτροπής, την Προεδρία της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής αλλά και το έτερο υπουργείο άνευ χαρτοφυλακίου.

Αμέσως μετά το «χρίσμα», ο νέος υπουργός Αμυνας, Μπεν Ελιέζερ δήλωνε ότι τάσσεται υπέρ της ειρήνης με τους Παλαιστινίους, αλλά ότι θα τηρήσει σκληρή στάση απέναντί τους, αφού «προτίμησαν το αιματοκύλισμα από τις συνομιλίες». Σε εξίσου σκληρές δηλώσεις κατέφυγε για άλλη μια φορά ο επικεφαλής του ισραηλινού ΓΕΣ Σαούλ Μοφάζ, που τόνιζε ότι αν η Παλαιστινιακή Αρχή δε συγκρατήσει τους τρομοκράτες, τότε ο ισραηλινός στρατός θα αναλάβει ευρύτερη δράση. Απάντηση έσπευσε να δώσει ο Ζακαρία αλ Αγκχά, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, καλώντας τους Ισραηλινούς ιθύνοντες να «μάθουν από το παρελθόν» και υπενθυμίζοντάς τους ότι «ο παλαιστινιακός λαός ποτέ δεν υπέκυψε στη βία».

«Προειδοποιούν» οι ΗΠΑ

Περαιτέρω κλιμάκωση της ανεξέλεγκτης βίας προέβλεψε ο Αμερικανός πρεσβευτής Μάρτιν Ιντικ, αν παραταθεί ο αποκλεισμός. Ο Ιντικ, μιλώντας σε διπλωμάτες και επιχειρηματίες, τόνιζε ότι η παλαιστινιακή οικονομία καταρρέει και ως συνέπεια αποσυντίθεται η Παλαιστινιακή Αρχή. «Αν ενταθεί η κατάσταση, τα αυτόνομα εδάφη θα είναι εντελώς άναρχα και βορά σε κάθε ανεξέλεγκτο ένοπλο, που σημαίνει ότι η βία θα κλιμακωθεί σε βαθμό ασύλληπτα επικίνδυνο» προειδοποίησε ο Ιντικ, επαναλαμβάνοντας ανάλογες εκτιμήσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, αλλά και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιιν Πάουελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ